bebina kosica

Zdrava i njegovana kosica naših malenih

Neke se bebe rađaju s neobično gustom kosom, neke praktički bez kose, a neke imaju meku i svijetlu kosicu. Kako je njegovati i kad je šišati?

Nemoguće je predvidjeti kakvu će kosu imati vaša beba u trenutku rođenja, no sigurno je da će s vremenom kosa narasti i da se zbog toga ne treba zabrinjavati. S vrlo malo kose uglavnom se rađaju bebe sa svjetlijom kosom. Prva kosica s kojom se djeca rode postupno otpada i oko šestog mjeseca počinje rasti nova koja se po građi i boji razlikuje od prve kose. Osnovna boja kose ostat će ista, ali se tijekom prve godine života često mijenja nijansa te boje. Hoće li biti svjetlija, tamnija ili crvenkasta, ovisi i o genetici.

1. Čime prati djetetovu kosu?
Postoje posebne pjene (šamponi) za pranje kose novorođenčeta koje su maksimalno prilagođene nježnom vlasištu beba pa se mogu upotrebljavati svaki dan tijekom kupanja. Važno je samo da ih dobro isperete nakon nježna masiranja. Za pranje glavice možete rabiti meku spužvu baš kao i za ostatak tijela. No, za posve malu novorođenčad uopće se nije potrebno koristiti nikakvim šamponima, već im oprati kosu u čistoj vodi u koju možete dodati nekoliko kapi maslinova ili bademova ulja.

2. Koliko često prati kosu šamponom?
Kad beba malo poraste, dovoljno je dječji šampon upotrebljavati jedanput na tjedan (ili nešto češće ako postoji potreba) i pripaziti da zbog njega slučajno nema iritacije. Čim završite pranje kose, nježno je osušite ručnikom i zamotajte djetetovu glavicu.

3. Čime češljati bebinu kosu?
Za bebinu nježnu kosicu najbolje je koristiti se četkom s prirodnim, mekim dlakama. Nakon što kosa očvrsne ili postane dulja, pri češljanju mokre kose koristite se češljem sa širokim zupcima. Kad dijete već ima dovoljno kose, bolje je da mijenjate mjesto razdjeljka i izbjegnete prorjeđivanje kose.

4. Kad je vrijeme za prvo šišanje?
Podrezati kosicu potrebno je čim ona počne smetati djetetu, to jest u slučaju šiški, čim one prijeđu obrve. O brzini rasta kose ovisi kad će prvi put trebati skratiti kosu. No, nakon toga je najbolje kratiti je svaka dva mjeseca jer će tako biti zdravija.

5. Kako djetetu sušiti kosu?
Ovisi o količini kose. Rijetku i tanku kosicu bit će dovoljno nježno obrisati ručnikom, a kad poraste ili postane gusta te se sporo suši, možete je nakratko posušiti sušilom, ali tako da ga namjestite na srednje jaku toplinu.
Ne približavajte se previše vlasištu. Iako većini beba odgovara zvuk sušila za kosu i neki se roditelji njime služe za umirivanje djece, pripremite bebu unaprijed kako se ne bi uplašila (uključite ga na većoj udaljenosti da se navikne za zvuk i pratite reakcije).

6. Smiju li se upotrebljavati kopčice za kosu?
Najbolje je da se ne koristite nikakvim kopčicama niti gumicama za kosu do djetetove 4. godine kad kosa postaje čvršća i otpornija. Nemojte ni plesti pletenice ili čvrsto stezati kosu u repić
jer kod male djece to može uzrokovati ispadanje kose ili prorjeđivanje. Ako djetetu želite svezati repić, neka bude labavo pričvršćen odgovarajućom gumicom koja ne čupa kosu. Uostalom, na kosu sasvim male djece vrlo je opasno stavljati sitne kopčice jer bi ih skinuti i progutati.

7. Treba li dijete šišati kod kuće ili kod frizera?
Ovisi o vašoj spretnosti. Neke se mame dobro snalaze i imaju više smisla za šišanje, neke manje. Ovim drugima savjetujemo da odvedu dijete profesionalcima. Za početak vodite dijete sa sobom kad sami idete frizeru kako bi naučilo da se ondje ništa strašno ne događa. Postoje posebni frizerski saloni za djecu u kojima rade strpljive frizerke s iskustvom u šišanju male djece. One će spretno zainteresirati dijete za neku igračku ili mu pustiti crtić dok ona ne završi sa šišanjem.

Za odlazak frizeru birajte vrijeme kad je dijete dobre volje i sito. Naravno, uvijek postoje i iznimke pa treba računati na to da će nekoj djeci trebati puno više vremena da dopuste nekomu da mu dira kosu. Budite strpljivi i nježni i ne silite dijete na šišanje ako na to još nije spremno. Posjećujte salon kako bi vidjelo i drugu djecu dok ih šišaju. Neka samostalno izabere frizuru ako želi. Samo ljubavlju i razumijevanjem steći ćete djetetovo povjerenje i ohrabriti ga za prvo šišanje.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

opadanje kose

Njega kose kod mladih mama

Zdrava i njegovana kosa izvor je samopouzdanja, a…

trudnica

Raskošna kosa u trudnoći

Tijekom trudnoće kosa uglavnom izgleda prekrasno, kao nikad…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…