razvoj bebe

Razvoj bebe u 4. mjesecu života

Četvrti mjesec bebina života vrlo je uzbudljiv jer počinje vrijeme sve intenzivnije komunikacije sa mamom, tatom i bližnjima. Što sve beba sad može?

Pokazatelji razvoja

 • U ovom razdoblju dijete je teško oko 6 kilograma, a ako ima i nešto manje, ne morate se zabrinuti. Sve ovisi o njegovoj građi i nasljednim karakteristikama.
 • Dijete se već lako okreće s leđa na trbuščić. Ako ga pridržavate, može sjediti. Takav je položaj još uvijek prilično štetan za djetetovu kralježnicu i zato odgodite neko vrijeme takve pothvate. Uskoro će i to moći raditi bez ikakve opasnosti za tijelo.
 • Može uhvatiti igračku koja visi iznad krevetića, može rukama pridržavati bočicu ili maminu dojku tijekom doje­nja.
 • Bez problema prepoznaje bliske ljude i vidljiva je njegova radost kad ih ugleda − glasno se smije i maše rukama kao odgovor onome tko mu se obraća. Ako uključite glazbu, dijete istog trena očima pronalazi njemu nevidljiv izvor zvuka.
 • Kad je budno, aktivno pomiče ručice i nožice, a kad leži na trbuščiću, upire se rukama i lagano podiže gornji dio tijela. Ako se u vidnom polju malog istraživača nađe igračka, uložit će svu snagu da je se domogne i brzo će je gurnuti u usta. Pripazite da igračke oko njega budu čiste i izrađene od neotrovnih materijala.

Dojenje i aktivnosti

 • U prosjeku je potrebno 6 dojenja svaka 3,5 sata (ako dojite na zahtjev, tada i više). Dijete nakon dojenja ostaje budno 1-2 sata. Nakon toga spava 1,5-2 sata.
 • Danju dijete spava četiri puta. Noću spava 10 do 11 sati.
 • Veoma su važne šetnje: u hladno doba godine produljujte svaki put vrijeme šetnje 5 – 10 minuta. Zimski je zrak mnogo korisniji od ljetnog. Dvostruko je bogatiji kisikom, sadrži više negativnih iona koji toniziraju dječji organizam. Oni povoljno djeluju na živčani sustav, ublažavaju grčeve u trbuhu i proširuju bronhe. U četvrtom bi mjesecu dijete trebalo šetati 2-3 puta dnevno (najviše 4 sata). U šetnju nije pametno izlaziti ako je temperatura vrlo niska ili je velika koncentracija vlage (više od 85 posto).

Tjelesna njega

 • Pokušajte što manje ograničavati djetetovo kretanje − neka slobodno maše rukama i nogama. To je nužna tjelesna aktivnost za taj uzrast.
 • Ne zaboravite povremeno lagano masirati dijete (pogotovo ako vam je i liječnik dao upute za masažu djeteta). Bilo da se pripremate za masažu, vježbanje s djetetom ili kupanje, ne zaboravite prije toga dvadesetak minuta provjetriti prostoriju.
 • Češće ostavite dijete bez pelena, da koža na guzi bude suha. Pripazite pritom da u sobi u kojoj boravi dijete nije prehladno. Dijete će se još bolje osjećati ako mu u kupku ulijete čaj od kamilice. Temperatura vode trebala bi biti 37 stupnjeva. Ako djetetu nepravilno stavljaju pelene na djetetovoj koži se mogu pojaviti crvene mrlje i male otekline. Ako se tada ne poduzmu potrebne mjere, te se mrlje pretvaraju u mjehuriće i erozije kože u tankom sloju. Dijete će postati nemirno, često će plakati, malo će jesti i loše spavati. Da se to ne bi dogodilo, pazite na djetetovu higijenu nakon velike nužde. Perite dijete toplom vodom, a zatim ga lagano posušite mekom frotirnom tkaninom (pritom nemojte trljati djetetovu kožu!).
 • Neka djeca i dalje pate od kolika. U tom slučaju stalno plaču, pa im se koža na licu zacrveni, i lupaju nožicama po krevetiću. Pokušajte nježno izmasirati djetetov trbuščić u smjeru kazaljke na satu, stavite na pupak topli rupčić (ili slično) koji ste zagrijali glačalom.
 • Nakon jela dijete obvezno naslonite na rame kako bi podrignulo zrak koji je progutalo tijekom dojenja.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

100 aktivnosti prema metodi Montessori autorice Ève Herrmann

Predstavljamo vam novu knjigu o Montessori metodi i…

Rani znakovi razvojnih poremećaja kod djece

Iako znamo da svako dijete ima svoj razvojni…

Kompjuterske igrice stvarnost su našeg doba

Društvene igre potiču razvoj sličnih vještina i sposobnosti…

Pročitajte i:

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više od osmijeha njihove bebe