beba

Taj divan 6. mjesec bebina života

Što sve donosi šesti mjesec u bebinom životu? Prepoznajte osnovne pokazatelje dobrog razvoja i napretka vaše bebe.

Pokazatelji razvoja

  • Mališan se lako prevrće s trbuha na leđa, može se premještati pomoću ručica i čak pomalo puzati.
  • Dijete već prilično stabilno sjedi oslanjajući se na maminu ruku, ali većina mališana još ne može samostalno sjediti. Ne uznemiravajte se zbog toga! Čim leđni mišići i kralje­žnica postanu dovoljno snažni, dijete će zasigurno svladati tu vještinu. Ne treba požurivati taj događaj stavljajući dijete u sjedeći položaj i pridržavajući mu tijelo. Ono će samo to učiniti kada bude dovoljno ojačalo i to treba poštovati. Dijete već samo uzima igračku, dugo se njome igra, premještajući je iz jedne ruke u drugu. U slučaju da mu padne, može je i podignuti.
  • Ako dijete pridržavate za ruke, ono se uspravlja i pokušava napraviti nekoliko koraka. Dijete počinje izgovarati određene slogove “na”, “ma”, “ba”. Sada mališan ulazi u tzv. razdoblje oponašanja i zato posebno pazite na svoje ponašanje kako se kasnije ne biste pitali:”Od koga je to naučio?”
  • Dijete se aktivno zanima za svijet oko sebe i počinje opažati raspoloženje bliskih ljudi.

Dojenje i aktivnosti

  • Dijete u prosjeku treba dojiti 5 puta dnevno, svaka četiri sata. Ono je nakon dojenja budno 1,5-2 sata. Nakon toga spava 1,5-2 sata. Danju spava 3 puta. Noću spava 10-11 sati.
  • Masažu i gimnastiku provodite nakon drugoga dnevnog dojenja − to je najpogodnije vrijeme. Gimnasticiranje popratite masažom (trljanje i glađenje nadopunite spuštanjem i podizanjem vrškova prstiju). Uobičajenim vježbama dodaj­te i sljedeće: dijete iz ležećeg položaja lagano rukama podižite u sjedeći položaj i ponovno spuštajte (na kraju mjeseca već se možete početi koristiti malenim kolutovima tako da se dijete drži za njih umjesto za vaše prste), primite ga za trup i pustite da stupa ili pokuša puzati. Vježbe ponovite 6-8 puta.

Tjelesna njega
Većini djece u ovo vrijeme počinju nicati zubići. Kod jednih to prolazi glatko i roditelji prvi zubić uoče slučajno, a kod drugih dolazi do povišene temperature i pogoršanja općeg stanja. Međutim, ako dijete počne povraćati, dobije proljev ili neke druge simptome, ne pokušavajte sve to pripisati rastu zubića, već posjetite liječnika. Često se nica­nje zuba poklapa s vremenom prvih infekcija. Kako ublažiti neugodan osjećaj prilikom nicanja zubića?

  • Nježno masirajte djetetove desni čistim prstom.
  • U ljekarni kupite specijalne igračke koje pomažu djeci u tom razdoblju. Samo pripazite da uvijek budu čiste.
  • Djetetu ne biste smjeli davati koricu kruha ili krišku jabuke umjesto sredstava za ublažavanje boli. To je veoma opasno jer bi se dijete moglo njima ugušiti!
  • Postoje specijalni gelovi i paste za dječje desni koji smanjuju bol tijekom nicanja zuba. Ako ste odlučili isprobati neko od tih sredstava, savjetujte se s liječnikom i strogo pazite na doziranje. Primijetit ćete da šesto­mje­sečno dijete s velikim zanimanjem gleda u vaša usta dok jedete. Naime, ono tako jasno daje do znanja da također želi jesti. Ako u djetetovu prehranu još niste uveli povrtne i voćne kašice, sada je pravo vrijeme da to učinite. Mnoga djeca za vrijeme jela ručicama istražuju sadržaj u ta­nju­­­riću te sve okolo razmazuju hranom. Ne ljutite se zbog toga − sve što dijete radi sasvim je prirodno i norma­lno − riječ je o aktivnom otkrivanju svijeta: ono želi znati kakva je kašica na opip, je li topla ili hladna, rijetka ili gusta? Uvijek prije obroka pripremite dovoljno ubrusa ili vlažnih maramica i pustite dijete da uživa.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

100 aktivnosti prema metodi Montessori autorice Ève Herrmann

Predstavljamo vam novu knjigu o Montessori metodi i…

Rani znakovi razvojnih poremećaja kod djece

Iako znamo da svako dijete ima svoj razvojni…

Kompjuterske igrice stvarnost su našeg doba

Društvene igre potiču razvoj sličnih vještina i sposobnosti…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…