Kako potaknuti govor uz igru

U djetetovoj prvoj godini najjače se razvijaju motorika i govor, a upravo razvoj govora možete potaknuti zahvaljujući nekoliko pametnih strategija. Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga.

Dragi mame i tate! Sigurni smo da uživate u svakom trenutku s vašim djetetom, svaki njegov pokret, pogled ili riječ vama je novi razlog za veselje… Kako i ne bi kad su djeca vaše najveće bogatstvo. Mali znatiželjci pomno promatraju svaki vaš pokret i upijaju "poput spužvica" svaku izgovorenu riječ, a najviše pamte kroz igru. Donosimo vam sedam načina kako kroz zabavu poticati mališana na učenje, te dvije igre za poticanje govora i pamćenja.

Oči, nos, uši, usta…

Uvijek iznova govorite djetetu kako se zovu pojedini dijelovi njegova tijela. Pitajte ga:"Gdje je nos? Gdje su uši?" Obratite pozornost na to da imenujete svaki dio tijela, pa i spolne organe. Mnoga djeca upravo za te dijelove tijela ne znaju odgovarajuću riječ. Sigurno ste čuli rečenicu:"Sad ću te oprati tamo dolje!"

Da i ne

Pokažite djetetu fotografiju na kojoj je, naprimjer, lopta. Pitajte ga:"Je li to auto?" Dijete će vam, isprva odmahivanjem glavom a poslije i riječima odgovoriti:"Ne". Naizmjenično potvrdno kimanje i riječ "da", odnosno kimanje i riječ "ne" vesele djecu, a razumijavenja govora postaje sve bolje.

Donesi, molim te…

Dajte djetetu jednostavne zadatke:"Donesi, molim te, loptu!", "Odnesi posudu u kuhinju!" Dijete će ponosno obaviti zadaće.

Glasno, tiho

Igrajte se jačinom svojeg glasa - jednom malo glasnije, zatim malo tiše. To će se djetetu svidjeti i uskoro će vas početi oponašati.

Veza na daljinu

S djetetom možete razgovarati i na većoj udaljenosti: obraćajte mu se iz kupaonice dok se ono igra u dnevnom boravku. Vaš će glas zvučati nešto drugačije, a dijete će ga s posebnom pozornošću slušati.

Govoriti i promatrati se

Uzmite kartonski tuljac ili posudu i vičite ili šapčite u njih. U početku izgovarajte djetetovo ime. Zatim otvor tuljca stavite pred njegova usta. Uskoro će vas dijete pokušati oponašati. Mijenjanje glasa uistinu je zabavno.

Radost uz knjige

Zajedničko listanje slikovnica i imenovanje predmeta i bića s ilustracija proširuju djetetov riječnik. Prve slikovnice neka imaju po jednu, jasno prepoznatljivu ilustraciju na slici, na primjer, loptu ili mačku.

U drugoj polovici prve godine vaš mališan je spreman isprobavati igre za poticanje govora i pamćenje. Nudimo vam dvije zabavne igre:

Čarobne riječi: izvoli i hvala

Potrebno vam je: starija igračka - nova igračka je previše zanimljiva da bi je se dijete tako lako odreklo.

Ovo je novo: nešto nekome dati i učim izgovarati. Istodobno, dijete uz igru uči pojmove "Izvoli", "Daj mi…", "Hvala".

Dajte mu igračku i pritom recite:"Izvoli!"

Nakon nekog vremena ispružite ruku i zamolite dijete da vam vrati igračku. Kad je dobijete recite:"Hvala!"

Što radi vaša beba? S veseljem će prihvatiti igračku i zatim vam je ponovno vratiti.

A kasnije? Za nekoliko mjeseci dijete će i samo izgovarati nove riječi.

Gdje je nestala igračka?

Potrebno vam je: tri plastične posudice i manja igračka.

Ovo je novo: uz napetost i zabavu ponovno nešto pornaći; razvijati vještinu pamćenja, odnosno sjećanja.

Preokrenite posudice i postavite ih pred dijete. Ispod jedne od posudica skrijte igračku tako da dijete vidi što činite.

Pitajte dijete gdje je igračka. Katkad možete pokazati pogrešnu posudicu i pitati:"Je li tu? Nije!"

A kasnije? Tijekom druge godine možete pod svaku od posudica skriti drugu igračku. Zamolite dijete da vam pokaže, gdje se koja nalazi.

Važno

Vašem djetetu jako smeta kad mu - u trenutku kad krene gurati prst u utičnicu – s osmijehom kažete:"Ne, zlato mamino!" Ta dvoznačna poruka osmijeha i postavljanja granica čini ga nesigurnim, čak ga možete potaknuti da učini upravo ono što ne smije. Umjesto toga ozbiljan izraza lica i strožim glasom recite:"Ne". Nastojte ne prestrašiti dijete. Na taj će vas način dijete prije poslušati.

Preporučujemo

Pročitajte i:

VIDEO: Kako ljubav, dodiri i nježnosti potiču razvoj malih beba?

Vrhunsko je zadovoljstvo ljubiti ili škakljati male prstiće, petice, stopala, dlanove, obraščiće, nosić… No, time…

znakovi da je beba gladna

Prije no što zaplače, beba će vam pokazati niz jasnih znakova da je gladna!

Novorođene bebe treba često staviti na prsa ili im dati bočicu kako bi namirile svoju…

zasto bebe stucaju

Moraju li bebe toliko štucati i je li to normalno?

Novorođene bebe ne rade puno - jedu, plaču, spavaju, kakaju i štucaju. Iako se u…

usporen razvoj govora

Zašto moje dijete od dvije godine još uvijek ne želi govoriti?

Ovo pitanje liječnici relativno često mogu čuti u svojoj praksi jer roditelji od djeteta očekuju…