prva knjiga

Djetetova prva knjiga

Otprilike u drugoj polovici prve godine života djecu počinju zanimati knjige. Naravno, riječ je o vrlo jednostavnim slikovnicama s velikim slikama i bez teksta. Kako tjedni i mjeseci prolaze „knjige“ koje će privlačiti dijete će biti sve složenije.

Prvo što će dijete napraviti s knjigom koju mu date, je isprobavanje njezine kvalitete u ustima. Zato mu za početak čitalačke karijere kupite literaturu namijenjenu upravo najmlađima - korice tih knjiga su plastične, krpene ili od čvršćeg kartona pa se neće odmah raspasti.

Neka u prvim knjigama bude što manje teksta, a što više sličica. Ilustracije moraju biti što jednostavnije (sjetite se kako nacrtana Miffy koju djeca naprosto obožavaju. Mališani vole jednostavne crteže jarkih boja. Evo prijedloga!

I sami možete napraviti vlastitu knjigu u koju ćete zalijepiti fotografije mame, tate, djeteta, omiljenih igračaka… Možete oblijepiti takvu knjigu plastičnom kuhinjskom folijom za održavanje svježine namirnica ili je izraditi s gotovim malim fotoalbumom. Iznenadit ćete se kad shvatite kakvu ulogu u razvoju govora i djetetova pamćenja može imati jedna takva "knjiga" izrađena u domaćoj produkciji.

Sad već nešto razumijemo
U sedmom ili osmom mjesecu života djeca počinju primjećivati tekst koji se nalazi ispod jednostavnih sličica, a li ne razumiju baš značenje tih riječi. Zato uče osluškivati riječi koje vi izgovarate. U tom je razdoblju najbolje dijete upoznati s melodičnim stihovima nego s pričama koje ne može razumjeti. U toj dobi dijete može i samo proučavati sličice kad roditelj nije uz njega.

Kratke priče su superzabavne
Kad navrše godinu dana, djeca obično vole slušati kraće priče. U toj dobi mogu biti koncentrirana otprilike tri do četiri minute. Kako biste te trenutke učinili zanimljivima i zabavnima, naučite dijete da aktivno sudjeluje dok mu nešto čitate. Primjerice, dok zajedno gledate ilustracije izravno mu se obraćajte: "Pogledaj kakve boje je dječakova kapica! Crvene! I ti imaš jednu takvu, sjećaš se!".
Zahtijevajte od djeteta da vam pokaže poznate predmete. S vremenom će ih naučiti pravilno nazivati, a u početku mu u tome morate naravno pomoći. Nakon toga će za vama početi ponavljati posljednje stihove omiljene pjesmice, zapamtiti poneku rečenicu iz bajke i uskoro će doći vrijeme kad će vam reći: "Molim te, pročitaj mi barem još jednu stranicu ove priče!

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

omiljene knjige glumaca

Koje su nam omiljene knjige iz djetinjstva?

Naši poznati zajedničkim su snagama poduprli 5. Festival…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…