Kako zabaviti bebu do godinu dana starosti?

Prvih tjedana malo što možete učiniti kako biste zabavili svoga mališana. Jedva vide i jedva se miču, a veći dio dana provedu spavajući, ali prije no što trepnete okom, vaša će beba naučiti prevrtati se, mahati ručicama, pridržavati nešto... Bit će joj potrebni podražaji i načini zabave u skladu s njezinom dobi

Vaša će beba dobiti puno igračaka kojima se nikada neće igrati jer bebe često više oduševljava šareni papir nego sama igračka, ili im je zanimljivija drvena kuhača nego igračka sa svjetlima i zvukovima koje joj je s puno ljubavi donijela tetka. Na tržištu ima mnogo posebno oblikovanih igračaka koje potiču na istraživanje. Igračka treba biti primjerena djetetovoj dobi jer ako je previše složena bit će mu dosadna, a možda čak i opasna. Osnovno je da su igračke sigurne, da se ne sastoje od malih dijelova koji mogu ispasti (dijete ih može progutati). Ne zaboravite na pjesmice i igre za koje je potrebno samo malo mašte te na sve one stvarčice koje su vam pri ruci…

Na samom početku

U tom razdoblju beba ima samo jednu igračku, a to ste vi. Mama je osoba koja s bebom provodi gotovo svo svoje vrijeme: čuvate je, pričate joj, pjevate joj, mazite je i igrate se s njom. Između vas razvija se odnos na kojem će se temeljiti razvoj vašeg djeteta. Nakon vas, duda i zvečka sljedeće su najbolje igračke te svi predmeti koje mogu sisati i micati i koji ispuštaju zvukove.

Od rođenja do trećeg mjeseca

Glazbene kutijice i mobiteli – igračke idealni su za ovo razdoblje. Tek rođena beba mora puno toga otkriti i sada joj se najviše sviđaju žarke boje i ugodni zvukovi.

Od tri do šest mjeseci

U ovom će razdoblju vaša beba već otkriti ručice i moći će držati predmete i premještati ih iz ruke u ruku pa su za nju savršene igračke živih boja, izrađene od različitih materijala kako bi se stimuliralo što više osjeta. Proizvode li zvukove, još bolje. Plišani medvjedići, zvečke, savršeni su za ovo razdoblje

Od šest do devet mjeseci

Ako su se do sada zabavljali samo jednostavnim promatranjem svojih ručica, bebe su sada veće i trebaju više podražaja i interakcije. Već mogu sjediti, neke već pužu pa će im se svidjeti one igračke koje se pokreću (s kotačima) i one koje može udarati, stiskati i bacati na pod, a da pritom proizvodi zvukove. Lopte, autići, lutke i kocke najbolje su za ovu dob, kao i interaktivni tepisi na kojima se mogu valjati i gdje će pronaći elemente za stiskanje, razvlačenje, ispuštanje zvukova.

Od devet do dvanaest mjeseci

Budući da su u ovom razdoblju bebini pokreti pod većom kontrolom, a kognitivni razvoj je uznapredovao, svidjet će im se igra “spremi i izvadi“, kao i sve one igre koje oponašaju predmete kojima se koriste odrasli ljudi: ono što ih ponajviše veseli je, nema sumnje, telefon-igračka. Možete im dati kolute koji se nižu na dršku, kocke koje se slažu jedna u drugu. Primijetit ćete kako je narasla i kako joj je dosadno ako samo sjedi ili leži.

Ne zaboravite na igre iz svoga djetinjstva

Vidim te, ne vidim te (od trećeg mjeseca), jednostavno je, samo vam je potrebna plahtica, majica ili slično… kojom ćete prekriti lice i reći: “Ne vidim te!/Nema me!”, a onda se ponovo pokazati govoreći: “Vidim te/Tu sam!”. Ponavljanjem, bebe će naučiti da iako ne vide osobu ispred sebe, to ne znači da je zauvijek otišla. Igrate li se sa starijom djecom, igru možete obogatiti uvodeći imena i riječi kako bi igra bila zahtjevnija, možete skrivati predmete i navoditi ih da pogode što se krije iza…

Koje mjere opreza treba poduzeti?

Nemojte dati djetetu preteške igračke kako se ne bi ozlijedilo ili udarilo.

Pažljivo s materijalima! Provjerite da ih smije stavljati sisati, jer djeca sve stavljaju usta.

Igračka vašeg djeteta treba biti izrađena od materijala koji se ne lome, a ako se i razbije, bridovi ne bi smjeli biti oštri.

Ne dajte mu igračke koje su malene ili sastavljene od sitnih dijelova koji mogu ispasti, jer ih može staviti usta i izazvati gušenje.

Tekst: www.index.hr/mame

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kada igranje video igrica postane ovisnost

Igranje video igara na raznim konzolama, te putem…

U kojoj zemlji su roditelji najstroži

Znanstvenici sa sveučilišta Westminster bavili su se roditeljskom…

Prva frizura: Savjeti za njegu dječje kose

Dok neki mališani imaju strah od šišanja i…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

Trebaju li bebe jastuk?

Danas u svakom kutku možete pronaći opremu za novorođenčad i bebe, stoga ne čudi što…

Inovacije za 'lakše' roditeljstvo - razmislite prije kupnje!

Danas je teško biti roditelj. Nema teta, stričeva, bratića, djedova ili baka da uskaču roditeljima…

Najvažnije prekretnice u razvoju emotivnosti kod djece

Što je s osjećajima kod novorođene djece? Kako izgleda njihov osjećajni život? Riječ je o…

Najomiljenije ime diljem svijeta je...

Postoji jedno ime koje se često pojavljuje među prvima na top listama popularnih imena i…