Majčino mlijeko – čudo prirode

Iako je tehnologija danas napredovala do neslućenih razmjera, u jednom nije uspjela – proizvesti hranu koja bi zamijenila «obično» majčino mlijeko.

Bioaktivni sastojci koje majčino mlijeko sadrži toliko su jedinstveni, da ih se ne može kopirati ni umjetno stvoriti.

Diljem svijeta svakodnevno se otkrivaju nove spoznaje o važnosti majčinog mlijeka na zdravlje djeteta, uz već poznate činjenice da se ono prirodno prilagođava dobi, potrebama, pa čak i spolu dojenčeta.

Zato, drage mame, budite sigurne da je vaše mlijeko u prvih šest mjeseci (ali i kasnije) najbolja hrana koju možete ponuditi svojem djetetu.

Prirodna formula za zdravlje djeteta

Majčino mlijeko je prirodan izvor svih hranjivih sastojaka koje novorođenče treba.

U današnje vrijeme kad je sve puno kemije, od zraka kojeg udišemo, hrane koju kupujemo i pića koja pijemo, mislim da je itekako važno svakom djetetu pružiti dobar start i temelj u prirodnoj ishrani. A što može biti zdravije i prirodnije od majčinog mlijeka?

Majčino mlijeko obiluje vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama i ugljikohidratima, kao i drugim sastojcima koji djetetu osiguravaju cjelovitu i najzdraviju – prirodnu formulu.

Uz obilje vitamina A, C i E, ono sadrži laktoferin – važan enzim koji sudjeluje u procesu apsorpcije željeza, još jednog važnog sastojka za zdravlje vašeg mališana. Pravi je nektar hranjivih tvari u potpunosti prilagođenih potrebama bebe.

Graditelj zdravog imuniteta i zaštita od upala

Majčino mlijeko, osobito u prvim danima (kolostrum), ali i kasnije obiluje imunoglobulinima. Oni štite bebin organizam od vanjskih bakterija i virusa i pomažu mu u izgradnji imuniteta.

Do porođaja beba je u majčinom trbuhu bila zaštićena u sterilnoj okolini. Iz majčine krvi dobivala je sve što joj je bilo potrebno za obranu organizma, te pravilan rast i razvoj. Nakon poroda, majčino mlijeko nastavlja ulogu tog zaštitnika i hranitelja.

Ono sadrži sva antitijela (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM), čime se sprječava razvoj bolesti i raznih infekcija.

Antitijela su neophodna u periodu od prvih 6 mjeseci, kada se imunološki sustav novorođenčeta tek razvija, ali i kasnije, do 1. godine života. Majčino mlijeko čuva i štiti organizam bebe od infekcija uha, pluća, probavnog i mokraćnog sustava. Djelotvorno je i u zaštiti od alergija.

Jedinstveno je i po tome što sadrži niz antioksidanata, proteina koji štite od gripe, parainfluence i rotavirusa. Ono ima svoj vlastiti bifidus faktor koji pojačava prirodnu zaštitu i štiti od djelovanja E. coli, salmonele, enterobakterija i shigelle te brojnih drugih bakterija, virusa i uzročnika bolesti.

Ako se dojenče i razboli, majčino mlijeko automatski postaje prirodni lijek – majka će proizvesti konkretna antitijela za specifičnu vrstu virusa ili bakterije.

Ujedno, ako majka koja doji oboli od infekcije, njezino tijelo stvara antitijela koja će dijete primiti mlijekom i tako dobiti izvrsnu prirodnu bazu za zaštitu od budućih infekcija.

Neophodno za zdravlje kostiju i živčanog sustava

Majčino mlijeko obiluje masnoćama i ugljikohidratima, važnim izvorima energije. Osim što pomažu normalnom razvoju i rastu vašeg mališana, oni su neophodni za izgradnju zdravog živčanog sustava dojenčeta. Bjelančevine kazein i laktalbumin zadužene su za rast i razvoj svih tkiva u organizmu - kože, kosti, noktiju, mišića, srca, mozga…

U majčinom mlijeku one imaju i dodatnu funkciju – štite mladi organizam od pretjeranog unosa dušika, čime pomažu i nedovoljno razvijenim bubrezima novorođenčadi.

Sigurna hrana koju mali želudac voli i lako probavlja

Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, majčino mlijeko nezamjenjiva je hrana za vašu bebu. Lako je probavljivo, dolazi u savršenom omjeru hranjivih tvari i zadovoljava sve potrebe vašeg dojenčeta te predstavlja idealni prirodni probiotik. Sadrži i laktoperoksidazu, koja uništava streptokoke i crijevne bakterije. Ujedno potiče rast jetrenih i crijevnih stanica te razvoj zdrave crijevne flore.

