hodanje

Koliko je velik moj svijet?

Kako dijete raste, tako se sve više širi i raste svijet koji ga okružuje. U trbuhu majke događa se suprotno. Tu se svijet smanjuje, no zakratko!

TRUDNOĆA

Prostranstvo maminog trbuhafetusČovjekov svijet je ogroman na početku života u majčinom trbuhu. Milimetarskom embriju jajovodi i maternica čine se ogromni kao astronautu čitav svemir. I upravo tu prostranost i slobodu mali embriji vrlo rano počinju uživati. Već u 7. tjednu trudnoće embrio se počinje lagano gibati i uvijati u svom prostranstvu. Oko 10. tjedna pokreti postaju sve složeniji, a kako dijete raste, oko 16. tjedna mali akrobat je toliko velik da njegove udarce može osjetiti i majka. Svakim danom dijete raste i doista, njegov svijet nikada više neće biti toliko malen kao na kraju trudnoće. Sada može minimalno pomicati noge i ruke. Stoga većinu vremena miruje i u uskom prostoru očekuje porođaj.

0. − 3. MJESECA

Toplina moje dekice i zagrljajaumotana bebaNovorođene bebe vole biti umotane i osjetiti fizičku zaštićenost. Istu zaštićenost su osjećale u majčinu trbuhu velik dio trudnoće i to traže i nakon rođenja, izvan majčina trbuha. To konkretno znači da moraju osjetiti fizičke granice svog tijela bilo da su zašuškane i umotane u mekanu dekicu ili su obavijete našim zagrljajem i osjećaju našu blizinu i toplinu. Dokazano je da su u takvim uvjetima bebe smirenije, manje plaču i bolje spavaju. One svakako trebaju prostora za pomicaje nožica i rukica, no vole i osjećaj zaštićenosti posebice u prvim tjednima života.

4. − 8. MJESECI

Koliko mi ruka doseže?bebaOd četvrtog mjeseca dijete postaje aktivnije. Već je u stanju samostalno okretati glavicu, pogledom pratiti predmete u pokretu, a mnogi mališani se već i prevrću s leđa na trbuh. Polako počinje otvaranje prema svijetu kao što se otvaraju i njegove šakice. Sada urođeni refleksi stiskanja šačice slabe, a zamjenjuje ih voljno dosezanje predmeta kao i primicanje vlastitim ustima i igranje. Djeca u ovoj dobi zamjećuju da se svijet oko njih pruža i dalje no što su granice njihovog tijela. To spoznaju kroz nove mogućnosti pokretanja tijela (zahvaćanja predmeta rukom) te razvijenijim osjetom vida koji sada već doseže puno dalje od udaljenosti od 30 početnih centimetara neposredno nakon rođenja.

7. – 12. MJESECI

Puzanjem već mogu obići čitav stanpuzanjeZa nekoliko mjeseci svijet vašeg mališana će se znatno proširiti. To će mu omogućiti okretnije i čvršće tijelo koje iz sjedećeg položaja već polako prelazi na koljena u položaj puzanja. Dijete je u stanju napraviti svoje prve centimetre u željenom smjeru. Sasvim nova vještina puzanja ogromno je oruđe. Daje djetetu mogućnost da bez pomoći majke, dakle samostalnim snagama, u pola minute iz dnevnog boravka dopuže do kuhinje. Sreći zbog takvog uspjeha nema kraja, a i granice nemogućeg odjednom su se znatno pomaknule. Doduše, različite su tehnike osvajanja novog prostora. Neki to čine vozeći se na pelenama, drugi po propisu na sve četiri, a neki unazad. O kojoj god tehnici se radilo uspjeh je zajamčen.

OKO 12. MJESECA

Granice svijeta su tamo gdje su moji bližnjiprohodavanjeOko godine dana mališani raspoznaju i druge prostore, osim vlastitog stana. Naravno, pod uvjetom da se u tom prostoru osjećaju sigurno, primjerice kod bake, tete ili prijatelja, i da imaju priliku sami istražiti svaki kutak. Potreba za istraživanjem bilo puzanjem, hodanjem uz pridržavanje uz namještaj ili samostalnim hodanjem, ogroman je novi korak prema proširenju horizonata. Sada su znatiželja i istraživački duh izrazito snažni, ali istovremeno mali Kolumbo i nadalje ima veliku potrebu za zaštitom pa je nakon otkrivenog novog kutka brzo traži u majčinu zagrljaju. Tu će ponovno sakupiti energiju i sigurnost za nove pustolovine koje ga očekuju već sljedeću sekundu.

OD 12 MJESECI

Uspijevam sam hodati od tate do mamehodanjeProšlo je vrijeme prvih nesigurnih koraka i granice poznatog svijeta svakim korakom se šire. Od kuće do parka, od parka do trgovine, preko ulice kada moramo biti poslušni, slušati mamu i držati je za ruku pa do uspjeha da samostalno stignemo od vrtuljka do pješčanika. Svi ti mali uspjesi jačaju samopouzdanje i osjećaj samostalnosti, posebice ako se za uspjeh dijete samo pobrine! “Ja to mogu sam napraviti! Jako sam ponosan na sebe!”

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

100 aktivnosti prema metodi Montessori autorice Ève Herrmann

Predstavljamo vam novu knjigu o Montessori metodi i…

Rani znakovi razvojnih poremećaja kod djece

Iako znamo da svako dijete ima svoj razvojni…

Kompjuterske igrice stvarnost su našeg doba

Društvene igre potiču razvoj sličnih vještina i sposobnosti…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…