vid bebe

Razvoj osjetila vida kod beba i mogući problemi

Iako beba već vidi promjene svijetla u majčinu trbuhu, kod novorođenčeta je osjetilo vida među slabije razvijenim osjetilima. Kod većine djece vid će se potpuno razviti u dobi između tri i pet godina.

Kod novorođenčeta je normalno da ponekad gleda "u križ" ili da mu oči lutaju okolo jer se ono još ne može usredotočiti na objekt, već vidi dvije slike onoga što promatra. Tijekom prvih mjeseca života dijete preraste tu fazu, a koordinacija njegovih očiju i vid poboljšavaju se. U početku novorođenčad vidi samo svjetlo, pokrete i velike kontraste poput crnog i bijelog, ali ne i fine detalje. Zamijetit ćete da se u tom razdoblju dijete usredotočuje na oblik vaše kose, oči i obrise usana, jer su tu prisutni kontrasti u bojama između njih i kože.

Dokazano je da djeca vole promatrati lica osoba više nego bilo koju drugu vizualnu stimulaciju, zato je dobro često im se smiješiti i praviti razne grimase. Također je dobro dijete okružiti predmetima kontrastnih boja. Do trećeg mjeseca dijete počinje pratiti predmete očima, a njegova sposobnost uočavanja svih boja javlja se u četvrtom mjesecu. Razumijevanje da se predmeti povećavaju kada im se približi, a smanjuju kada se udalji, javlja se kad počne puzati. Kod većine djece vid je potpuno razvijen u dobi između tri i pet godina.

Mogući problemi s vidom
Prvi pregled djetetova vida vrši se u bolnici odmah nakon rođenja. Tu se mogu otkriti samo veći zdravstveni problemi kao što je retinoblastom, brzo napredujući tumor koji se razvija u stanicama očne mrežnice. Tek poslije, kod prvog pregleda kod oftalmologa, liječnik provjerava djetetovu sposobnost da prati svjetlost, anatomiju njegova oka te eventualno zasjenjenje leća. Taj se pregled obavlja u dobi od jedne godine ili između 12. i 18. mjeseca ako postoji obiteljska povijest strabizma.

Ambliopija
Poznata je još kao "lijeno oko". Događa se kada jedno oko slabo vidi, pa se dijete mora osloniti na vid drugog oka. Uzrok može biti zamućivanje vida, a rezultirati može strabizmom, kataraktom ili spuštenim kapcima. Ima li dijete ovaj problem, mora nositi povez preko jačeg oka mjesec dana ili dulje, kako bi slabije oko ojačalo. Ako se problem ne otkrije i ne liječi, mozak izabere ignorirati oko koje slabije vidi, a to može prouzročiti trajni gubitak vida, koji se ne može popraviti naočalama ili kontaktnim lećama.

Katarakta
I djeca mogu patiti od katarakte ili zamućenja očne leće koja je inače bistra. Rano otkrivanje i liječenje ovog problema iznimno je važno, kako dijete ne bi propustilo početak razvoja vida. Većina katarakta može se kirurški odstraniti odmah nakon što se dijagnosticiraju.

Glaukom
To je stanje relativno rijetko kod djece, a obilježava ga visok tlak unutar oka. Uzrok može biti pretjerano ili preslabo lučenje suza, a upozoravajući su znakovi povećanje oka, pojačano suzenje i preosjetljivost na svjetlo. Djeca s glaukomom uglavnom moraju na operaciju kako ne bi trajno izgubila vid.

Pojačano suzenje
Javlja se kod šest posto novorođenčadi ako je sustav za normalno lučenje suza blokiran i sprečava prirodan tok suza u nos. Suze se nakupljaju i spuštaju niz obraze čak i kada dijete ne plače. Drugi su simptomi nakupljanje iscjetka u kutu oka te oticanje i crvenilo očnih kapaka. Potrebno je otići s djetetom na pregled kod pedijatra, koji će prepisati antibiotike ili pokazati roditeljima kako trebaju masirati suzne kanale i stavljati obloge da bi se oni otvorili. Srećom, 90 posto novorođenčadi preraste taj problem do prvog rođendana, a ako to nije slučaj, tada je rješenje operacija.

Pratite simptome i obratite se liječniku
Problemi s vidom uglavnom nisu očiti i najbolji način da se rano otkriju jest pregled vida. Ponekad ipak postoje pokazatelji problema s očima poput infekcije, kongenitalne mrene i drugih. Upozoravajući znakovi mogu uključivati: trljanje očiju, suzenje, oticanje, crvenilo, gnoj, krastice, osjetljivost na svjetlo, ispupčene i nemirne oči, obješene kapke, bijeli, žuti ili sivo-bijeli materijal u zjenicama.

Ako dijete ima bilo koji od ovih simptoma, ako se njegove oči mijenjaju na bilo koji način ili se brinete za njegov vid, nemojte čekati djetetovu treću godinu kako biste napravili pregled vida. Odvedite ga na pregled što ranije.

Kako dijete vidi ovisno o dobi?

Rođenje
– treptanje kao reakcija na jako svjetlo
– gledanje u predmete koji se nalaze blizu

Prvi mjesec
– zanimanje za lica i slike koje sadržavaju kontrastne boje
– pažljivo promatranje roditelja

Od 2. do 3. mjeseca
– početak zamjećivanja predmeta kao jedne slike
– promatranje svojih ručica
– praćenje svjetla, lica, predmeta

Od 4. do 5. mjeseca
– posezanje za predmetima
– promatranje sebe u ogledalu

Od 5. do 7. mjeseca
– podizanje igračke koja je pala
– okretanje glavice da vidi predmet

Od 7. do 11. mjeseca
– razvijanje osjećaja za dubinu
– igranje skrivača

Od 11. do 12. mjeseca
– sposobnost promatranja predmeta koji se brzo kreću

U slučaju bilo kakva odstupanja ili sumnje da vaše dijete slabije vidi, svakako se obratite liječniku. I nemojte se bojati lošeg nalaza jer mnoga se oštećenja vida mogu potpuno ispraviti, a pravovremeno postavljena dijagnoza u tome može biti odlučujuća.

Tekst: Snježana Krčmar
Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Zdravi vid vaše djece uvelike ovisi o preventivnim pregledima

Doznajte sve što treba o održavanju zdravlja vida…

mama i beba

Novorođenče plače bez suza

Mnoge majke u rodilištu zapažaju da njihovo dijete…

leće

Može li dijete nositi leće?

Suprotno predrasudama, u izvanrednim situacijama djeca kontaktne leće…

razvoj osjetila

Kako poticati razvoj bebinih osjetila?

Na koji način pomoći bebi da se bolje…

Pročitajte i:

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…

prvo kupanje bebe

Prvo kupanje bebe čini se kao velik i kompliciran zadatak

Novopečenim roditeljima kupanje bebe izgleda kao zadatak koji zahtijeva razinu ozbiljnosti i pripreme poput one…