beba od 5 mjeseci

Što sve beba može u 5. mjesecu života

Što vas očekuje u 5. mjesecu bebina života. Koje su značajke razvoja bebe u ovom mjesecu i što još valja znati?

Pokazatelji razvoja

 • Tijekom ovog mjeseca djetetova bi se težina trebala udvostručiti u odnosu na težinu prilikom rođenja (tj. prosječno dijete dobiva oko 20 g dnevno i u petome mjesecu teži oko sedam kilograma). Dijete je naraslo oko dva centimetra.
 • Sa zadovoljstvom dugo leži na trbuhu, opire se dlanovima ispruženih rukica i vrlo se lako prevrće.

Pažnja prilikom prematanja!

 • Ako ga držite ispod ruku, može ravno stajati i koračati. Pružite djetetu igračku i ono će je uzeti, držat će je u rukama i promatrati. Ako na njoj postoji kakav otvor, obvezno će pokušati u nj gurnuti prstić. Zato pažljivo promotrite igračku: ima li na njoj dijelova na kojima se dijete može ozlijediti.
 • Dijete se sve bolje snalazi u okolini i razlikuje poznate od nepoznatih ljudi. U nazočnosti nepoznate osobe mož­da će se čak i rasplakati.
 • Dijete već može razlikovati vašu intonaciju (nježnu ili strogu), i iako ne razumije što mu se govori, svjesno je kad mu se netko obraća.
 • U stanju je dugo i skladno gugutati. U tom razdoblju rijetko plače bez razloga. Dok se s njim igrate, spremno je preuzeti inicijativu.

Dojenje i aktivnosti

 • U prosjeku je potrebno pet dojenja svaka četiri sata (ako dijete dojite na zahtjev, tada sve ovisi o djetetovim željama i vašim mogućnostima). Dijete je nakon dojenja budno 1,5-2 sata. Nakon toga isto toliko spava. Noću spava od deset do jedanaest sati.
 • Kako dijete odrasta, njegov dnevni san postaje laganiji.
 • To ne znači da više nema potrebe za odmorom, san je i dalje prijeko potreban kako bi mozak uspio obraditi veliku količinu novih infomacija dobivenih tijekom dana. Pripazite na to i ne pokušavajte obavljati poslove koji stvaraju buku dok dijete spava. Lupanje posuđem i šum usisivača mogli bi dijete probuditi i učiniti ga nervoznim. Opustite se: skuhajte si čaj, čitajte, slušajte omiljenu glazbu preko slušalica ili i sami nakratko odspavajte.

Tjelesna njega

 • Ako je vaše dijete zdravo, uz majčino mlijeko postupno uvodite prve do­punske obroke. Njegov će jelovnik obogatiti voćni sok (za djecu koju majka ne doji vlastitim mlijekom može i mjesec dana prije).
 • Započnite prvo sa sokovima od samo jedne vrste voća, a zatim oprezno uvodite i sokove od drugih vrsta voća. Djetetu ponudite svega nekoliko kapi soka kako biste vidjeli reakciju. Voćne se kašice uvode na jelov­nik od dva do tri tjedna nakon uvođenja sokova (od onih vrsta voća čiji je sok dijete već probalo). Postupak postup­nog uvođenja isti je kao i kod sokova.
 • U tom su uzrastu djeca podložnija infekcijama. Pouzdana zaštita koju je djetetu pružalo majčino mlijeko postupno slabi. Kod bilo kakvih simptoma bolesti, potrebno je obratiti se liječniku. Katkad će liječnik prepisati određene lijekove. Postoji nekoliko jednostavnih načina koji mogu pomoći mladim roditeljima ispuniti liječnikove upute.
 • Ako je riječ o sirupu, potrebno je izmjeriti samo malu količinu, stoga upotrijebite plastičnu jednokratnu injekciju (bez igle). Ne usmjeravajte lijek izravno u grlo − dijete bi se moglo zagrcnuti. Injekciju usmjerite na desnu, bočnu stranu jezika i ulijte lijek u usta.
 • Pri umetanju rektalnih čepića ugrijte čepić u ruci ili premažite maslacem − to će olakšati postupak. Uvijek pažljivo proučite upute na kutiji: ako na njoj piše − dva puta dnevno − to znači da je čepić potrebno dati dva puta unutar 24 sata i nikako drukčije.
 • Nekoliko minuta grijte bočicu u rukama prije ukapavanja kapi u uši. Hladna tekućina može u djeteta prouzročiti bolnu reakciju. Ne gurajte kapaljku duboko u djetetovo uho jer će dijete naglo okrenuti glavu i morat ćete kapati ispočetka. Položite dijete na bok i odozgo ukapajte lijek.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

100 aktivnosti prema metodi Montessori autorice Ève Herrmann

Predstavljamo vam novu knjigu o Montessori metodi i…

Rani znakovi razvojnih poremećaja kod djece

Iako znamo da svako dijete ima svoj razvojni…

Kompjuterske igrice stvarnost su našeg doba

Društvene igre potiču razvoj sličnih vještina i sposobnosti…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…