Na Međunarodni dan dječje knjige, 2 travnja, počinje kampanja „Čitaj mi“ za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja

Zajedničko čitanje naglas, od najranije dobi, promiče pismenost i razvoj govora kod djece te zbližava roditelja i dijete. Dodatno, čitanje naglas razvija ljubav prema čitanju knjiga što predstavlja dugoročno ulaganje u bolji uspjeh djece u školi i kasnije u životu.



Kada roditelji ili skrbnici dijele knjige s djecom, pomažu im u boljem razumijevanju svijeta u kojem žive i jačaju njihove socijalne vještine. Kada takvu interakciju podrže i pedijatri i liječnici obiteljske medicine u svojim ordinacijama, moguće je postići još i više.



Čitanje naglas je posebno važno za djecu u ranjivim situacijama: djeca koja žive u obiteljima s niskim prihodom i/ili nižim stupnjem obrazovanja, djecu s teškoćama u razvoju ili djecu pripadnike manjina koji ne govore hrvatski jezik. Već 15 minuta dnevno može uvesti naviku svakodnevnog čitanja kod djece.



Početak kampanje „Čitaj mi!“ proglasit će djeca iz Dječjeg vrtića „Različak“ i iz Centra „Slava Raškaj“uutorak 2. travnja 2013. s početkom u 11 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5.Tom prigodom će UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, glumac Filip Jurčić i dječja spisateljica Željka Horvat Vukelja pročitati nekoliko kratkih priča.



Kampanju zajedno organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.




Tekst: UNICEF
Foto: Thinkstock