Autosjedalica – a must have

Za sigurnost djece u prometu – od rođenja do djetetove 12. godine – ključna je ispravno postavljena autosjedalica

Sigurni smo da većina roditelja, baka i djedova misli kako tema o autosjedalicama nije bitna, kako sve znaju. Većina će vas odmahnuti rukom misleći: “Pa što tu treba znati i učiti? Kupiš autosjedalicu, postaviš je prateći upute i to je to.” Međutim, na temelju znanja i iskustva u postavljanju autosjedalica, objasnit ćemo vam kako one nisu samo komad plastike presvučene platnom i opremljene remenom nego predmet ključan za sigurnost vaše djece.

Tijekom dugogodišnjeg volontiranja u programu “Sigurno u autosjedalici” udruge Roda, susrele smo se s jako puno pitanja koja otkrivaju neznanje o autosjedalicama. Stoga smo vam odlučile u suradnji s časopisom Moje dijete na jednostavan način približiti problematiku autosjedalica i pokušati vas naučiti sve što trebate znati u osnovnim crtama. Sljedeće tekstove o pravilnom korištenju autosjedalica potražite u novom srpanjskom časopisu Moje dijete te na portalu Roditelji.hr.

Nekoć i sad

Vrlo često ulazimo u rasprave s generacijama naših mama i baka o tome kako je bilo nekoć i kako je danas. Tu se uvijek izvuče i argument kako smo mi, koje danas imamo svoju djecu, putovale i do mora bez autosjedalice i nije nam bilo ništa. No danas je promet gušći, automobili brži i sve ih je više, a, budimo realni, samim time imamo i više lošijih vozača bez iskustva i vozačke kulture. Osim toga, tužnija je strana priče ta da djeca koja su smrtno nastradala dok smo mi bile malene ne mogu danas o tome govoriti, a podaci o (ne)vezanju nisu se bilježili.

Važeći zakon koji propisuje uporabu autosjedalica jest Zakon o sigurnosti prometa na cestama i stupio je na snagu 2008. godine. Njime je određena kazna od 500,00 kn za nepoštovanje odredbi koje propisuje. Zakon nalaže da svi putnici u vozilu moraju biti vezani, pa tako i djeca. Ona do pet godina u autosjedalice primjerene njihovoj dobi, a djeca od pet do 12 godina moraju biti vezana uz uporabu pomoćnog postolja. Djeca do 12 godina moraju biti smještena na stražnja sjedala u njima prilagođene sjedalice; iznimka su djeca do dvije godine, koja smiju biti smještena na prednje sjedalo isključivo u autosjedalicama koje se postavljaju suprotno smjeru vožnje. Pritom prednji zračni jastuk, ako postoji, mora biti isključen.

Kada sam suvozačica na stražnjem sjedalu, vežem se, a većina mojih poznanika na to reagira ovako: “Ti se vežeš iza?!” Dragi moji, promet je i iza i ispred, i ako, ne daj Bože, dođe do sudara, automobilu nije važno gdje vi sjedite!

Savjeti za ugodnu vožnju

Pokazalo se također da mnogi roditelji stavljaju u automobil djecu u skafanderu ili debelim jaknama, a to je pogrešno. Oni su, naime, napravljeni od debelog i skliskog materijala, što pojasu ne omogućava prijanjanje kako bi trebalo.

Naš je prijedlog je da prije odlaska u vrtić, grad ili u goste ipak skinete djetetu jaknicu i prekrijete ga dekicom koju treba uvijek imati u vozilu ili jaknicom koju ste skinuli. Automobili se jako brzo ugriju i tada djetetu postane vruće i neudobno u jakni pa se i češće buni. Osim toga, izbjegavanjem debelih komada odjeće stvarate uvjete za pravilnu uporabu pojasa autosjedalice.

Još je jedan dobar savjet da ne pušite u autu, nego da se u njemu ponašate kao u dječjoj sobi. Slobodno osigurajte neku lijepu igračku rezerviranu samo za putovanja. Jedino vodite računa da je to mekana, lagana igračka koja ne može ozlijediti dijete ili vas u slučaju sudara ili naglog kočenja. Ako još niste zalijepili naljepnicu “Beba u autu” na stražnji dio auta, učinite to sada jer je dobro da svi vozači znaju kako je u vašem automobilu malo biće koje uživa u laganoj i sigurnoj vožnji. Družimo se ponovo u idućem broju gdje ćemo pisati o autosjedalicama okrenutima unatrag.

Budite primjer djeci

Vi ste svojoj djeci najbolji primjer, pa se pobrinite da se vežete prije nego što upalite auto, a nikako tek u vožnji. Igrom naučite svoju djecu da je vezanje dobro pravilo. Provjerite suputnike redom: tata vezan, mama vezana, a ti, sine ili kćeri? Učinite da se i oni osjećaju važnima. Kako vi naučite njih, oni će jednog dana svoju djecu. Malo po malo svi ćemo vezanje usvojiti kao pravilo, a ne kao reakciju na policajca u blizini i mogućnost gubitka novčića.

Napisala: Suzana Zubčić uz mentoricu Ines Ostrihon, savjetnice o autosjedalicama udruge RODA

Preporučujemo

Pročitajte i:

Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to…

velicina rupice na dudi bocice

Znate li koju veličinu rupice na dudi bočice treba odabrati?

Različite veličine rupica na bočicama zamišljene su za različitu vrstu hrane. Koju veličinu rupice odabrati…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

svakodnevno testiranje dude je vazno

Mame, testirajte dudu prije svakog davanja djetetu

Jeste li već čuli da bi bilo dobro provoditi ovaj test dude svaki puta prije…