Kako smo prihvatili tutu?

Skidanje pelena velik je korak za svakog bezbrižnog pelenaša. Jer on je obično mali dvogodišnjak koji se u tom zadatku susreće s puno izazova.

Nama velikima se to čini jednostavno, ali djetetu je to ogroman zadatak – treba naučiti da se više ne može samo tako oslanjati na pelene, prepoznati potrebu za vršenjem nužde, kontrolirati nuždu, shvatiti da je tuta mjesto gdje se nužda može obaviti, sjesti na nju i u nju nešto napraviti. Zvuči pomalo smiješno, ali mnogi mališani se tek tad uplaše kad u tuti ugledaju svoj paketić.

Prihvaćanje tute ne ide uvijek glatko. Potrebno je puno strpljenja, pokoji trik, nekima su bitni ljetni mjeseci kad dijete može biti golo i lako ga je presvlačiti, obrisati, skinuti… A što je vama bilo bitno kad je vaše dijete skidalo pelene? Imate li savjet?

Zanimaju nas vaša iskustva, trikovi i priče kako ste se pozdravili s pelenama. Podijelite ih s nama i drugim čitateljima i pišite nam komentare.

VAŠA ISKUSTVA:

Moja curica je prihvatila tutu sa 16 mjeseci što je poprilično rano koliko sam u pričanju s drugim mamama imala priliku čuti. Kod nas je to, čini mi se, išlo dosta prirodno. Započela sam tako da sam kupila tutu i posjela je na nju, ali rezultat u tuti češće je izostao. Znala se demonstrativno podići s tute i napraviti pored nje. Tada sam tutu premjestila u zahod. U zahod sam na zid zalijepila slike djece kako sjede na tuti iz časopisa. Slike su odjednom pobudile strašan interes jer samo joj objašnjavala što ta djeca rade i Mia je stalno pokazivala na slike i govorila: “Ka-ka!”, a ja sam joj govorila; “Da, djeca sjede na tuti. A gdje je tvoja tuta? Hoćeš sjesti na tutu?”. Sada Mia sama traži da sjedne na tutu i gotovo uvijek u njoj bude neki paketić. (Ivana)


Iz vlastitog iskustva znam da što više nagovarate i silite dijete, to će čitava gnjavaža duže trajati. Ja sam uspjela napraviti dvije stvari. Prvo sam je ostavila samo u pamučnim gaćicama da trči po kući (naravno da se morate pomiriti da ćete češće brisati pod i presvlačiti robicu)… vrlo brzo se počela buniti na mokre gaćice i radije je išla na kahlicu. A drugo, na kahlicu sam stavila njezinog plišanog medu i poskrivečki nalila vode u kahlicu. Onda sam je pozvala i pokazala kako medo ide na kahlicu i kako se popiškio. To joj je bilo jako zanimljivo i odmah je i sama htjela isprobati kako to medo radi… (Julija)

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…