Svaka beba ima svoj stil puzanja

Puzanje je simpatično, katkad smiješno, ali na kraju i vrlo važno za djetetov razvoj jer će stvoriti preduvjete za učenje hodanja

Faza eksperimentiranja puzanjem počet će oko 6. ili 7. mjeseca, katkad i prije, kad vaš mališan već zna samostalno držati glavicu te je okreće kako bi promotrio što se oko njega zbiva. I mišići njegovih ruku, nogu i kralježnice također su već ojačali i mogu izdržati izdizanje i podupiranje težine tijela.

Sljedećih tjedana vaš će mališan učiti kako se iz poznatog sjedećeg položaja postaviti na sve četiri. U tom položaju će otkriti da se može ljuljati naprijed-nazad kad je na koljenima i rukama. A otprilike oko 8. ili 9. mjeseca zamijetit će i da pomicanje koljena prema naprijed donosi mobilnost. Metodom pokušaja i pogrešaka polako će usvajati složenije pokrete te početi koordinirano se kretati. Riječ “koordinirano”, međutim, podrazumijevat će razne, katkad i smiješne, stilove puzanja.

Ja imam svoj stil

Mališani razvijaju svoje vlastite, posebne stilove puzanja. Neka djeca doslovno pužu na prsima, druga postrance vukući jednu nogu, treća se odguruju i poskakuju sjedeći na pelenama, a četvrta pužu unatraške, valjanjem ili na leđima. Djetetu koje puže unatraške možete lako pomoći tako da mu ruku stavite na stopala i tako spriječite kretanje unazad.

Ipak, ako vaše dijete ima neobičan stil puzanja, porazgovarajte s pedijatrom. Takve varijacije puzanja mogu biti znak da djetetov motorički razvoj ne teče prema očekivanom planu. Ako se ovi znakovi zanemare, dijete bi moglo imati više problema s prohodavanjem, a poslije u životu mogu se pokazati poteškoće u svladavanju manualnih vještina (pisanje) ili spretnosti tijela (motorika tijela).

Ne podcjenjujte izostanak puzanja

Nemojte podcjenjivati preskanje faze puzanja. Nepravilan redoslijed svladavanja vještina – primjerice, dijete je prvo stalo na noge, a tek zatim počelo puzati – znak su da biste se trebali posavjetovati s pedijatrom. To ne mora značiti da vaše dijete ima problem, ali ukazuje na povećan rizik da neka vrsta problema ipak jest prisutna.

Što je važno još znati o puzanju?

  • Dijete koje dugo puže neće imati problema s hodanjem jer je njegovo tijelo izvježbano višemjesečnim puzanjem. Takva djeca, kad se jednom počnu dizati, brže prohodavaju i manje padaju.
  • Samo 2% djece pokušava puzati na potpuno neobičan način, i to na leđima, odgurujući se preko glave prema naprijed ili izvijajući se poput zmijice.
  • Dok puže, dijete uči fokusirati predmete koje želi dohvatiti. Na taj način vježba osjetilo vida, finu motoriku te koordinaciju oka i ruke, što je važan preduvjet za kognitivni napredak i razvoj govora.
  • Sve dok dijete ne prohoda, ne morate misliti na kupnju cipelica. Vašem mališanu nisu potrebne, a dovoljno će biti obuti mu tople čarapice te kombinezon kako bi koljena lakše klizila po podu.
  • Djeca, prema mišljenju psihologa, moraju biti pokretljiva i iza sebe ostavljati nered, jer je to znak neopterećena duha i blagostanja. Prevelika pasivnost kod djeteta (majke takvog djeteta su često uvjerene da imaju idealno dijete) znak je problema u psihofizičkom razvoju pa se posavjetujte s pedijatrom.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...

TEST: Mamino lice govori sve

Edvard Tronick, dr. voditelj odsjeka Razvoj djeteta na Harvardu smatra kako su već bebe vrlo…

Pismo desetomjesečne bebe Djedu Božićnjaku

Vrijeme je pisanja pisama Djedu Mrazu, Djedu Božićnjaku ili bar mami i tati vezano uz…