Majčino mlijeko u svom sastavu ima i gangliozide, za koje se smatra da pomažu pri zaštiti novorođenčeta od proljeva uzrokovanog E. coli i V. cholerae. Djelotvorno je i u ublažavanju grčeva i osigurava redovitu stolicu, problem s kojim se često muče i bebe hranjene zamjenskim mlijekom.

Majčino mlijeko istovremeno gasi i glad i žeđ, jer su sve hranjive tvari, vitamini, minerali i imunoglobulini otopljeni u vodi u idealnom omjeru. U početku svakog podoja mlijeko je vodenastije, te prvo utažuje djetetovu žeđ, a kasnije postaje sve gušće i hranjivije, čime postaje nezamjenjivom hranom.

Ovisno o tome čime se majka hrani, dijete putem mlijeka upoznaje različite okuse i mirise, što kasnije uvjetuje zdravije prehrambene navike. Zato je bitno da majka bira i kombinira zdrave i raznovrsne namirnice u svojoj prehrani.

Majčino mlijeko kao lijek

U sezoni prehlada, viroza i gripa, pojačanim dojenjem najbolje štitite svoje dijete dajući mu potrebna antitijela. Dojenče ono ujedno štiti od razvoja ekcema, astme i ostalih alergenih reakcija.

Kolike kod dojenčadi mogu biti blaže nego kod mališana na umjetnim formulama. Dobije li dojeno dijete crijevnu virozu, što je rijetkost, majčino mlijeko bit će mu najbolji probiotik.

Znanstvena istraživanja o antibiotskom djelovanju majčinog mlijeka otkrila su da jedan sastojak mlijeka ubija čak 40 vrsta raka. Možete ga iskoristiti za liječenje upale oka i crvenila očiju te ječmenac kod dojenčadi, ali i kod začepljenog nosića i suhe kože. Nakapajte na područje zahvaćeno infekcijom ili u nosić.

Dojenje štiti bebu od:

 • infekcija gornjih dijelova dišnih puteva
 • upale srednjeg uha
 • infekcije mokraćnog trakta
 • botulizma
 • proljeva
 • Chronove bolesti
 • pretilosti
 • celijakije
 • kardiovaskularnih bolesti
 • dijabetesa - tipa 1 i 2
 • sindroma iznenadne smrti dojenčeta
 • sepse i nekrotizirajućeg enterokolitisa (NEC)
 • bakterijskog meningitisa
 • alergije
 • virusa, bakterija i gljivica
 • raka: jedan sastojak mlijeka ubija 40 vrsta karcinoma
 • bolesti oka

Dojena djeca (najmanje 3 mjeseca) imaju 30 posto dodatnog rasta u ključnim dijelovima mozga koji kontroliraju jezik, emocije i razumijevanje.

Bliskost koju dojenje podrazumijeva, s puno dodira koža-na-kožu, milovanja i maženja, dojenčetu osigurava pravu terapiju dodirom, čije je djelovanje na zdravlje dokazano na desecima međunarodnih studija. Dodir, priča, masaža, u najbližem kontaktu s majkom bebi će osigurati dodatnu zaštitu od astme, dermatitisa, nesanice, stresa, kroničnih bolova te povećati mentalne i tjelesne funkcije dojenčeta.

Dojenje - zdravo i za majku

Dojenje nije dobro samo za dijete, već ima brojne zdravstvene prednosti i za majku.

Ovo su samo neke od njih:

 • smanjuje rizik od karcinoma dojke i jajnika
 • majka troši više kalorija, što rezultira gubitkom kilograma i vraćanjem u formu
 • smanjuje krvarenje nakon poroda
 • smanjuje rizik od osteoporoze

Iako ponekad zahtjeva žrtvu i strpljenje, uzrokuje neprospavane noći i umor, dojenje osigurava posebnu, neusporedivu vezu i povezanost s djetetom.

Zato, drage mame, samo hrabro, dojenje zna biti ali daje stostruke dobrobiti - za vas i vaše najmlađe.

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Važnost noćnog dojenja

Funkcije tijela noću usporavaju jer spavamo, no dojenje…

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka

Mama stavi svoju gladnu bebu na dojku, beba…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kako dojiti u raznim položajima?

Dojenje ne mora biti uvijek u istom položaju.…

Pročitajte i:

Naučite umiriti kolike ili purpurni plač

Roditelji često tvrde da se kolike kod njihove bebe nisu mogle smiriti. No pitanje je…

bebin nosić

Kako očistiti začepljen nosić?

Ovaj problem muči mnoge mame bebica, pogotovo kad su bolesne i ne mogu noću spavati.…

Majčino mlijeko pomaže u zaštiti od alergija

Majke koje konzumiraju jaja tijekom trudnoće i razdoblja dojenja uvelike mogu smanjiti rizik za alergiju…

Djeca kao mali psihološki špijuni

Djeca sjajno mogu pročitati naša lica i shvatiti kakve emocije u nama pobuđuju određeni ljudi…