Kada ne kupovati rabljene stvari?

Iako bismo u ova teška vremena svi rado voljeli uštedjeti primjerice kupnjom rabljenih stvari za dijete, neke stvari ipak nije mudro kupovati

Postoje rabljene stvari koje ne bismo trebali kupovati od nepoznatih osoba jer nam mogu ispasti skuplji nego da smo se odmah odlučili za novi ili mogu biti štetni za djetetovo zdravlje.

1. Namještaj za djecu − ako postoji minimalan rizik od toga da rabljeni namještaj nije sasvim siguran za dijete, radije kupite novi.

2. Dječje kacige − oštećenja na rabljenoj kacigi često se ne mogu vidjeti izvana pa je iz sigurnosnih razloga pametnije kupiti kacigu koja još nije nošena.

3. Madraci − želite li da vaše dijete spava u plijesni, grinjama, bakterijama i tjelesnim tekućinama drugih?! Čak biste i vlastite madrace trebali zamijeniti svakih pet godina.

4. Kupaći kostimi i donje rublje − iako se kupaći kostimi koriste samo nekoliko tjedana u godini, u izravnom su dodiru s intimnim dijelovima tijela pa nošenje tuđih gaćica jednostavno nije higijenski.

5. Dječje cipele − iznošene cipele ne mogu se prilagoditi nozi djeteta, što može uzrokovati ozbiljne probleme s kralježnicom i zglobovima. Cipele su pune bakterija, a možda i plijesni.

6. Kape − radi se o predmetima koji se uglavnom ne peru na visokoj temperaturi pa mogu biti puni bakterija.

7. Kozmetika − već korištena kozmetika savršeno je leglo bakterija.

8. Rabljene autosjedalice – roditelji se često odluče koristiti rabljenom autosjedalicom koju su dobili ili kupili od rodbine, prijatelja, preko oglasa i slično. Upamtite, nova autosjedalica je najsigurnija. No, ako razmišljate o kupnji rabljene autosjedalice, vodite računa o sljedećem:

Autosjedalice koje su sudjelovale u sudaru ne bi se smjele upotrebljavati. Također, korištene autosjedalice mogu biti oštećene i u trenutku kad se trebate osloniti na njezinu zaštitu ili kod većeg naprezanja mogu puknuti. Važno je i da znate da zautosjedalica ima sve potrebne dijelove: ispravan pojas, kopče. Preporuka je također da se ne koristi autosjedalica starija od 6 godina.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…