štetna uporaba vlažnih maramica

Uporaba vlažnih maramica jedan od faktora koji uzrokuje alergije na hranu kod djece

Alergije na hranu nastaju zbog genetske slabosti u kombinaciji s vlažnim maramicama, česticama prašine i hrane

Alergije na hranu kod male djece povezuje se s kombinacijom okolišnih i genetskih faktora koji moraju zajedno djelovati kako bi došlo do alergijske reakcije na hranu, smatra nova studija, a prenosi sciencedaily.com. Ti faktori uključuju gene koji oslabljuju sposobnost apsorpcije kože, korištenje vlažnih maramica već od najranijih dana koje ostavljaju tragove sapuna na koži te izloženost prašini i česticama hrane koje na kožu dojenčeta dođu preko ruku onog koji o njemu brine.

"Ovo je recept za razvoj alergija na hranu i radi se o velikom napretku u razumijevanju kako i zašto alergije na hranu započinju rano u životu.", smatra vodeći autor studije Joan Cook-Mills, profesor na Imunologiji Univerziteta Northwestern Feinberg School of Medicne u Chicagu.

Budući da su alergije na hranu kod djece sve učestalije i uočen je njihov porast u razdoblju od 1997 do 2007. za 18% kod djece SAD-a, znanstvenici su ovom studijom pokušali doći do odgovora zašto se to događa. Zbunjivala ih je činjenica kako samo genetska sklonost te izloženost hrani koja izaziva alergije nije bila dovoljna da se kasnije razvije alergijska reakcija. To se međutim događalo kad je koža bivala izložena prašini te je njezinu barijeru narušila uporaba vlažnih maramica.

štetnost uporabe vlažnih maramica

Rizici se mogu izbjeći kod kuće

Dobra vijest je da se spomenuti faktori koji češće dovode do alergije na hranu mogu izbjeći već kod kuće, smatra Cook-Mills: "Smanjite izloženost bebine kože alergenima iz hrane i prašini tako što ćete oprati ruke prije no što primate dijete. "Također ograničite korištenje vlažnih maramica koje ostavljaju tragove sapuna na koži. Ako ih koristite, nakon toga obavezno operite djetetovu kožu običnom vodom, kako smo to nekada radili."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…