Tjemenica

Tjemenica je nakupina bijelo-žućkastih naslaga na koži glave djeteta. Pojavljuje se u prvim tjednima života, nije zarazna i nestaje obično oko trećeg mjeseca

Liječnici tjemenicu nazivaju i seboreičnim dermatitisom. Uzrokom se smatra masna koža i pojačani rad lojnih žlijezda. Premda nije opasna, važno je da dijete pregleda liječnik kako bi mogao prepisati kremu ili losion koji ubrzava otklanjanje tjemenice.

 

Ako su naslage vlažne i bebu svrbi koža, to može biti najava neurodermatitisa koji se javlja u dobi od nekoliko mjeseci. Posebno su ugrožena djeca čiji jedan ili oba roditelja već boluju od neurodermatitisa, a čini se i da je tjemenica češća kod djece koja nisu dojena i koja imaju povećanu tjelesnu masu.

 

Kako tretirati tjemenicu?

Kod tjemenice je dobro prije kupanja namazati bebinu glavicu ili dio kože na kojem se pojavila maslinovim, bademovim ili sezamovim uljem te ostaviti da djeluje oko pola sata. Nakon toga kosicu treba oprati blagim šamponom i za vrijeme pranja bebinom četkom lagano masirati tjeme te odstraniti omekšale ljuskice s kose. Nakon toga treba još jednom oprati kosu šamponom. Važno je dobro obrisati bebu nakon kupanja, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava protok krvi. Budući da kosti glavice malih beba nisu potpuno srasle do prve godine života, treba biti pažljiv i nježno masirati i brisati tjeme.

 

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…