Zašto je važno nositi dijete?

Nošenje djeteta ponekad postaje tema razgovora i nesuglasica unutar obiteljskog kruga. Svako od nas roditelja susreo se s izjavama "Nemoj ga nositi, razmazit ćeš ga!" ili "Pusti ga neka plače, naučit ćeš ga na ruke". No zašto je nošenje djeteta uistinu važno i korisno?

Trudnoća je razdoblje kada je dijete “nošeno” i neraskidivo je vezano uz majku. Po dolasku na svijet prestaje razdoblje života kada je bilo zaštićeno u toplom mediju, okruženo šumovima kao što su otkucaji srca majke, imalo kontinuiran dotok hrane i kisika. Biološki smo predodređeni na topli ljudski kontakt i kretanje, stoga se ne treba dvoumiti oko nošenja i držanja djeteta.
Adaptacija na vanjsku okolinu je stresan period jer se vanjsko okruženje bitno razlikuje od do toga trena jedino poznatog medija. Dijete instinktivno traži zaštitu i sigurnost. Javljanjem i podizanjem djeteta pruža mu se osjećaj sigurnosti i zaštite. Dijete prepoznaje elemente koji su ga okruživali devet mjeseci – glasove, otkucaje srca, toplinu i ispunjavaju se njegove osnovne životne potrebe. Potiče se njegov emocionalni, fizički i društveni razvoj.

Dobrobiti nošenja

Nošenje djeteta na rukama ili u mekanim platnenim nosiljkama ili maramama potiče obostranu povezanost i razvijanje bliskosti, skraćuje epizode plača, pomaže u olakšavanju kolika te doprinosi razvoju centra za ravnotežu.
Roditelji koji razviju bliskost s djetetom imaju intenzivniju komunikaciju te ranije, brže i bolje znaju prepoznati i reagirati na potrebe, prije nego ono zaplače ili je plač znatno kraći.
Nošeno dijete nalazi se u stanju tihe budnosti, mozak je aktivan i ono kroz primanje podražaja uči. Izloženo je izmjenama vizualnih, slušnih podražaja i gibanju tijela, dakle brojnim novim iskustvima koje ne bi imalo da se nalazi u ležećem položaju i gleda prema gore. Sva ta iskustva ga potiču da samo krene istraživati okolinu. Znanstveno je dokazano da djeca koja su nošena brže se osamostaljuju i postaju aktivni istraživači okoline i u tom momentu potreba za nošenjem se bitno smanjuje i kreće jedno novo razdoblje u razvoju.
Ukoliko obitelj podijeli brigu i zadatke oko djeteta, ne može doći do “pretjerivanja u nošenju” ako je takav izraz uopće korektan jer ljubavi, kontakta maženja i pažnje ne može nikada biti previše. Dijete će proširiti svoju zonu sigurnosti i reagirat će pozitivno na sve osobe koje se redovito bave s njim.

Marame i nosiljke

Najčešće nosimo dijete na rukama. Raznovrsne nosiljke oslobodit će vam ruke, leđa i ramena od opterećenja i donijeti vam slobodu za obavljanje različitih radnji.
Marame za nošenje smiju se koristiti od najmlađe dobi, a tradicionalno su prisutne u brojnim kulturama kao osnovno i često jedino pomagalo.

Najčešće se koriste klasične ili rastezljive koje čini 5,5 metara dijagonalno tkanog materijala.
Sling je kratka marama s dva aluminijska prstena koja se koristi od rođenja do težine 20 kg djeteta. Praktična je zbog brzine namještanja i podešavanja.
Upotrebljavaju se raznovrsne mekane nosiljke kao što su ergonomske nosiljke koje sadrže kopče, a koriste se od najranije dobi pa do tjelesne težine 20 kilograma. Poseban dodatak obavezno je potreban za novorođenče.
Mei tai je kombinacija kompaktne nosiljke i marame. Koristi se za dijete koje ima čvrste vratne mišiće i samostalno drži glavu.

Prednosti svih dosada nabrojanih nosiljka su da se mogu kombinirati različiti položaji nošenja npr. na prsima, boku, trbuhu te da su prilagodljive obliku tijela djeteta i majke.

Većina klokanica se ne bi smjela koristiti prije šest mjeseci jer postoji opasnost od opterećivanja kralježnice i leđnih mišića. Na tržištu postoji nekoliko modela koji imaju ojačanja za leđa i vrat tako da i najmlađa djeca mogu u njih, ali svakako se treba se pridržavati uputstava koja dolaze uz proizvod i provjeriti ocjenu njihove sigurnosti. Takve klokanice su dizajnirane za nošenje djece do 12 kg. Potrebno je dozirati vrijeme koje dijete provodi u klokanici.

Korištenje ruksaka u kojima se dijete nosi na leđima preporučuje se nakon navršenog devetog mjeseca života.

Družite se, krećite se i uživajte u svom djetetu jer vrlo brzo vrijeme nošenja prolazi i zamijenjuje ga istraživanje okoline i postepeno osamostaljivanje.

Tekst: Suza Valenčak bacc. med. techn.; www.telefoncic.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

Ako dijete u ustima drži palac samo danju,…

Što zapravo poručuje vaša reakcija na djetetovu povredu?

Nemoj plakati, ti si hrabar dečko! Nije to…

Mali noćni strahovi kod djece

Sanja li vaše dijete ružno? Boji li se…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…