platnene pelene

Što treba znati o platnenim pelenama?

Upotreba višekratnih pamučnih pelena ne znači, kao što mnogi misle, muku, hrpu glačanja i komplicirano previjanje kao u doba naših baka. Današnje platnene pelene jednostavnije je upotrebljavati, a osim toga su i zdravije.

Ako želite da vam dijete bude čisto i da ima zdravu guzu, treba mu često mijenjati pelene. Za jednokratne pelene pravilo je mijenjati ih svaka tri sata, osim ako se u međuvremenu ne uprljaju. No, zašto sve više majki upotrebljava platnene pelene?

 • Praksa dokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje troši platnene.
 • Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i korak su naprijed prema zdravijem okolišu
 • Platnene su pelene do 4 puta jeftinije (zbrajajući troškove održavanja) od jednokratnih
 • Platnene se pelene nose sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju zrak pa dječja guza dovoljno "diše" i ne pregrijava se
 • Platnene pelene može upotrebljavati više djece, a nakon odlaganja brzo su razgradive
 • Ako dijete nosi platnene pelene, rjeđe procuri mokraća pokraj nožice, a stolica novorođenčadi rjeđe procuri prema leđima

Savjet: Količina deterdženta za pranje pelena mora biti mala, jer je manja iritacija djetetove kože i pelene dulje traju. Omekšivač nije potreban jer smanjuje moć upijanja.


Održavanje platnenih pelena

Prije upotrebe

Prije prve upotrebe nove pelene dobro operite, u ne sasvim punoj perilici rublja i dobro ih isperite. Da biste postigli maksimalnu moć upijanja, trebat će ih oprati nekoliko puta.

Čuvanje prljavih pelena

Prljave pelene čuvajte u poklopljenoj kanti na suhom ili uronjene u vodu. Odvajanje stolice s pelene možete pojednostaviti korištenjem jednokratnih biorazgradivih predložaka koje možete baciti zajedno sa stolicom. Dok na suhom čekaju pranje, pelene se mogu pošpricati blagom mješavinom vode i eteričnog ulja čajevca koji ima antibakterijsko djelovanje. Da biste smanjili mrlje, pokakanu pelenu isperite što prije pod mlazom vode u zahodsku školjku i onda je stavite u kantu. Ako primjenjujete suhu metodu, produžujete vijek trajanja pelene zbog manjeg oštećivanja tkanine. S druge strane, držanje pelena u vodi smanjuje mrlje na njima. U vodu je dobro staviti malo octa ili ulje čajevca za dezinfekciju te za smanjenje neugodnih mirisa, a vodu bi trebalo promijeniti svaka dva dana.

Pranje

Možete upotrebljavati deterdžent koji inače upotrebljavate, ali u manjoj količini (trećina količine preporučene na omotu deterdženta, tj. 50 - 100 g onoga u prašku). Potrebno je izbjegavati pretjeranu upotrebu deterdženta jer:

 • postoji mogućnost da se pelene ne isperu dobro, a deterdžent može iritirati kožu;
 • pelene mogu postati tvrde, a može se pojaviti i neugodan miris zbog kombinacije zaostalog praška u peleni i mokraće;
 • smanjuje vijek trajanja pelena.

Uz smanjenu količinu deterdženta, dobro je upotrijebiti deterdžente koji su povoljniji za okoliš, dakle, bez fosfata, ili deterdžente na prirodnoj bazi. U slučaju da djetetova koža reagira na pelenu, uzrok može biti upravo deterdžent - isprobajte drugu vrstu ili smanjite količinu.

Preporučena temperatura pranja je 60 °C. Pri toj temperaturi bit će uništene bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Pranje na toj temperaturi također je povoljnije za okoliš. Pranje na 90 °C nepotrebno troši energiju, vrijeme i novac. Nemojte upotrebljavati omekšivač ni izbjeljivače. Omekšivač jako smanjuje moć upijanja pelene i može štetiti djetetovoj koži. Umjesto omekšivača, ako su pelene tvrde, stavlja se žlica alkoholnog octa u pretinac za omekšivač. Pelene neće mirisati po octu! Dodavanjem nekoliko kapi lavandina ulja u pretinac za omekšivač, pelene poprimaju ugodan prirodni miris.

