dijete se najbolje razvija ležeći na podu

Sjedenje, stajanje i hodanje: poticati li bebu u ovim vještinama?

Zanima vas kako poticati dijete u njegovom napretku te treba li ga stavljati u sjedeći položaj, držati da stoji ili ga poticati da hoda? Pa odmah da razriješimo tu misteriju. Ne morate ništa od toga raditi jer je priroda zamislila da djeca to sama sve naprave kad za određenu aktivnost  dođe vrijeme. Uplićete li se u taj proces, možete djetetu napraviti više štete, nego koristi.

Nemojte djecu posjedati u sjedeći položaj, u posebne stolce, u naslonjače, jastuke, baby bouncere i slična pomagala jer time ometate prirodan razvoj djetetovih kukova, kralježnice i mišića koji se sami moraju vježbom osnažiti za takve vještine.

  • Nemojte iz istog razloga postavljati dijete da stoji, ako to ono samo ne radi podižući se uz namještaj ili vas.
  • Nemojte iz istih razloga niti držati dijete kako bi hodalo, ako ono to samo ne radi uz namještaj ili ustajući uz vas i hodajući.

Dekica, prostirka, spužvaste puzlle na podu

Pod je idealno mjesto za malu bebu od prvog dana. Pod uvijek možete dodatno natkriti dekicom kako biste spriječili da je bebi hladno. Ali time ćete od prvog dana omogućiti malim leđima, kralježnici i kukovima da se oslobode, cijelom tijelu da isprobava pokrete, ljulja se, vježba. Dijete će u položaju na leđima ili na trbuhu (u koji ga i češće postavljajte) prvo učiti odizati glavicu, a zatim je i iskoristiti za okretanje s trbuha na leđa i obratno već za nekoliko mjeseci.

Ravan položaj neka dijete ima i u kolicima te u krevetiću. Na podu je dovoljno imati nekoliko dekica, primjerice jednu u dnevnom boravku, jednu u kupaonici i jednu u kuhinji. Tako ćete uvijek dijete imati na oku, a ono može na ravnome istraživati, dohvaćati igračke i raditi sve što je potrebno za njegov razvoj.

Dodatna pomagala - Zašto NE?

BABY BOUNCER - Dijete sjedi u polusjedećoj poziciji što vrši pritisak na njegove kukove koji nisu spremni za takav položaj, kralježnica se može sviti u jednu stranu zbog nagiba (što je manje dijete to svijanje može biti veće), nožice su pasivne i ne podižu se kompletnom svojom snagom prema gore, dijete je općenito fiksirano u takvoj sjedalici i ne može se okretati. Estetski problem može biti ravna glavica koju mnogi pokušavaju izbjeći.

dijete se najbolje razvija ležeći na podu

HOPSALICA - Ovo se pomagalo rijetko može vidjeti, no ako i dođete u priliku da ga koristite, nemojte, jer od njega nema nikakve koristi, dapače. Dijete se postavlja u viseću sjedalicu koja je obješena na elastičnim trakama i nožicama dotiče tlo. Ono što nije dobro kod ovog pomagala jest činjenica da djetetove noge vise dolje i to nije dobro za kukove na kojima je pritisak cijelog tijela dok dijete skakuće gore dolje. Pored toga dotiče tlo vrhovima prstiju i poput balerine stopala stoje u krivom položaju za razvoj hoda.

štetnost hopsalice

HODALICA - Dijete se kreće u maloj sjedalici na kotačima koja ima jednake mane poput hopsalice s time da je i dodatno opasna jer se dijete može zaletjeti i zabiti u namještaj, pričepiti si prstiće, prevrnuti se, zaletjeti se niz stepenice…

štetnost hodalice

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Ovo su dvije stvari kojima ne bi trebali učiti djecu

Puno toga učimo djecu, ali ovo su dvije…

Pročitajte i:

opustajuca kupka za bebe

VIDEO: Kako primalja opušta novorođenče u toploj vodenoj kupki?

Dok smo gledali ovaj video vrijeme je stalo. Trebate li malo opuštanja, prisjećanja kako je…

dojenje snimljeno infracrvenom kamerom

VIDEO: Termalna kamera snimila prekrasan znak na majčinoj dojci tijekom dojenja

Patrick Tibbits dobio je za svoj rođendan termalnu kameru kojom se inače koristi na poslu.…

Ove bebe su se već rodile s puno kose i veselim frizurama

Bebe kad se rode uglavnom na glavici imaju vrlo nježnu kosicu koja im ubrzo i…

samostalno igranje

Ovako vaše dijete uči samostalno se igrati

Vještinu samostalnog igranja mogu učiti već i bebe. Važno je samo dati im priliku da…