termoregulacija kod bebe

Termoregulacija kod malih beba

O tome kako odabrati idealnu odjeću za bebe i kako znati je li bebi prevruće ili prehladno govori Elizabeta Kralj Kovačić, bacc. med. tehn., stručna suradnica u poznatom telefonskom savjetovalištu za roditelje „Telefončić“ koji je roditeljima i svima onima koji skrbe od djeci na raspolaganju svaki dan od 7 do 22 sata.

Mnoge roditelje brine pitanje kako odabrati idealnu odjeću za bebu jer je često teško procijeniti je li djetetu prevruće ili mu je potrebna dodatna odjeća.

Održavanje stalne tjelesne temperature pod kontrolom je centra za termoregulaciju koji se nalazi u mozgu (u hipotalamusu). Nakon navršenih šest tjedana, ako je dijete rođeno u terminu, centar za termoregulaciju je razvijen. Njegove funkcije stvaranja impulsa za produkciju i odavanje topline regulirane su na način da održava stalnu tjelesnu temperaturu od 36-37 stupnjeva.

To znači da je djetetu vruće kada je i nama vruće, a jednako je i s hladnoćom. Najvažnije je da se dijete osjeća ugodno, a to ćete najbolje procijeniti prema vlastitom osjećaju ugode.

Kod izbora odjeće najvažnije je da bude od prirodnih materijala, lagana i odgovarajuće veličine. Tkanine od prirodnih materijala (pamuk) omogućavaju koži da diše. Ljeti uvijek birajte svjetlije boje jer manje privlače toplinu od tamnijih. Ne zaboravite zaštititi glavu i oči od prejakog sunca prozračnim šeširom ili kapicom s obodom, kao i sunčanim naočalama sa zaštitom od UV zračenja.

Najpraktičniji odjevni predmet u ljetnim mjesecima jest pamučni dječji bodi jer ne stvara nabore na leđima, fiksira pelenu, jednostavan je i udoban.

Je li djetetu prevruće ili hladno možete vrlo jednostavno provjeriti dodirom kože djeteta (stražnji dio vrata, trup). Ako je koža orošena znojem i topla, vjerojatno je dijete pretoplo odjeveno; jednako tako, ako je hladna, potrebno je dodati sloj odjeće ili pokriti dijete. Važno je da uvijek kada ste izvan doma imate sa sobom rezervnu odjeću kako biste dijete presvukli ako primijetite da je odjeća vlažna ili da je djetetu prehladno.

Uvijek birajte praktičnu i materijalom prilagođenu odjeću i pratite ponašanje djeteta dok ste izloženi visokim i niskim vanjskim temperaturama. Pretjerana razdražljivost, nemir i plač mogu biti pokazatelj da se dijete ne osjeća ugodno.

Telefončić – telefonsko savjetovalište

Telefončić možete nazvati svaki dan od 7 do 22 sata po cijeni uobičajenoj za poziv prema fiksnoj mreži. Na broju 01/48 50 555 očekuju vas stručnjaci s višegodišnjim iskustvom: psiholozi, logopedi, primalje, socijalni pedagozi…

Tekst: Unicef
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…