Zaštitne gaćice možete prati zajedno s pelenama, ali preporučujemo da to radite rijetko. Njih je bolje prati na 40 °C (i to ne pri svakom prematanju) jer im se na taj način produljuje vijek trajanja.

Sušenje

Oprane pelene sušite na zraku ili u sušilici na srednje vrućem programu. Sušenjem na zraku znatno smanjujete potrošnju energije i količinu otpuštenog CO2 u okoliš! Glačanje pelena nije potrebno.

Pelene i zaštitne gaćice

Ako pelene planirate prati svaka 2 do 3 dana, preporučujemo sljedeće količine:

 • 20 - 25 pelena za novorođenče, za starije dijete sasvim je dovoljno 20 komada;
 • 3 - 4 nepropusne gaćice, svake veličine (ako upotrebljavate pelene koje nemaju nepropusni sloj).

Rabite li pelene univerzalne veličine (one-size, birth-to-potty), bit će vam dovoljan jedan set, iako će, pogotovo za sitnu novorođenčad, dobro doći nekoliko vrlo malih pelena za novorođenčad (veličina newborn). Ako se koristite pelenama u veličinama, trebat će vam 2 ili 3 seta, ovisno o vrsti pelena i djetetovoj veličini. Djeca već nakon 6 - 7 mjeseci dostignu priličnu debljinu trbuščića i bedara, tako da često roditelji pomisle da pelene univerzalne veličine neće biti dovoljno velike do kraja. No, nakon tih mjeseci djeca više rastu u duljinu nego u širinu pa i nakon godinu dana mogu nositi gotovo jednako velike pelene. Ako se odlučite za tetra pelene ili presavijene pelene (prefolds), preporučujemo da im dodate nekoliko oblikovanih pelena s kopčama (čičak ili drukeri) za razne praktične uporabe - izlaske ili za prilike kad netko drugi čuva dijete. I obrnuto, ako većinom upotrebljavate oblikovane pelene, tetra pelene možda će vam dobro doći ako se dogodi da se oblikovane pelene nisu stigle oprati ili osušiti.

Ulošci, predlošci

Ulošci i predlošci nisu obavezni. Ulošcima nazivamo sve dodatke u peleni koji služe za dodatno upijanje mokraće. Nekoj djeci neće trebati dodatni ulošci. Nekoj će trebati noću, a djeci koja puno piške trebat će i danju. Preporučujemo da počnete s desetak uložaka, a poslije ih dodajete prema potrebi. Uz sašivene uloške, za istu svrhu mogu vam poslužiti i savijene tetra pelene ili presavijene pelene (prefolds). Predlošci su tanki jednoslojni komadi od perive tkanine ili od jednokratne (zapravo, višekratne) celuloze. Služe za lakše odvajanje stolice i vrlo su korisni. Neki roditelji vole sintetičke predloške od polipropilena ili poliesterskog flisa jer odvlače tekućinu u upijajuće slojeve pelene. Ipak, većina roditelja više voli biorazgradive predloške od celuloze koji se mogu baciti u zahodsku školjku zajedno sa stolicom, ili se oprati nekoliko puta ako su samo popišani. Predloške od celuloze “Tosama” možete kupiti u bilo kojoj ljekarni, a postoje i predlošci drugih proizvođača na našem tržištu. No, pelene možete vrlo dobro održavati i bez uporabe predložaka.

Koliko traju pelene

Logično je - što manje pelena imate, češće ćete ih morati prati, kraće će trajati. Vrijedi i obrnuto. Uz dobro održavanje blagim deterdžentom, bez namakanja i bez iskuhavanja, ako se peru svaki treći dan, svakako bi trebale potrajati za prematanje najmanje jednog ili dvoje djece. Malo će izgubiti boju i možda se malo “ofucati” (neke više, neke manje), no sigurno će zadržati funkcionalnost.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Radionica o platnenim pelenama u Dubrovniku

U Dubrovniku se u petak, 20.11. s početkom…

pelene

Jednokratne ili pamučne pelene?

Mnogi roditelji pitaju se jesu li jednokratne pelene…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…