juha od mrkve odlična kao pomoc kod proljeva

Kućni lijekovi za pomoć bebama i djeci kod proljeva 

Kod proljeva treba prije svega respektirati činjenicu da organizam brzo gubi tekućine i elektrolite. Zato je najvažnije nadoknaditi ih i s nadoknadom započeti odmah. Kod beba i kod djece postupak nadoknade pomalo će se razlikovati, ali u osnovi je cilj jednak – hidracija.

Koji kućni lijekovi pomažu bebama?

Ako dojite, trebate nastaviti s dojenjem i između podoja pokušati dati bebi razrijeđeni čaj na žličicu. Ako beba jede adaptirano mlijeko na bočicu, zamijenite mlijeko sljedećih šest do osam sati blagim čajem od komorača ili kamilice. Prstohvat soli i čajna žličica voćnog šećera osigurat će bebi elektrolite i hranjive tvari.

Koji kućni lijekovi pomažu starijoj djeci?

Kao i malih beba i starija djeca trebaju u slučaju proljeva puno piti. U sljedećih šest do osam sati treba se suzdržati od čvrste hrane i ponuditi djetetu tekućine: voda, čaj (komorač, kamilica ili blagi crni čaj pomiješan s dvije žlice šećera i prstohvatom soli), jaka juha (domaća bi bila savršena, ali može iz vrećice).

nadoknada tekucine kod proljeva

Juha od mrkve odlična u borbi protiv proljeva

Ovo je još jedan kućni lijek za proljev i vrlo je učinkovit. Ernst Moro, pedijatar u bolnici u Heidelbergu još je 1908. godine htio smanjiti visoku stopu smrtnosti među djecom i bebama koje su umirale od posljedica proljeva. Djeci je dao jednostavnu juhu od mrkve. Kuhao bi pola kilograma mrkve oko sat vremena da mrkva potpuno omekša, zgnječio je i zatim je razrijedio s litrom prokuhane vode. Dodao je 3 grama soli. Važno je da se mrkva kuha dugo jer termalnom obradom nastaje posebna molekula šećera koja oblaže crijeva i sprječava pripijanje crijevnih parazita ili bakterija. Ernst Moro je uvođenjem te juhe značajno smanjio stopu smrtnosti zbog proljeva, a juha se i danas koristi i kod ljudi i životinja kao dobar kućni lijek za proljev.

Kruta hrana nakon proljeva

Kad prođe šest sati ‘bez hrane’ možete polako ponuditi djetetu krutu hranu, ali trebate još uvijek izbjegavati masnoće jer one potiču probavu, a time i proljev. To može biti naribana jabuka s korom jer pektin veže tekućinu, zobena kaša ili sluz od riže koju treba pomiješati s vodom, zgnječena banana, prepečenac.

Mit o štapićima i koli

Desetljećima postoje glasine da u slučaju proljeva treba jesti štapiće i piti kolu. To je rasprostranjeni mit. Kola sadrži mnogo šećera koji potiče probavu, a to ne želite u slučaju proljeva. Nitrati i kalij, koje tijelo očajnički treba nakon proljeva, također nema u slanim štapićima.

Higijena je važna

Kod proljeva je pranje ruku jedna od osnovnih mjera zaštite kojom se može spriječiti prijenos patogena te zaraza čitave obitelji. Također, nabrojene kućne lijekove ne treba promatrati kao jedinu pomoć posebice ako se u proljevu pojavi krv ili dijete dobije visoku temperaturu. U tom slučaju posavjetujte se s pedijatrom jer tada domaći lijekovi nažalost nisu dovoljni i potrebna su jača sredstva.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zvati hitnu ili pomoći djetetu sami?

NIje baš svaka bolest i ozljeda povod da…

Kako pomoći djetetu kod povraćanja i proljeva?

Glavni uzročnik proljeva kod djece je crijevna infekcija…

Povraćanje i proljev

Poštovanje, imam dijete od godinu i tri mjeseca.…

Beba odbija mlijeko

Moj sinčić od četiri mjeseca je počeo u…

Pročitajte i:

VIDEO: Kako ljubav, dodiri i nježnosti potiču razvoj malih beba?

Vrhunsko je zadovoljstvo ljubiti ili škakljati male prstiće, petice, stopala, dlanove, obraščiće, nosić… No, time…

znakovi da je beba gladna

Prije no što zaplače, beba će vam pokazati niz jasnih znakova da je gladna!

Novorođene bebe treba često staviti na prsa ili im dati bočicu kako bi namirile svoju…

zasto bebe stucaju

Moraju li bebe toliko štucati i je li to normalno?

Novorođene bebe ne rade puno - jedu, plaču, spavaju, kakaju i štucaju. Iako se u…

usporen razvoj govora

Zašto moje dijete od dvije godine još uvijek ne želi govoriti?

Ovo pitanje liječnici relativno često mogu čuti u svojoj praksi jer roditelji od djeteta očekuju…