Nemojte biti u strahu da možete pretjerati s nošenjem djeteta i time naštetiti djetetovoj kralježnici ili kukovima ili da ćete ga na taj način razmaziti

Kontakt s roditeljima čini dijete sigurnim i stimulira njegov napredak. Nedostatak kontakta prema mnogim istraživanjima negativno utječe na razvoj. Djeca kojoj manjka bliskosti jer ih roditelji drže na distanci, obično zaostaju u razvoju, imaju slabiji imunitet, dulje boluju, lakše pobolijevaju i podliježu bolestima te su psihički dulje ovisna o roditeljima.



Pozitivan utjecaj na tjelesni razvoj


U naručju roditelja u prvim mjesecima života dijete je na izvoru poticaja svih vrsta. Logično je stoga da se nošena djeca mentalno i fizički brže razvijaju. Tako, nošeno dijete, izloženo majčinu govoru, pjevanju, šaputanju i gestama, brže mentalno sazrijeva i, naravno, brže progovara od svojih vršnjaka.



Nošenje djeteta u položaju koji pogoduje kukovima, i to primjerice postrance (na majčinu kuku) ili raširenih nožica u marami na leđima kako to čine majke u Africi, pozitivno djeluje na razvoj kukova, jednako kao i široko povijanje. Činjenica da afričke majke gotovo ne poznaju displaziju kukova dovoljno govori u prilog pozitivnim stranama nošenja novorođenčadi.



Isto smatra i profesor Hefti, dječji ortoped s njemačkog Sveučilišta u Bazelu. Prema njegovu mišljenju kralježnica i kukovi novorođenčeta prirodno su skvrčeni (kakvi su bili mjesecima u majčinu trbuhu) i ne smije ih se nakon rođenja poticati na drugačiji položaj niti ispravljati. Dok se nosi, dijete na majčinim rukama sjedi u položaju koji mu anatomski odgovara te istodobno vježba mišiće i motoriku cijeloga tijela jer mora održavati ravnotežu. Zato se nošena djeca brže razvijaju te brže počinju puzati i hodati od djece koja češće leže.






Psihološka korist nošenja beba


Kad je na majčinim prsima ili očevim rukama, dijete ima priliku gledati poznato lice, slušati roditelja kako govori, diše, osjetiti kucanje srca. Tu je djetetu ugodno, ono manje plače, brže se smiruje, osjeća se zaštićeno, što znači da je i svijet toplo i sigurno mjesto. Temelji budućeg pozitivnog stava o životu stvaraju se upravo na roditeljskim rukama. Taj se osjećaj u blažem intenzitetu zadržava i kad dijete malo poraste. Zato će nošeno dijete sigurnije kročiti u život i među ljude, ranije se osamostaliti, manje biti ovisno o majci i njezinoj konstantnoj pažnji, sigurnije se osjećati u zajednici i lakše s njom komunicirati.



I nema potrebe za strahom; vaše vam dijete govori sve: koliko se dugo želi nositi ili želi li se uopće nositi. Mnoge majke dvoje ili više djece svjedoče kako su se njihova djeca u tome potpuno razlikovala - jedno se dijete primjerice stalno željelo nositi, dok je drugo brzo otkrilo čari samostalne igre i odbijalo nošenje. Zaista ne možete pogriješiti ako slušate djetetove potrebe i nijedan savjet ne doživljavate apsolutno, pa tako ni ovaj da se dijete treba nositi. Ne slušajte druge, već radite onako kako vas vodi vaše dijete i unutarnji majčinski instinkt.


Mnogi psiholozi smatraju da nošenje djeteta pozitivno utječe na oporavak majke nakon porođaja. Ono skraćuje trajanje oporavka, smanjuje rizik od pojave poslijeporođajne depresije, a zbog stalne prisutnosti djeteta na grudima i procesi laktacije su brži.



Dijete se neće razmaziti


Male bebe od nekoliko tjedana ili mjeseci ne raspolažu sposobnostima manipulacije kao što je uvriježeno mišljenje naših baka. Kad roditelj nije pokraj malog uplakanog djeteta, za dijete on ne postoji, s time da dijete ne može ocijeniti ni kada, ni hoće li se roditelj uopće ponovno pojaviti. Zaista je nemoguće da su naši mališani mentalno sposobni shvatiti kategoriju vremena (mama će brzo doći), a kamoli manipulirati roditeljima plačem (puno ću plakati, pa će mama brzo doći). Takav mentalni napredak dogodit će se najranije oko 8. i 9. mjeseca života kad dijete postaje svjesnije postojanja roditelja koji nisu pokraj krevetića i počinje shvaćati uzročno-posljedičnu vezu između svog plača i odgovora roditelja.



Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock