Kako se njeguju spolni organi kod djevojčica

Genitalije kod djevojčica zahtijevaju posebnu njegu. Je li potrebno primijeniti sapun za pranje, da li stavljati kremu i kako postupati ako dođe do upale sluznice, saznajte u tekstu koji slijedi...

Njega spolnih organa je vrlo važan dio opće higijene novorođenčeta, jer su neprekidno izloženi iritirajućem djelovanju mokraće i stolice. Ona se mora provoditi redovito od samog rođenja.

Evo savjeta kako pravilno njegovati genitalije kod djevojčica:

Treba li prilikom kupanja ženskoj bebi šamponom prati i spolni organ?

Upotreba sapuna i šampona, koji su uglavnom alkalni, ne preporučuje se za pranje genitalija kod ženske bebe, jer povećavaju razinu pH u vagini, a time je veća i mogućnost infekcije. Ostatke od stolice sa sluzokože pažljivo obrišite mokrom, ocijeđenom vatom, a s kože mokrom pelenom. Kada bebu kupate u kadici, koristite neutralni ili kiseli šampon ili sapun (oko pH7).

Smeta li ako zaštitna krema dospije u unutrašnjost spolnog organa?

Poslije kupanja ili brisanja, genitalije i dio oko čmara izvana treba premazati masnom dječjom kremom koja štiti nježnu kožu od djelovanja mokraće i stolice. Sluzokoža spolnih organa se ne maže, ali ne smeta ako ponekad dođe u kontakt s bebi-kremom. Ali, predebeli sloj kreme je dobra podloga za bakterije!

Kako se postupa kod crvenila genitalne sluznice?

Treba često mijenjati pelene i to područje brisati mokrom gazom, bez upotrebe sapuna ili šampona kad god se beba pokaka. Nemojte mazati ničim osim standardne zaštitne kreme dok liječnik ne vidi o čemu se radi. On će, po potrebi, uzeti bris i na osnovu nalaza odrediti terapiju. Uvijek su dobrodošle sjedeće kupke u blagoj otopini hipermangana, što znači da voda bude blijedo roza boje. Ako je tamnocrvena, iritirat će bebinu kožu. To može učiniti i jedno jedino zrnce hipermangana koje neotopljeno dođe u kontakt s kožom ili sluznicom. Ako beba ima bijele naslage neugodnog mirisa, vjerojatno se radi o gljivici kandidi. Nježno ih uklonite gazom natopljenom čajem od kamilice i odnesite bebu liječniku.

Što kada se pojavi crveni trag na peleni?

Kod dojenčadi oba spola crven (skoro narančast) trag obično je posljedica taloženja kristala oksalata, kojih ponekad ima malo više u bebinoj mokraći. Pojava je bezazlena i ne zahtijeva nikakav tretman.

Kod ženskog novorođenčeta ponekad se može uočiti malo krvi na peleni. U pitanju je reakcija na trudnoću: nekoliko kapi krvi koje potiču iz bebine vagine posljedica su djelovanja majčinih hormona posteljice. I ovo je bezazlena pojava koja spontano nestaje.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Tekst preuzet s: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Njega bebinih noktića

Noktići novorođene bebe mogu biti slabi, dugački, mekani,…

Kako pomoći bebi da podrigne?

U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe uz…

Na svojem smo licu 'ugostili' L'Oréalovu Pure Clay masku za lice

U našoj je redakciji testirana nova Pure Clay…

Znakovi koje pokazuje beba kad je gladna

Pogledajte vizualni prikaz znakova koje novorođeno dijete pokazuje…

Pročitajte i:

Četiri aktivnosti kojima mališani nikako ne mogu odoljeti!

Tamo negdje kad već krenu puzati ili hodati, djeca postanu najviše nestašna i znatiželjna i…

Ovo su dvije stvari kojima ne bi trebali učiti djecu

Puno toga učimo djecu, ali ovo su dvije stvari koje ne bismo smjeli podučavati, već…

10 glavnih znakova uspješnog dojenja

Želite li biti dodatno sigurni da vaše dojenje sjajno napreduje i da beba dobro napreduje,…

Uredite Feng Shui sobu za bebu

Pripremate li se za dolazak bebe u svojoj obitelji, možda će vam poslužiti Feng Shui…