mama i beba

Istine i zablude o njezi beba

Uz zdravlje i njegu djeteta, kao i uz sve, povezane su neke zablude. Neke stvari koje su naše bake ili majke uzimale zdravo za gotovo se pokazalo kako su potpuno apsurdne, nepotrebne ili čak i štetne.

Štucanje treba što prije zaustaviti

Ovu pojavu su nekada "liječili" tako da su osobu koja štuca doslovno preplašili, a tu su metodu primjenjivali i kod djece. No, posve je normalno da bebe u prvim mjesecima povremeno štucaju. Štucanje je izazvano stezanjem dijafragme, mišićne opne koja dijeli prsnu od trbušne šupljine. Nadimanje, podrigivanje ili neudoban položaj, najčešći su uzroci štucanja. Uzmite dijete na grudi, privijte ga na grudi i pričekajte da štucanje prestane. Ni u kojem slučaju štucavicu nemojte liječiti plašenjem bebe ili davanjem vode jer bi se dijete moglo zagrcnuti!

Kihanje znači da se dijete prehladilo

To što je dijete kihnulo, nije siguran znak da se prehladilo. Sluznica dišnih putova kod djece toliko je nježna da samo zrnce prašine ili oštar miris mogu izazvati kihanje ili oštro kašljanje.Kihanje i kašljanje nisu uvijek znak bolesti. Njime se uklanja višak sluzi iz nosne šupljine ili je reakcija na neki podražaj. Djetetu obrišite nosić vatom (nikako vatenim štapićima) ili upotrijebite aerosol.

Plakanje razvija pluća

Nekada je postojalo uvjerenje da se dijete treba isplakati kako bi mu pluća ojačala. Zaboravite na takve savjete. Plač je samo znak da je dijete gladno, napunilo je pelene, vruće mu je… a sa razvojem pluća plač nema veze.

Hernija nastaje zbog plača

Također se nekada vjerovalo, a takve priče kruže i danas, da dijete od plača može dobiti herniju. Dok dijete plače, zaista se povećava pritisak na trbušnu stjenku pa se hernija ispupčuje ako je dijete ima. Ako je dijete zdravo, jak plač ne može prouzročiti herniju. Podsjećamo, hernija je ispupčenje nekog od unutarnjih organa kroz prolaps u trbušnoj stjenci. Kod male djece najčešće se javlja pupčana hernija. Ona nastaje još dok je dijete u majčinom trbuhu pa je plač, ma koliko bio intenzivan, ne može izazvati kod potpuno zdravog djeteta.

Dohrana počinje kad krene prvi zubić

Kod neke djece prvi zubić izbije već u majčinom trbuhu, nekima s tri mjeseca, nekima s godinu dana. Jasno je da prvi zubić nije nikakav kriterij za početak dohrane. Djetetov organizam je spreman na dohranu oko 5. odnosno 6. mjeseca života kad instinkt za sisanjem polako slabi i dopušta učenje žvakanja, kad dijete počne pokazivati interes za hranom i kad mu je za daljnji rast i razvoj, uz majčino mlijeko, potrebno i dodatnih vitamina i minerala.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Zašto muškarce prije budi zujeća muha, nego dijete koje plače?

Mrkla je noć, odjednom beba zaplače. Mami urlik…

plač beba

Plač beba prvih nekoliko mjeseci nije manipulativan

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće…

Što bebe ne vole?

Bebe jesu malene, bespomoćne i potrebna im je…

Opušteni pristup bebinom negodovanju i plaču

Jedan od razloga zašto beba plače može biti…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…