odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah odbacite predrasude koje oko odijevanja kruže...

Odgovorite na sljedeća pitanja, a točnost odgovora provjerite ispod teksta.

1# Od koje dobi mogu bebe same održavati temperaturu svog tijela?

  • Odmah nakon rođenja. (A)
  • Nakon nekoliko tjedana. (B)
  • Tek nakon godine dana. (C)

 

2# Jesu li hladne ruke i hladan nosić znak da je djetetu hladno?

  • Definitivno, odmah treba dijete toplije odjenuti. (A)
  • Da, ali rukavice će biti dovoljne da se zagrije. (B)
  • Ne, hladne ruke nisu nikakva potvrda da je djetetu hladno. (C)

3# Je li hladan potiljak (stražnji dio vrata ) znak da je djetetu hladno?

  • Ne, to ne mora biti znak. (A)
  • Ne, treba mu samo staviti šal oko vrata. (B)
  • Da, to je siguran znak i dijete treba odmah utopliti. (C)

4# Zašto je mudro novorođenčetu staviti kapicu?

  • Kako bi se zaštitila glava koja je pokrivena tjemenicom i hladnoća ne bi dodatno pogoršala problem. (A)
  • Kako se preko glave ne bi gubilo puno topline. (B)
  • Lijepo je i sve bebe imaju kapice. (C)

5# Kako je najbolje odijevati dijete kod promjenjivih temperatura?

  • Naravno, treba dijete dobro odjenuti da mu ne bude hladno kod nižih temperatura; ako mu bude malo pretoplo, nije strašno. (A)
  • Najbolje slojevito jer se tako po potrebi mogu skidati i ponovno vraćati slojevi odjeće. (B)
  • Ne tako debelo odijevati kako se dijete ne bi pri visokim temperaturama počelo znojiti. (C)

6# Koja je prigodna odjeća za dijete kod temperatura iznad 35 stupnjeva?

  • Pelena i kratke hlačice. (A)
  • Bodi, majica dugih rukava i hlačice. (B)
  • Bodi kratkih rukava i kratke hlače, eventualno još lagana majica. (C)

7# Koja je idealna temperatura za spavanje?

  • 16 do 18 stupnjeva (A)
  • 23 do 25 stupnjeva (B)
  • 28 stupnjeva (C)

8# Kako zimi odjenuti bebu za spavanje?

  • Bodi s dugim rukavima, pidžama i topla vreća za spavanje. (A)
  • Bodi s dugim rukavima, majica, topla vreća za spavanje i debela deka. (B)
  • Bodi kratkih rukava i lagana vreća za spavanje. (C)

9# Kako regulirati grijanje za zimskih noći?

  • Pustiti da dijete samo regulira svoju temperaturu te isključiti grijanje. (A)
  • Grijanje upaliti samo po potrebi. (B)
  • Programirati grijanje da se pali svakih sat vremena kako bi se toplina održavala. (C)

10# Koliko topla treba biti voda za kupanje?

  • 32 stupnja. (A)
  • 37 + stupnjeva. (B)
  • 40 stupnjeva. (C)

11# Za koju temperaturu liječnici kažu da je visoka i savjetuju skidanje lijekovima ili prirodnim metodama?

  • Od 37,5 (A)
  • Od 38,5 (B)
  • Od 39 (C)

12# Kada treba upaliti grijalicu pored stolića za prematanje?

  • Pola sata prije presvlačenja. (A)
  • Par minuta prije presvlačenja (B)
  • Grijalica nije potrebna. (C)

TOČNI ODGOVORI

1A, 2C, 3C, 4B, 5B, 6C, 7A, 8A, 9B, 10B, 11B, 12B.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…