Utjeha u bočici

Kako trbuh raste, raste i uzbuđenje oko svega što vam je potrebno nabaviti za bebu. Na tom popisu će se vjerojatno naći i bočica

Naravno, već ste milijun puta čuli da većina žena može dojiti i znate da je majčino mlijeko najbolja hrana za dijete, a majčina prsa najbolja bočica. Ali, vjerojatno nema majke koja se neće osigurati. Konačno, ne znate kako ići s dojenjem.

No, koju bočicu odabrati, plastičnu ili staklenu, s anatomskom ili običnom dudom, od gume ili od silikona? Tisuću pitanja oko jedne bočice.

Staklena ili plastična bočica

Postoje staklene i plastične bočice i jedne i druge imaju svoje prednosti i mane. Staklena bočica se lako pere i lako sterilizira jer je staklo postojan materijal. Zbog toga je prije svega praktična za sterilizaciju te dugotrajna. Jedina mana staklene bočice jest njezina težina i lomljivost, no ako se pažljivo koristi i nadzire dijete dok jede, nezgode se mogu spriječiti.

Plastične bočice su posljednjih desetljeća gotovo istisnule staklene iz uporabe jer su praktične, lagane i nelomljive. Današnji proizvođači također su već izbacili štetne sastojke, primjerice bisfenol A,

Jeste li znali
Proizvođači često upozoravaju da se bočice ne bi trebale sterilizirati u mikrovalnoj pećnici ne samo zbog otapanja materijala, već i neravnomjernog zagrijavanja mlijeka zbog čega se dijete može opeći.
iz plastike za bočice i nude moderne neškodljive plastične bočice. No, i nadalje će se plastična bočica brže oštetiti u usporedbi s staklenom bočicom i zato ćete je sigurno morati češće mijenjati. Plastične bočice se mogu sterilizirati, no svaki proizvođač će tražiti da se pridržavate uputa za sterilizaciju kako biste bočici produžili vijek trajanja i spriječili deformacije ili otapanje materijala.

Mnogo varijacija

Danas se nude bočice raznih anatomskih oblika koji omogućuju lakše držanje i korištenje, anatomske dude koje omogućuju lakše sisanje mlijeka i potiču razvoj zdravog zagriza kod djeteta ili bočice s mehanizmima koji sprečavaju gutanje zraka umjesto mlijeka odnosno sprečavaju kolike. Bočica danas može zadovoljiti gotovo sve potrebe djeteta i majke.

Silikonska ili gumena duda

Na bočici treba izabrati i dudu. Postoje dvije vrste duda: gumene i silikonske. Gumena je napravljena od prirodnog kaučuka, mekana, elastična i otporna na ugrize. Zbog toga je pogodna za malo starije mališane kojima rastu zubići i koji je mogu grickati. No, budući je od prirodnog materijala na nju se lakše lijepe mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gubi na kvaliteti.

S druge strane silikonska duda je tvrđa, manje elastična pa je dijete lako pregrize ako ima zube. Zato je silikonska duda pogodnija za djecu do 6 mjeseci odnosno prije rasta zubića. Otporna je na visoke temperature u sterilizira se lako u vrućoj vodi ili mikrovalnoj.

Higijena bočice

Svakodnevna higijena bočice je vrlo važna. U početku ćete bočice sterilizirati stalno, a zatim kako pedijatri preporučuju, nakon 3. mjeseca sve rjeđe. Svakodnevna sterilizacija nakon 3. mjeseca može se provoditi običnom vodom i deterdžentom i time ćete ukloniti bakterije ili uzročnike infekcija. No, valja temeljito oprati i isprati sve dijelove bočice koji su bili u upotrebi, ne samo one koji su u kontaktu s mlijekom. Budući je mlijeko izrazito povoljno tlo za razmnožavanje bakterija, također je važno znati da se na pola pojedena smjesa u bočici ne smije ponovo zagrijavati i ponovno ponuditi djetetu. Preostalu hranu uvijek bacite, operite bočicu i pripremite novu svježu hranu.

Sterilizacija bočica se preporuča u prvo vrijeme korištenja odnosno dok je beba mala, no majke to obično individualno određuju kako, u kojem tempu i koliko dugo će ih sterilizirati. Sterilizacija se radi na dva načina: vodenom parom u loncu s mrežicom u koju ćete moći položiti bočice, u specijalnom sterilizatoru bočica ili u mikrovalnoj pećnici uronjena u vodi. Za svaki tip bočice dobro pročitajte upute za sterilizaciju jer će o tome ovisiti uspješnost i trajnost bočice, ali i njezina neškodljivost za dijete.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Naučite pravilno dojiti

Još jedna u nizu škola za dojenje Udruge…

Opremanje svih rodilišta u Hrvatskoj i unaprjeđenje uvjeta za mame i bebe

Zanimlijve informacije stižu sa press konferencije UNICEF-a: Hrvatska…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2…

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…