Rabljene autosjedalice

Na što sve treba pripaziti u slučaju da ste odlučili koristiti poklonjenu rabljenu autosjedalicu ili ste je naumili kupiti?

Roditelji se često odluče koristiti rabljenom autosjedalicom koju su dobili ili kupili od rodbine, prijatelja, preko oglasa i slično. Upamtite, nova autosjedalica je najsigurnija. No, ako razmišljate o kupnji rabljene autosjedalice, vodite računa o sljedećem:

1. Autosjedalice koje su bile u sudaru ne bi se smjele upotrebljavati. Provjerite kod prijašnjih vlasnika da sjedalica nije bila u sudaru niti da je pala na tvrdu površinu (bez obzira na to je li u njoj bilo dijete ili nije).

U suprotnom, postoji mogućnost da je autosjedalica oštećena, čak i ako šteta nije vidljiva. Dovoljno je da plastika autosjedalice sasvim malo napukne pa da to uzrokuje njezino raspuknuće pri sudaru.

2. Uvijek provjerite da se datum proizvodnje, potvrda o ispunjenim standardima, naziv modela i proizvođača autosjedalice nalaze na njoj te kod proizvođača provjerite je li možda taj model povučen s tržišta zbog sigurnosnih nedostataka.

3. Tražite od prijašnjeg vlasnika kompletne upute proizvođača autosjedalice. Bez njih ne možete biti sigurni da ste je pravilno postavili i vezali svoje dijete te je li autosjedalica primjerena dobi vašega djeteta. Nepridržavanje uputa proizvođača može smanjiti djelotvornost sjedalice i dovesti vaše dijete u opasnost. Ne pouzdajte se u usmene upute prijašnjeg vlasnika!

4. Provjerite opće stanje autosjedalice. Vidite ima li napuknuća u plastici, je li pojas u dobrom stanju ili je izlizan, poderan, zarezan? Provjerite upute proizvođača autosjedalice kako biste se uvjerili da imate sve potrebne dijelove, uključujući i kopču za fiksiranje pojasa automobila. Ako neki dijelovi nedostaju, stupite u kontakt s proizvođačem kako biste ih nadomjestili prije uporabe autosjedalice.

5. Preporučuje se da se autosjedalice starije od šest (najviše osam) godina ne upotrebljavaju. Obično u tom razdoblju oslabi plastika od koje je autosjedalica izrađena, a mogu i oslabjeti sigurnosni mehanizmi, što može smanjiti njezinu učinkovitost pri sudaru. Također, sjedalice koje su starije od osam godina ne zadovoljavaju trenutačni standard sigurnosti.

Savjet Suzane Zubčić, Rodine savjetnice za autosjedalice:

Pratite što piše u uputama na autosjedalici. Ako je u uputama navedena neka godina, onda to treba slijediti. Ako nije, onda je najčešće pravilo do 6 godina starosti. Primjerice ‘jaja’ starija od 5 godina ne bi trebalo uzimati jer ćete to ‘jaje’ i sami koristiti oko godinu dana. Isto tako ne bi trebalo uzimati ostale sjedalice starije od 6 godina jer ćete je i vi koristiti oko 2 godine.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…