nespušteni testisi

Nespušteni testisi – problem koji treba kontrolirati

Kod većine dječaka testisi se spuste već pri rođenju. Postoji mala vjerojatnost da se oni nespušteni spuste do šestog ili eventualno devetog mjeseca, ali to je rijetko. Ako testis nije spušten nakon devetog mjeseca, potrebno je operativno spuštanje

Optimalno je vrijeme za to do 18. mjeseca. Ako roditelji u šestom mjesecu bebina života vide da testis nije spušten, trebaju se javiti dječjem urologu ili kirurgu. To je važno kako bi se na vrijeme, od devetog do 18. mjeseca, planirala i obavila kirurška intervencija.

Važna je redovna kontrola
Ako se kirurška intervencija obavi kasno, može doći do poremećaja spermatogeneze, odnosno sterilnosti. Treba kontrolirati dijete i zbog toga što kasno spuštanje testisa nosi mali rizik od njegova malignog oštećenja. Srećom, to je vrlo rijetko. Kada se testis spusti, roditelji trebaju naučiti kako se on pregledava, a kada je dijete dovoljno veliko, naučiti ga da ga pregledava samo.
To je potrebno kako bi se svaka promjena oblika ili veličine testisa na vrijeme dijagnosticirala i počela liječiti. Ako roditelji nisu u stanju sami uočiti promjene ili im je bilo što sumnjivo, obvezan je pregled kod dječjeg urologa. On će utvrditi je li riječ o nespuštenom ili o "šećućem" testisu.

Mobilni testisi
Kod neke se djece testis spušta u skrotalnu vrećicu (mošnje) kada je toplo, a podiže u preponski kanal kad nije toplo. To se smatra normalnom pojavom, ne oštećuje testis i ne ostavlja posljedice. Stoga, ako se bilo kakvom manipulacijom rukama ili u toploj vodi ili dok je dijete u turskom sjedu ili u čučnju raširenih nogu, testis spusti i tu ostane - onda je riječ o testisu koji "šeće" i ne zahtijeva liječenje.
Šećući testisi praktički se ne operiraju. Oni se u većini slučajeva uvećavaju već oko osme ili devete godine, kada hormoni počnu jače funkcionirati. Tada ih mali mišić više nema snage podići, pa ostanu spušteni. To obično ne zahtijeva liječenje. Nekim muškarcima testisi "šeću" cijeli život - kad je god hladno, presele u preponski kanal - ali ti muškarci imaju normalan spermiogram i normalnu funkciju.

Testis može zaglaviti na svom putu
Nema razloga za brigu, ali liječnik svakako treba pregledati dijete i utvrditi je li riječ o takvu stanju. Kontrole su potrebne svakih šest mjeseci jer se događa, iako rijetko, da se u toj šetnji testis zaglavi te je ipak potrebna kirurška intervencija.
Još se rjeđe događa da se testis koji šeće smanjuje u odnosu na drugi, spušteni testis, što je također indikacija za operaciju.

Tekst: Mirjana Ajbl
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Razvoj genitalija kod dječaka

Roditelje muške djece sigurno zanima kako izgleda razvoj…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…