beba i mama

Kad je moja beba spremna za…?

Od rođenja pa do prve godine djetetova života postoji vrijeme za određene stvari. Poput prve kašice, prvih cipelica ili prvog putovanja. Postoji li uopće idealno vrijeme za neke bebine aktivnosti?

… za prve žitarice?
Sa šest mjeseci većina je djece spremna na nove okuse pored majčina mlijeka. Rižine pahuljice, posebice one obogaćene željezom, prva su hrana koju preporučuje i Američka pedijatrijska organizacija. Pahuljice pomiješajte s vlastitim mlijekom ili mliječnom formulom koju dijete inače konzumira, iako mnogi za prve okuse preporučuju voće (jabuka) ili povrće (mrkva). Što god odlučili, nemojte se iznenaditi ako vaše dijete nije baš oduševljeno novim okusima. Prava je rijetkost da dijete pojede više nego dvije, tri žličice pri prvom pokušaju dohrane. Hrana neka bude sobne temperature jer tako djeca najviše vole.

… za kupanje u kadi za odrasle?
Čim dijete počne sjediti, spremno je za prelazak iz dječje kadice u kadu za odrasle. No pripazite na sigurnost djeteta. Trebat će vam nešto što će pomoći djetetu da lakše sjedne u kadu. Zato je dječja sjedalica za kadu pravo rješenje. No kako god sjedalica izgledala sigurno, ne ostavljajte dijete samo u kadi ili izvan vidokruga niti na sekundu. Također napunite kadu minimalno vodom. Potrebno vam je svega nekoliko centimetara vode kako biste oprali dijete i pustili ga da se brčka.

…. piti iz čaše na kljun?
Kada dijete počne s dohranom i samostalno sjedi, spremno je za svoju prvu čašu. Potražite čašu s kljunom koju je lako držati i koja je najprilagođenija djetetovim ustima (čarobna čaša Avent). Ako je dijete do sada pilo mlijeko na bočicu, pokušajte mu bočicu davati samo u trenucima kada je najviše vezano za nju, primjerice prije spavanja. Postupno ga odvikavajte od bočice i privikavajte na čašu.

… za pranje zubića?
Kada nikne prvi zubić. Prve zube nakon obroka možete obrisati čistom i vlažnom gazom ili krpicom. Također možete kupiti nježne četkice za prve zubiće koje će djetetu stvoriti naviku četkanja zubi. Najbolje je kombinirati obje metode. Prvim zubićima nije potrebna pasta za zube. Voda je sasvim dovoljna.

… za let avionom?
Nakon prvog mjeseca života. Glavni razlog tomu je majčin oporavak od porođaja te bebina prilagodba na život izvan majčina trbuha. Ako se odlučite na let avionom s novorođenčetom, birajte sjedala u prednjem dijelu aviona (zbog manje buke). U svakom trenutku kada beba traži, ponudite joj dojku ili dudu varalicu, posebice pri uzlijetanju i slijetanju aviona. Naime, dojenje ili dudanje smanjuju neugodnosti u ušima koje se događaju u avionu.

… za pranje njezine robe zajedno s roditeljskom?
Odmah. Nema potrebe da bebinu odjeću perete odvojeno od vaše. Naravno, ako kupite novu odjeću, potrebno ju je oprati prije nego ju beba odjene. Koristite blage deterdžente i omekšivače ako je baš potrebno. No i najjači deterdženti ne nadražuju dječju kožu ako ih se dobro ispere. A ispiranje je najdjelotvornije ako koristite tekuće deterdžente.

… za ostanak samo s bakom ili roditeljima pouzdanom osobom?
Onoga trenutka kada majka (ili otac) procijene da je dijete, kao i oni sami, spremno na odvajanje. Bilo to odlazak u dućan, na večeru ili cjelodnevno odvajanje. Novorođenčad i mlađa djeca bit će zadovoljna s osobom koja ih čuva ako su zadovoljene i njihove potrebe, poput hranjenja, maženja, zabavljanja, presvlačenja. Starija djeca koja razumiju da je "mama otišla", vjerojatno će plakati pri prvim odvajanjima, no to je već tema sama za sebe.

… za prve cipelice?
Maloj djeci, koja još ne hodaju nego eventualno pužu, najbolje je navući čarapice ili, ako to vrijeme dozvoljava, neka budu golih stopala. No ako bebi baš želite, zbog neke zgodne prigode, obuti cipelice, neka one budu lagane te načinjene od sirovina koje propuštaju zrak te s podatnim i mekim potplatima. Kada dijete počne hodati, vrijeme je za posebne cipelice za početak hodanja.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

10 zaboravljenih duhovnih istina o odgoju djece

Većina nas je u svom životu doživjela jedno…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…