dobrobit mazenja s djecom

Može li fizički kontakt odnosno maženje s bebom utjecati na njezin DNK?

Vaša beba zaspe samo privijena uz vas? Uvijek traži vašu blizinu i ne želi vas više pustiti? Nema tu ništa loše - naprotiv! Maženje i dodiri ne samo da vas povezuju i produbljuju vaš odnos, oni imaju još jedan poseban učinak, otkrili su istraživači...

U sklopu studije Sveučilišta British Columbia i Istraživačkog Instituta British Columbia Dječje bolnice otkriveno je da fizička blizina majke i djeteta može pozitivno utjecati na djetetov DNK.

U ovu studiju uključeno je 94 novorođenčadi. Kad su bebe navršile pet tjedana, roditeljima su dane upute da vode dnevnik o djetetovom ponašanju. Dokumentirali su koliko je puta dijete spavalo, koliko dugo, koliko je plakalo i kad je hranjeno. Uz to su također trebali zapisati koliko dugo su dodirivali, nosili i mazili dijete. Kad su djeca navršila četiri i pol godine, istraživači su ispitali njihov DNK i došli su do nevjerojatnih rezultata.

DNK i fizički kontakt

U DNK djece otkrili su na nekoliko mjesta takozvanu metilaciju DNK, biokemijsku promjenu osnovnih građevnih elemenata nasljednog materijala. Metilacija DNA djeluje kao svojevrsni “prekidač” koji regulira aktivnost gena i time i rad stanica. Metilacija može biti pod utjecajem vanjskih podražaja, posebno je prisutna u dojenačkoj i dječjoj dobi te je njezina pojavnost predvidljiva kako starimo.

Usporedbom DNK i procjenom unosa iz dnevnika, pokazalo se da djeca koja su bila više izložena stresu i imala manje fizičkog kontakta s roditeljima imala premalo razvijen stanični molekulski profil za njihovu dob. Iz toga su istraživači zaključili da i ta djeca zaostaju u svom biološkom razvoju.

“Nastavit ćemo s istraživanjem ‘biološke nezrelosti’ i dalje ispitivati ​​je li to pokazatelj zdravlja, posebno psihološkog razvoja”, rekla je Sarah Moore, autorica studije. “Ako daljnja istraživanja dokažu naša izvorna otkrića, to naglašava važnost tjelesnog kontakta – posebno za uplakanu i nesretnu dojenčad.”

Stoga, ako se vaše dijete probudi tijekom noći i treba mu kontakt s vama da bi zaspalo, svakako se odazovite i ponudite mu zagrljaj. Time ćete ga umiriti, ali i još važnije podržati njegovo zdravlje i razvoj.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

vecernja nervoza

Zašto su bebe navečer nemirne?

Obično navečer krene neka nervoza, nemir i plač koji majke malenih beba teško podnose. Kako…

Slijepa majka uz pomoć tehnologije vidjela svoju bebu odmah po rođenju

Kathy Beitz od djetinjstva ima teško oštećen vid. Kad je rodila prvo dijete nije ga…

dijete s Down sindromom

Ženi koja se u trgovini zagledala u moju bebu s Downovim sindromom

Kad je Maggie saznala da je rodila djevojčicu s Downovim sindromom bila je očajna. Sve…

beba se cesto budi

Vaša se beba često budi? Je li to normalno?

Novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Taj je podatak, međutim, prosjek i može se uvelike…