hodanje

Predfaze hodanja. Dijete samo što nije prohodalo!

Između osmog i desetog mjeseca djeca su toliko željna novih znanja i vještina da se mnoga počinju pridržavati za namještaj koji im služi za dizanje u uspravan položaj. Tada ne treba tjerati dijete da hoda bez pridržavanja jer je čvrst oslonac dio ove faze.

No, svakako je moguće poticati djetetovu znatiželju ako mu stavite omiljenu igračku u naslonjač koji je jedan metar udaljen od djeteta ili ga pozivate k sebi i pritom izvodite zanimljive zvukove. U ovoj fazi pripazite na djetetovu sigurnost. U vašem domu ima mnogo oštrih bridova stolova, ormara i ostalog namještaja na koje bi se dijete na nesigurnim nogama moglo ozlijediti. Budite blizu djeteta i sklonite sav pomičan namještaj, teške stvari na stolnjacima, same stolnjake ili zastore uz koje bi se dijete moglo uspinjati…

PREDFAZE HODANJA

1. Ustati i zadržati se na nogama
Hodanje počinje prstima. Oni su nužni za pridizanje uz rub kauča i općenito, uza sve odgovarajuće visine. Kad svlada hvatanje, vaše dijete prvo ispravi jednu, a zatim povuče drugu nogu. Nakon toga treba još samo uspostaviti ravnotežu i održati se! Vaša pohvala ohrabruje dijete nakon koje ono okreće glavicu u vašem smjeru, možda čak pušta jednu ruku. Pri okretanju dijete prebacuje težinu s jedne polovice tijela na drugu. Točno to je ono što mora svladati da bi učinilo prve slobodne korake.

2. Sigurno postrance
Bebe u prosjeku imaju 12 ili 13 mjeseci u trenutku kada se usude napraviti prve oprezne korake u stranu. Pritom se moraju držati, ali nožice ipak znaju u kojem smjeru trebaju ići. Prvo se vuku postrance po podu, no pokreti uskoro dobivaju više zamaha: vaš mališan vidljivo diže jednu nožicu i stavlja je pokraj druge. Za dijete je očito riječ o napornu poslu i nije stoga nikakvo čudo ako još katkad padne. Često si tada priušti povratak u doba puzanja. No, pokušat će ponovno i ponovno i ponovno − sve dok to ne svlada!

3. Slobodno stajanje
Ustati iz sjedećeg položaja bez držanja djeca mogu s otprilike 14 mjeseci. Možda ste mališanu pružili ruku da mu ne bude teško odvojiti se od poda i sada on stoji uspravno, iako još uvijek nesigurno.

4. Nogom pred nogu
Prebacivati težinu, uspostavljati ravnotežu, uzimati zamah − za sve su to potrebne vještina i vježba. Vaš mališan svaki dan napravi korak više.

5. Zakoračiti bez padanja
Dijete hoda kao navijeno. Guza još povremeno posluži kao kočnica, a s prosječno 16 mjeseci više mu nije potrebno to pomoćno sredstvo. Dijete tako može rasporediti korake da pred ciljem uspori.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

I padanje može biti korisno...

Hodanje je važna ‘disciplina’ koja se trenira po…

Motorika beba od rođenja do prvih koraka

Motorički razvoj djeteta u osnovnim je karakteristikama jednak…

Prvi koraci uoči prvog rođendana malog princa Georgea

Da je prije svog prvog rođendana kojeg će…

puzanje

15 fotografija koje morate snimiti u bebinoj prvoj godini

Vrijeme tako brzo prolazi, a neki trenuci su…

Pročitajte i:

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...

TEST: Mamino lice govori sve

Edvard Tronick, dr. voditelj odsjeka Razvoj djeteta na Harvardu smatra kako su već bebe vrlo…

Pismo desetomjesečne bebe Djedu Božićnjaku

Vrijeme je pisanja pisama Djedu Mrazu, Djedu Božićnjaku ili bar mami i tati vezano uz…