Šetnja

Bebice, hajdemo u šetnju!

Djeca rođena u studenom obično u prvog godini malo sporije rastu, ali zato dobivaju više na težini od proljetnih i ljetnih beba. Manje su na svježem zraku i zbog toga se manje jačaju imunitet. To treba uzeti u obzir.

Zato je najbolje što možete napraviti za svoje jesensko dijete jest da puno šećete. Važno je da i to malo sunca što se probije kroz oblake, osunča djetetovo lice kako bi njegovo tijelo proizvodilo vitamin D. Krenite u šetnju s djetetom već dva tjedna nakon izlaska iz rodilišta. Trajanje prve šetnje u studenom neka bude 3 do 5 minuta (dijete nemojte voditi u šetnju samo ako je vani hladnije od -5). Svaki dan produljujte šetnju po 5 do 10 minuta. Na kraju možete biti u šetnji čak jedan sat par puta na dan.

Jesenske bebe su sklone debljanju
Djeca rođena u studenom aktivno dobivaju na težini. Kako se ta tendencija ne bi okrenula protiv djeteta i dovela do pretjeranog debljanja pripazite na djetetovu težinu. Dijete do trećeg mjeseca ne bi trebalo dobiti više od 2,4 kg, do 6 mjeseca više od sljedećih 2,4 kg te do 12 mjeseca sljedećih 2,4 kg. To znači da beba rođena s 3,5 kg na kraju 3. mjeseca ne bi trebala imati više od 5,9 kg, na kraju 6. mjeseca ne više od 8,3 kg te na kraju 12 mjeseca ne više od 10,7 kg.

Jačanje termoregulacije
Jesenske bebe se najčešće nalaze u zagrijanim prostorima. Zbog toga se djetetov sustav za termoregulaciju navikava na malo višu temperaturu u kojoj se tijelo osjeća ugodno. Radi se o 24 odnosno 25 stupnejva, a ne 20 do 22 stupnja kako bi trebalo biti u prva četiri tjedna. Ako dijete ima povišenu termoregulaciju, moglo bi se na nižoj temperaturi češće smrzavati i zbog toga se i češće prehladiti. Zato provjetravajte prostorije tijekom zime, nemoje prostor pretjerano zagrijavati ili dijete kod kuće pretoplo odijevati jer bi sa godinu dana kad prohoda i protrči boso po stanu moglo puno lakše navući prehladu.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

šetnja zimi

Zaštitite bebe od hladnoće, ali nemojte ih lišiti boravka na hladnom zraku

Bebama godi svjež, hladan zrak u šetnjama. Većina…

Prve šetnje

Boravak na otvorenom koristi bebama. One se privikavaju…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…