samostalno igranje

Ovako vaše dijete uči samostalno se igrati

Vještinu samostalnog igranja mogu učiti već i bebe. Važno je samo dati im priliku da isprobaju samostalnu igru i nauče je. To je moguće ako se roditelji ne miješaju prečesto i ako izbace misao iz glave da se s djecom treba igrati sve dok uvečer ne zaklope oči

Mnogi roditelji imaju grižnju savjesti kada njihovo jednogodišnje dijete sjedi na podu i naizgled ne čini ništa osim što gleda muhu na zidu. “Trebali bi se igrati s njom”, kaže vam vaš unutarnji glas, ali bolje je da ne podlegnete tom porivu.

Jer gledanje muhe za dijete nije dosađivanje. Naprotiv to je djetetov projekt i ono je uzbuđeno zbog toga što se samostalno zabavlja. Posredno vježba i koncentraciju jer se fokusira samo na tu jednu muhu i njezine avanture. Sve su to vrlo važne aktivnosti, zar ne?

Čim dijete navrši tri ili četiri mjeseca, mame i tate mogu (i trebaju) poticati samostalnu igru. Ovi savjeti će vam pomoći:

  • Pustite

Ako je vaše dijete “zauzeto”, ne prekidajte ga. To vrijedi za stariju djecu, ali i za bebe. Većina beba nakon buđenja tiho leži u svojim krevetićima, proučavaju svoje ruke ili mašu s njima. To su počeci nezavisne igre.

Savjet: Možete produžiti tu fazu samostalnog igranja poticajnim i šarenim mobilima, zvečkom, malim zrcalom, zvončićem ili plišanim životinjicama koje ćete pričvrstiti na rešetku.

  • Stvorite uzbudljivo okruženje

Kad beba leži na podu okružite je s nekoliko zanimljivih igračaka na dohvat ruke.

Savjet: Ove igračke nudite samo kad se vaše dijete igra samo. Nakon igre ih pokupite jer ćete time potaknuti interes.

  • Uvesti igru svaki dan

Mala djeca će najbolje pronaći svoj ritam igre kad imaju priliku redovito igrati se sama. Idealno je ponuditi djetetu igranje u isto doba dana (jednom do dva puta dnevno). Osigurajte mu mirnu atmosferu, bez televizora i pozadinskih zvukova s radija.

Savjet: Vaše dijete se ne igra samo? Igrajte se uz njega (ali ne s njim) i okrenite se nekoj drugoj aktivnosti čim ono “zaroni” u svoju igru.

  • Izvan sobe

Samostalno igranje uključuje i trenutke kad se dijete nastavlja igrati iako ste vi izašli iz prostorije na nekoliko minuta. To možete učiti već od četvrtog mjeseca života – odaberite trenutak u kojem je vaše dijete fascinirano nečim, a zatim napustite sobu. Postupno produžujte odsustvo.

Savjet: Ako vaše dijete ne voli ostati samo, vježbajte tu situaciju. Najavite mu da ćete kratko otići do zahoda, idite u kupaonicu i stalno govorite na glas kako bi vas dijete čulo.

  • Pričekajte s intervencijama

Otkotrljala se loptica, prevrnuo se medo - takvih situacija će biti na pretek, ali ne morate odmah priskakati djetetu u pomoć. Pričekajte trenutak jer možda samo može riješiti problem.

Savjet: Ponekad je dovoljna samo mala podrška koju ćete pružiti pitanjem “Kako možeš dohvatiti loptu?” I evo već se ponovno zaigralo.

  • Ne očekujte previše

Sva djeca mogu naučiti igrati se sama. Ali koliko dugo će učenje trajati, ovisi o temperamentu djeteta. Normalno je da djeca mlađa od 1 godine sama provedu u igri 5 do 10 minuta, između 1 i 3 godine 15 do 30 minuta. Svakako ostanite blizu.

Savjet: Koristite to vrijeme za sebe i ako morate samo podignite noge u zrak!

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…