Tjemenica

Tjemenica je nakupina bijelo-žućkastih naslaga na koži glave djeteta. Pojavljuje se u prvim tjednima života, nije zarazna i nestaje obično oko trećeg mjeseca

Liječnici tjemenicu nazivaju i seboreičnim dermatitisom. Uzrokom se smatra masna koža i pojačani rad lojnih žlijezda. Premda nije opasna, važno je da dijete pregleda liječnik kako bi mogao prepisati kremu ili losion koji ubrzava otklanjanje tjemenice.

 

Ako su naslage vlažne i bebu svrbi koža, to može biti najava neurodermatitisa koji se javlja u dobi od nekoliko mjeseci. Posebno su ugrožena djeca čiji jedan ili oba roditelja već boluju od neurodermatitisa, a čini se i da je tjemenica češća kod djece koja nisu dojena i koja imaju povećanu tjelesnu masu.

 

Kako tretirati tjemenicu?

Kod tjemenice je dobro prije kupanja namazati bebinu glavicu ili dio kože na kojem se pojavila maslinovim, bademovim ili sezamovim uljem te ostaviti da djeluje oko pola sata. Nakon toga kosicu treba oprati blagim šamponom i za vrijeme pranja bebinom četkom lagano masirati tjeme te odstraniti omekšale ljuskice s kose. Nakon toga treba još jednom oprati kosu šamponom. Važno je dobro obrisati bebu nakon kupanja, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava protok krvi. Budući da kosti glavice malih beba nisu potpuno srasle do prve godine života, treba biti pažljiv i nježno masirati i brisati tjeme.

 

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…

prvo kupanje bebe

Prvo kupanje bebe čini se kao velik i kompliciran zadatak

Novopečenim roditeljima kupanje bebe izgleda kao zadatak koji zahtijeva razinu ozbiljnosti i pripreme poput one…