Otpao nam je pupak! Što sad?

Kada djetetov pupak otpadne, između petog i dvadesetog dana života, ostaje rana koju treba njegovati i previjati dok ne zacijeli

Otpadanje pupkića velik je događaj u obitelji. Ali, mame se nerijetko zapitaju što sada, posebice ako se oko ranice počnu događati neke neobične promjene. Ponekad se tijekom prvog mjeseca bebina života na pupčanoj jamici pojavi tamnocrveni kružić, tanak kao nit. To je trag zgrušane krvi koja se izbacuje iz sasušenih kapilara pupka. Taj je proces potpuno prirodan i nema razloga za brigu.

 

Ako se pupak obrađuje u nesterilnim uvjetima ili nestručno, moguće su komplikacije:

  • Vlaženje pupka ili blenoreja - laka površna infekcija koja se prepoznaje po nakupljanju bistrog ili sukrvavog sekreta u udubljenjima pupčane rane. Problem je u tome što vlaženje sprečava zacjeljivanje rane. Na blenoreju se može nadovezati pojava granuloma, a ako se zanemari, to može dovesti do prodora bakterija u krv i razvoja sepse. Primijetite li da je ranica vlažna, odmah otiđite liječniku.
  • Granulom - izrast na pupku veličine graška i nalik maloj gljivi, koji katkad visi na peteljci. Razvija se iz postojeće infekcije (blenoreje) i može se prepoznati po sekretu, dok se na dnu pupka vidi granulacijsko tkivo ružičaste boje. Ako je koža oko pupka otečena i crvena, to je razlog za hitan odlazak liječniku.
  • Omfalitis - ozbiljna upala kože i potkožja pupka koja se očituje kao crvenilo te otok pupka i kože oko njega. Iz pupka se pritom može cijediti gnoj ili sukrvica. Stanje je obično praćeno povišenom tjelesnom temperaturom te, ako se ne liječi, vrlo brzo može dovesti do širenja upale venama i nastanka sepse. Uzrok su obično bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, Escherichia coli ili Klebsiella pneumoniae. Bolest se liječi antibioticima i primjenom lokalnog antiseptika.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…