Mogući uzroci želučanih problema kod beba

Ako je vaša beba uznemirena i plačljiva, moguće je da je boli želudc. Evo što sve može utjecati na pojavu ovog problema...

Obratite pažnju da li ubrzo nakon jela vaša beba izgleda kao da joj je nelagodno ili ako ima neki od sljedećih simptoma: povraćanje, proljev ili temperaturu. Ako je potrebno, posavjetujte se s liječnikom.

Grčevi u želucu

Što su zapravo grčevi u želucu? Termin koji opisuje nekontrolirani plač kod potpuno zdrave bebe. Ako vaša beba nema ni pet mjeseci i nekontrolirano plače već tri sata i tako nekoliko dana u zadnja tri tjedna, a ne postoji medicinsko objašnjenje zašto se tako ponaša – znajte da su u pitanju grčevi. Nažalost, lijek za grčeve ne postoji. Dobra vijest je da se grčevi postupno smanjuju između trećeg i četvrtog mjeseca i da oko petog potpuno prestaju.

Bolni plinovi

Ovo je uobičajena pojava kod beba u prva tri mjeseca, jer njihovi unutrašnji organi još uvijek nisu potpuno oblikovani. Također, nerijetko je da beba ima bolne plinove između šestog i dvanaestog mjeseca, jer u tom razdoblju isprobava različite vrste hrane.

Opstipacija

Najčešći problem kod beba kada tek počnu jesti čvrstu hranu je opstipacija. Ako vaša beba nema redovnu stolicu ili se muči i boli je dok kaka, vjerojatno je da se radi upravo o tome. Ako ste već počeli hraniti bebu čvrstom hranom, onda ne bi bilo loše da joj dajete hranu koja omekšava stolicu: zobene žitarice, šljive, grah, marelice i kruške. Potom možete postupno prijeći na namirnice zahvaljujući kojima je stolica čvršća: bananu, jabuku, mrkvu, rižu i bundevu. Povećan unos tekućine je također od pomoći, kao i vježbice. Postavite bebu da legne na leđa a potom pokrećite njene nogice kao pri vožnji bicikla.

Refluks

Mnoge bebe pljuckaju i sline, a i povraćaju s vremena na vrijeme, nakon jela. Radi li ovo vaša beba previše često, možda je u pitanju gastroezofagealni refluks. Do refluksa dolazi kada veza između ezofagusa i želuca ne funkcionira kako treba. Većina beba preraste refluks u prvoj godini starosti. U ovom slučaju neophodno je da se posavjetujete s liječnikom, kako bi vodio računa o bebi i pomogao da se smanje simptomi.

Želučana gripa

Ima li vaša beba proljev ili povraća, moguće je da boluje od gastroenteritisa, poznatijeg kao želučana gripa. Ako uz vać navedena dva simptoma beba gubi apetit ili ima temperaturu, to može dovesti do dehidracije. Važno je, u ovom slučaju, da joj dajete puno tekućine.

Ostale infekcije

Gripa ili prehlada također mogu izazvati želučane probleme kod beba. Do ovih problema dolazi kada sluz niz grlo sklizne u želudac i iritira ga. Može doći do povraćanja kako bi se šlajm izbacio.

Infekcije urinarnog trakta, pa čak i infekcije uha mogu ponekad izazvati želučane probleme, ali i povraćanje i vrtoglavicu.

Alergija na hranu

Alergija na hranu može izazvati povraćanje, proljev i bolove u želucu. Opazite li krv u bebinoj stolici ili osip koji izaziva svrab, posavjetujte se s liječnikom. Ako je beba alergična na neku hranu, organizam reagira na takve namirnice i brani se. Zato simptomi mogu biti jako ozbiljni. Ako prepoznate ove simptome, provjerite je li vaša beba alergična.

Intestinalna blokada

Ako vaša beba ima jake bolove, grčeve, koji popuštaju na minutu, pa se ponovo jave, i ako povraća i plače, obavezno nazovite liječnika. Ovi simptomi ukazuju na probleme sa želucem (piloričnu stenozu), te je posjeta liječniku obavezna.

Trovanje

Ako je vaša beba pojela ili progutala nešto otrovno, to može izazvati povraćanje i proljev. Odmah se savjetujte s liječnikom.

Mučnina tijekom vožnje

Do mučnine tijekom vožnje dolazi kada ne poklapa ono što beba vidi i osjeća. Radite česte pauze, ali ne zaboravite bebi dati nešto da pojede kako se ne bi vozila praznog želuca. Nemojte joj davati lijekove protiv mučnine, a da se nista oko toga posavjetovali s liječnikom.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Njega bebinih noktića

Noktići novorođene bebe mogu biti slabi, dugački, mekani,…

Kako pomoći bebi da podrigne?

U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe uz…

Bebe znaju uživati u Božiću!

Kad se obitelj koja ima malu bebu priprema…

Pismo desetomjesečne bebe Djedu Božićnjaku

Vrijeme je pisanja pisama Djedu Mrazu, Djedu Božićnjaku…

Pročitajte i:

Emocionalne krize nakon porođaja: jesmo li sposobni roditelji?

Simptomi s kojima se mame obično muče nakon porođaja, a koje pokušavaju nekako same prebroditi,…

Postporođajna depresija nije sramota

Puno emocija tijekom trudnoće, još više emocija tijekom porođaja, veliko iščekivanje neizmjerne sreće i ljubavi…

Što sve sadrži finska kutija za novorođenčad?

Pogledajte kakvu sjajnu kutiju s opremom dobije svaka trudnice u Finskoj od države i to…

Laktacijska žutica

Postoje tri vrste žutice: fiziološka koja se javlja u trećem ili četvrtom danu života, patolopka…