Kako prepoznati hidrokelu kod dječaka?

Hidrokela predstavlja relativno benigno stanje koje ne ostavlja posljedice po zdravlje djeteta

Što je to hidrokela?

Hidrokela ili vodena kila jest vrećica ispunjena tekućinom koja okružuje testis, zbog čega se javlja otok mošnje odnosno skrotuma, kožne vrećice u kojoj je smješten testis. Obično je bezbolna i bezopasna, te ne zahtjeva nikakav tretman. Međutim ukoliko djetetu oteče mošnja potrebno ga je odvesti k pedijatru. Moguće je da se otok pojavi zbog postojanja prave preponske kile kod koje se zbog slabe točke na trbušnom zidu dio crijeva spušta u skrotum. Takva kila češće zahtijeva kiruršku intervenciju nego li hidrocela.

Kako nastaje hidrokela?

Postoje urođene hidrokele, s time da prijevremeno rođene bebe imaju veću šansu da se rode s hidrocelom. Kod muške novorođenčadi ona se razvija još za vrijeme trudnoće. Tokom embrionalnog razvoja muške bebe, testis se spušta iz trbuha u skrotum. Vrećica koja je pridružena svakom testisu u vezi je s trbušnom šupljinom te sadrži tekućinu koja okružuje testis. U većini slučajeva kad dođe do zavaranja vrećice nakon rođenja dolazi i do resorpcije ove tekućine. Ukoliko ne dođe do zatvaranja vrećice i zarobljavanja tekućine koja se više ne može vratiti u trbuh, formira se hidrokela. Uglavnom se zaostala tekućina resobrira te potpuno nestane tokom prve godine života djeteta. Kod starijih dječaka hidrokela se razvija kao rezultat povrede ili upale pasjemenika i tada govorimo o stečenoj hidroceli.

Kada je potrebna kirurška intervencija?

Ukoliko se sama ne povuče u prvih godinu dana do 18 mjeseci djetetova života ili pak ako se poveća te čini osjećaj nelagode dječaku, može se izvršiti kirurško odstranjenje hidrokele. Ona se obavlja tijekom kratkotrajne hospitalizacije, u općoj ili spinalnoj anasteziji. Nakon toga se preporuča nošenje hladnih obloga da bi se smanjio otok nakon intervencije.

Foto: Profimedia

 

 

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

ime za curicu sa znacenjem princeza

7 imena za curice sa značenjem „princeza“

Pronaći odgovarajuće ime za dijete za mame i tate velik je zadatak. Mnogi brzo zaključe…

beba se boji trave

Bebe mrze dodirivati travu - postoje najmanje dva razloga zašto!

Jeste li znali da bebe ne vole travu. Mnogi su se s tim 'problemom' susreli,…

hranjenje na bocicu

Pronađene prahistorijske bočice za hranjenje beba

Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol pronašli su prve dokaze da su prahistorijske bebe bile hranjene životinjskim…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…