nespušteni testisi

Nespušteni sjemenici kod dječaka

Ovaj se problem vidi, ali može se i osjetiti pod rukama. Kod nekih novorođenih dječaka mošnjice su ili potpuno ili do pola prazne.

Sjemenici se u pravilu spuštaju iz trbušne šupljine u mošnjice dječaka dok je on još u maminu trbuhu. To kretanje im omogućuje njihova pomičnost i vezanost za trbušnu šupljinu na tankim “peteljkama”. Obično se jednom kad se spuste tu i ostaju, no može se dogoditi i da se opet vrate natrag u trbušnu šupljinu. Katkad je pomičan samo jedan, a katkad oba sjemenika. U hladnom okružju takvi se sjemenici sami povuku ponovno u trbušnu šupljinu, kad je toplo, sami izlaze iz mošnjice. Kod 3 do 4% dječaka sjemenici se ne spuštaju u mošnjice, nego ostaju u trbuhu.

Što učiniti u slučaju nespuštenih sjemenika (testisa)?
Prema mišljenju liječnika, najbolje je malo pričekati. U dvije trećine slučajeva sjemenici se spontano sami spuste u prvih 9 mjeseci. Ne dogodili li se to do prve godine života, potrebno je nešto poduzeti. Naime, kako ne bi došlo do oštećenja tkiva sjemenika zbog veće topline unutar tijela od one u mošnjama, potrebno je radi buduće plodnosti odrasloj dobi otići liječniku.

Prekratke peteljke
Sjemenici su “obješeni” na tanke peteljke koje su učvršćene u trbušnoj šupljini. Katkad su te peteljke prekratke. Pedijatar će vjerojatno za početak savjetovati da se sjemenici u toploj kupki rukom dohvate i njihovu peteljku nježno poteže prema dnu mošnji. Ako te manipulacije ne pokažu rezultate, tada će dijete od pedijatra-endokrinologa dobiti hormonsku terapiju. Ona može biti u obliku injekcija ili spreja u nos. Ako ni ova terapija ne riješi problem, sjemenike će trebati operativnim putom trajno smjestiti i fiksirati u mošnjice.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…