Baka i djed čuvaju unuče

Kad onako na prvu pomislite, vjerojatno bi vam najbolji izbor za čuvanje djeteta bili baka i djed

Baka i djed i jesu idealan izbor – poznaju dijete i ono poznaje njih pa je prilagodba na odvajanje od roditelja vjerojatno puno lakša. No, kao i svaka varijanta i ova sa sobom donosi i određene poteškoće, primjerice kako međusobno uskladiti pravila odgoja ili problem nedostatne aktivnosti za dijete. Važno je odvagnuti na što možete, a na što ne možete pristati. Koje su prednosti, a koji nedostaci u slučaju da baka čuva unuče?

Prednosti +

Bake ili djedovi osobe su od povjerenja. Dobro ih poznajemo, vjerujemo da će se dobro brinuti za naše dijete jer ga, gotovo poput nas, bezuvjetno vole, a i dijete ih poznaje. Upravo zbog toga dijete se lakše privikne na odvajanje od roditelja. Ne morate se brinuti o higijeni svoga djeteta, o broju ukusnih obroka koje će dobiti, a ako su djed i baka mlađi – dijete će sigurno uživati i u igri s njima. Baka i djed dobro poznaju svoje unučiće, pa će lakše primijetiti i eventualne promjene u ponašanju ili stanju djeteta. Jednako tako, sa svojim iskustvom mogu biti i odlični učitelji.

Nedostaci –

Da bi čuvanje kod bake i djeda proteklo bez većih problema, trebate postaviti jasna pravila još na početku. Glavni je problem što većina baka i djedova misli da su vaše upute nebitne i da oni puno bolje znaju što treba vašem djetetu, pa ako već na početku dogovorite način na koji ćete zajedno odgajati dijete, izbjeći ćete napetosti među članovima obitelji koje mogu zbuniti mališane. Nažalost, kod tog načina čuvanja dijete uglavnom većinu vremena provodi u društvu starijih osoba, a ne među svojim vršnjacima, što je nužno za razvoj djetetovih socijalnih vještina. Osim toga, osobe u godinama često nemaju energije za odlaske u šetnju, igre s loptom, ljuljačke… što čuvanje malog djeteta zahtijeva.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…