10 stvari o bebama koje mame mogu naučiti od tata


1. Bebe mogu biti tajanstvene


Što se to događa u glavici vaše bebe? O čemu razmišlja? Zašto vam zadaje tako teške "zadatke"? Možda je vašoj partnerici katkada stresno brinuti se o djetetu, no muškarci se mogu distancirati od stresa i ponekad su prisebniji kada su u pitanju njihova djeca.


SAVJETI: Predložite partnerici da uzme malo vremena za sebe kako bi "napunila baterije".



2. Bebe vole "letenje"


Bilo da ih držite u zraku, njihate između nogu ili ih okrenete naopako, starija djeca (ne bebe koje ne mogu držati glavicu uspravno), zadovoljno će se smijuljiti ili od srca smijati kada radite akrobacije s njima.


SAVJET: Uhvatite dijete za torzo, a ne za ruke.



3. Bebe plaču


Ako vaša partnerica suosjećajno plače kada i vaša beba plače, recite joj da je plakanje jednostavno radnja koju bebe rade. One plaču. A to nikako ne znači da je ona loša majka ili da nešto radi krivo. Beba će je i dalje voljeti kao i do sada.


SAVJET: Olakšajte majci svog djeteta tako što ćete uzeti bebu u naručje kada plače i biti podrška svojoj partnerici.



4. Bebe ne trebaju baš uvijek mamino naručje


Jedna od vaših misija jest naučiti kako smiriti i uspavati svoje dijete. S vremenom će se vaše vještine uspavljivanja itekako cijeniti kada mama odluči da bi umjesto lijeganja sa svojim djetetom radije pogledala neki dobar film.


SAVJET: Recite partnerici da ćete vi ići spavati s bebom, a neka ona malo odmori sama.



5. Vaša će beba preživjeti ako je netko drugi pričuva


Tata može ostaviti dijete nekoj osobi od povjerenja znajući da će beba biti dobro. Važno je da tata kaže mami da dijete neće patiti tih sat vremena što ga je ostavila, primjerice, baki.


SAVJET: Prvi dan u jaslicama/vrtiću ili s dadiljom? Obavezno budite s partnericom. Njoj je, vjerujte, najteže.




6. Ne mora sve biti savršeno


Katkada i kada mama radi najbolje što može, za nju to jednostavno nije dovoljno. Tate, u drugu ruku, imaju više samopouzdanja, smireniji su i lagano nesvjesni svojih nedostataka.


SAVJET: Hvalite je. Žena koja možda ima "problema" s bebom može se osjećati jako krivom. Partner tu može uvelike pomoći.



7. Bebe cijene kvalitetan nered


Vjerojatno će vas izbezumiti kada vam dijete počne izvlačiti smeće iz kante za otpatke ili izvrne cijelu kutiju keksa na tepih. Stoga, nakon što se prestanete smijati, recite partnerici da ćete vi počistiti nered.


SAVJET: Ohrabrite partnericu da zajedno napravite neki nered. Možda je to malo opusti i zabavi.



8. Bebe ne rade sve stvari "po knjizi"


Razni priručnici o roditeljstvu vire iz svakog kuta vašeg stana. No, vi vjerojatno niste ni stranicu tih knjiga pročitali. Vaš očinski instinkt doći će do izražaja kada uđete u konflikt s partnericom oko smirivanja bebe, spavanja ili dojenja. Tada joj možete pomoći i reći da sluša svoje srce.


SAVJET: Budite dio tima koji se drži osnovnih stvari: presvuci, nahrani, podrigni, utješi, nunaj…



9. Bebin je "posao" da napusti "gnijezdo"


Tate će, vjerojatno, prije nego mame ohrabrivati dijete na putu k samostalnosti. Bebe katkada mogu više nego što to njihove mame misle. Tate će, primjerice, potaknuti dijete da uradi neke stvari iako bi pri tom potezu moglo pasti, dok će ih mame spriječiti.


SAVJET: Potrudite se da mama vidi koliko je djetetu zabavno kada pomiče granice, primjerice kada puže uz stepenice.



10. Ne morate biti kao vaši roditelji


Većina današnjih muškaraca pokušava izbjeći odgojne metode koje su njihovi očevi primjenjivali. Katkada mamama treba podrška i ohrabrenje da s djetetom neće napraviti iste pogreške kao što je njezina mama napravila s njom.


SAVJET: Pričajte o dobrim stvarima koje ste napravili sa svojim djetetom, a o kojima vaši roditelji nisu ništa znali u njihovo vrijeme.



Tekst: Jana Bačić


Foto: Thinkstock