beba se boji trave

Bebe mrze dodirivati travu – postoje najmanje dva razloga zašto!

Jeste li znali da bebe ne vole travu. Mnogi su se s tim 'problemom' susreli, čudili mu se, silno mu se nasmijali i u međuvremenu već i zaboravili da su ga imali kad je dijete bilo maleno. Došlo je vrijeme da konačno saznate da vaše dijete nije čudno ako se plašilo ili se plaši trave i da postoji objašnjenje zašto bebe imaju strah od dodira s travom.

Brojne video kompilacije beba kako izbjegavaju dotaknuti travu na YouTube mnogima su već osvojile srca i nasmijale ih od srca. Našlo se tu Jean Claude van Damme poteza, poza nalik Tomu Cruiseu iz prve Nemoguće misije, a i Keanu Reeves iz Matrixa bi tu mogao štošta naučiti. Načini kako djeca izbjegavaju susret svojih nožica s travom su impresivni i izuzetno simpatični. Ali zašto se bebe plaše trave?

Nikad nisu dotaknuli travu, a dodir s njom izaziva senzorno preoterećenje

Objašnjenje za ovaj strah relativno je jednostavan. Trava predstavlja izvor prevelikog senzornog opterećenja za bebe. Tijekom prvih nekoliko mjeseci života bebin živčani sustav se razvija i prilagođava na okoliš, a mnoštvo zvukova, senzacija, slika i dodira mogu biti preintenzivni za sustav koji informacije još uvijek ne zna obraditi i uskladiti. A baš u toj travi je toliko puno čudnih dugačkih iglica, sve je neravno, mekano, a opet grubo, mokro, vlažno, hladno. Užas.

Kako biste si lakše sve to mogli predočiti, pokušajte zamisliti da nikad niste vidjeli travu. Razlog zašto neke bebe nemaju problem s travom jest što im je različite bebe procesuiraju osjetilna iskustva na različite načine. Zanimljivo je primjerice da često starija djeca s poteškoćama senzorne integracije izbjegavaju travu iz istog razloga kao i mnoge bebe.

Oprez je evolucijski opravdan

No, odbojnost i pikavost trave nije jedini razlog zbog kojeg se beba može užasavati dodira s njom. Prema znanstvenom istraživanju iz 2014., bebe su općenito opreznije u kontaktu s biljkama. Yaleova studija objavljena u časopisu Cognition proučavala je ponašanje beba u kontaktu s različitim predmetima, uključujući i biljke. Kada su bebama pokazane biljke, trebalo im je duže da se odluče dodirnuti ih u usporedbi s drugim predmetima. Čini se da je evolucija ipak zaštitila najmlađe od gutanja i stavljanja u usta - što male bebe često rade – različitih biljaka koje često mogu biti otrovne.

Tekst: I. Š.
Foto: YouTube Screenshot

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…

odvikavanje od dude

Odviknuti dijete od dude? Ovako ćete uspjeti!

Najbolji način da dijete odvojite od dude je ponuditi mu bolje alternative. Ako već ima…