privrzenost jednom roditelju

Jesi li ti mamina ili tatina? Postoji li tako nešto kao mamino i tatino dijete?

Nisam se zamarala tim mislima koga dijete 'više voli', bilo je očito da želi više k meni. Priznajem, apsolutno sebično, ali nekako mi se to činilo sasvim prirodno prvih mjeseci bebina života. Ali kad sam se nakon godine dana porodiljnog vratila na posao i dijete krenulo u vrtić, odjednom sam to osjetila. Moje dijete u trenutku kad bira između nas dvoje, odjednom odabire tatu. Stravičan osjećaj. Pokušavala sam se smiriti, racionalizirati stvari, ali suze su samo nadirale. Bilo mi je teško, ali prošlo je...

Možda vam je poznata ova ili neka slična situacija. Bilo da ste tata ili mama nije lako ako dijete odabere onog drugog i to čini konstantno neko razdoblje. Taj jedan roditelj glavni je za sve, a drugi stoji sa strane ostavljen, zaboravljen i suvišan. No, radi se samo o privremenoj fazi privrženosti djeteta jednom roditelju, jednoj razvojnoj fazi koja će proći …

Prva fiksacija

Prvo fiksiranje na jednu osobu ustvari počinje vrlo rano. Beba najčešće traži majku jer je ona prva osoba koja o djetetu brine i s kojom dijete provodi vrijeme. Stvara se jaka povezanost i povjerenje pa dijete želi da ga upravo majka tješi i njeguje. Ta je veza iznimno važna za djetetov osjećaj sigurnosti i zaštićenosti u prvim mjesecima života i sasvim je normalna. No, često ta vrsta povezanosti oslabi oko prve godine djetetova života.

Mamin dvogodišnjak

Povezanost s majkom može se produljiti i sljedećih godina. Često se snažno vezivanje za majku događa zato što majci može biti teško pratiti dijete u raznim napornim fazama razvoja pa se nerijetko malo distancira od djeteta. Djeca jako dobro osjete da ne dobivaju majčinu potpunu potporu pa se još više ‘lijepe’ za nju. Katkad se to događa u trenucima velikih događaja u obitelji, preseljenja, polaska u vrtić, rođenja drugog djeteta. Te nove i stresne situacije čine dijete nesigurnim pa se ono više priljubljuje uz majku i traži od nje sigurnost.

Tatina curica

Nakon što prohoda i postane mobilnije te sve bolje komunicira, dijete se može približiti ocu. Tata će rado sudjelovati u igrama, sportskim aktivnostima i avanturama i time poticati razvoj autonomije djeteta što je ujedno i zadatak ove faze razvoja. U tom razdoblju tata je prirodan odabir djeteta koje traži akciju. Zato će se dijete katkad već sada ‘odvojiti’ od majke.

privrzenost jednom roditelju

U pubertetu

Ovo je posebno uzbudljivo razdoblje odrastanja kada se intenzivno razvija osobnost, ali i seksualnost. Dijete postavlja pitanja povezana sa seksualnošću "Što je to žensko?" ili "Kako se ponaša muškarac?" i zbog toga se koncentrira na ono što govori i radi roditelj suprotnog spola. Želi upoznati suprotan spol. Istovremeno roditelj istog spola je također važan identifikacijski model pa će se djevojčica snažno ugledati na majku i kopirati njezina ponašanja. Sve to može sada biti ispremiješano, ali dijete se sada može i dublje povezati s pojedinim roditeljem u vrijeme dok je koncentrirano na njega jer počinje sve bolje shvaćati život.

Kako se ponašati kao roditelj?

Ako kao roditelj zamjećujete da dijete preferira određenog roditelja, to vas ne bi trebalo zabrinjivati. Kod beba je sasvim normalno da je to osoba koja se brine i provodi vrijeme s njom jer je djetetu sada najvažniji osjećaj sigurnosti od osobe koju najbolje poznaje. Ako se drugi roditelj osjeća loše zbog toga, bilo bi dobro da pronađe neku aktivnost koju ima samo s djetetom i koja će s vremenom donijeti veću povezanost. To može biti tečaj plivanja s bebom, samostalne šetnje u nosiljci ili marami… S malo starijim djetetom važna je svakodnevna igra. Kroz nju dijete sve više zamjećuje prisutnost oba roditelja pa se roditelj koji dobiva više pažnje tu može malo povući kako bi dao priliku drugom roditelju za zbližavanje.

privrzenost jednom roditelju

Razloga za svađu nema

Važno je da se roditelji ne svađaju ako zamijete da je dijete privrženije drugom roditelju. Nikako ne bi smjelo doći do natjecanja roditelja tko će pridobiti više djetetove pažnje. Pomoći će vam možda ako malo zamijenite inače čvrste svakodnevne uloge. Primjerice neka tata kuha večeru, a mama vani igra nogomet s djetetom. Pođite na obiteljske izlete gdje će biti prilika za zbližavanje, organizirajte večer pečenja kolača, večer igranja društvenih igara. Tako jača i zajednički osjećaj obitelji što jača svakog njezinog pojedinog člana.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

kako dojiti s ispucalim bradavicama

Početak dojenja i ispucale bradavice - Kako si pomoći?

Prvi dani čak i tjedni dojenja prepuni su nedoumica, ali najčešći problem je onaj s…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…