baby fitness

Baby fitness za mame i bebe

Vratite tijelo u formu i potičite zdrav razvoj bebe. Jedno i drugo možete ostvariti istovremeno vježbajući baby fitness

Poznata je važnost kretanja i vježbanja za djecu u svakoj životnoj dobi. Ipak, nisu svi roditelji upoznati s time kako poticati zdrav razvoj bebe stare svega nekoliko mjeseci te kako vježbati s njom. Jedan je od prokušanih načina program baby fitnessa, koji provode stručni i educirani treneri, a koji donosi dobrobiti i bebama i roditeljima, prije svega majkama.

"Baby fitness pogodan je za djecu od tri mjeseca do godinu i pol dana starosti, premda u njemu mogu uživati i djeca do tri godine. Dobrobiti takva oblika tjelesne aktivnosti višestruke su. Povećava se povezanost mame i bebe te poboljšava komunikacija i razumijevanje između njih. Naime, poznato je da djeca od najranije dobi, gotovo od rođenja, najviše uče promatrajući roditelje, a još više sudjelujući u zajedničkim aktivnostima s njima. Naravno, uz uvjet da su te aktivnosti primjerene njihovoj dobi i razvoju. To je dobar način za stvaranje zdrave navike vježbanja za cijeli život", kaže Božica Križanić, diplomirana kineziologinja i kondicijska trenerica koja vodi program baby fitnessa u Dječjem edukativnom centru Mala sova u Zagrebu.

Bebe na fitnessu sudjeluju u nekim vježbama s mamama, ako ih to veseli, što pozitivno utječe na njihov psihomotorički razvoj. Osim toga, tijekom treninga odvaja se desetak minuta za brigu o djetetu kroz različite poticajno-razvojne igrice, ples, pjesmu i masažu za bebe.

Božica Križanić dalje pojašnjava: "Vježbicama i igricama na fitnessu za mame i bebe poticajno se djeluje na senzoričku integraciju beba. To je način na koji naš živčani sustav prerađuje informacije prikupljene pomoću svih sedam sjetila: vida, sluha, njuha, okusa, dodira, vestibularne regulacije ravnoteže i položaja bebina tijela u prostoru te svjesnosti o položaju pojedinog dijela tijela u odnosu na cijelo tijelo. Dijete to uči i usvaja od samog rođenja, a majka i otac prve su osobe koje mu trebaju osigurati dovoljno poticajnu okolinu za cjelokupan psihomotorički razvoj."

baby fitness

Poticanje djetetova kretanja
Rezultati mnogih istraživanja pokazali su da je kretanje iznimno važno za razvoj djeteta od najranije dobi. Naime razvoj motorike kod djeteta usko je povezan s razvojem govora i kognitivnih sposobnosti. Stoga je veoma važno ne ograničavati djetetu kretanje. To su u početku pokreti rukicama i nogicama koji polako prelaze u odizanje glave od podloge u ležećem položaju te vježbe ravnoteže kao preduvjet za učenje hodanja. To su sve prirodne aktivnosti koje beba uči sama, a uloga je roditelja da joj bude potpora i osigura maksimalnu sigurnost.

"Ako dijete u određenoj dobi nije izloženo odgovarajućoj stimulaciji svih osjetila, može doći do usporenog razvoja motoričkog ili kognitivnog sustava, govora, pokazivanja emocija i drugo. Stoga je potrebno roditelje male djece educirati kako optimalno stimulirati motorički razvoj djeteta pomoću programa kao što je baby fitness, poštujući senzibilne faze pogodne za učenje pojedine sposobnosti, koje su posebno otvorene utjecaju u pojedinim životnim razdobljima bebe i koje se neće ponoviti u starijoj životnoj dobi. Zato je veoma važna pravovremena roditeljska podrška", ističe Božica.

Prednost vježbanja uz stručan nadzor
Kad je riječ o izboru između samostalnog vježbanja s bebom kod kuće i vježbanja u grupi sa školovanim trenerom, Božica preporučuje ovo drugo. "Savjetujem roditeljima da se prvo uključe u kvalitetne programe fitnessa za mame/tate i bebe, gdje će naučiti pravilno izvoditi pojedine vježbe i igrice s djetetom. Nakon toga dobro je da se svaki dan igraju s djetetom raznih stimulativnih motoričkih i ostalih igrica koje potiču optimalan psihomotorički razvoj djeteta. Prednost dolaska na grupna vježbanja također je socijalizacija beba od najranije dobi, gdje se one imaju priliku i međusobno družiti, poigrati i ispitati novu sredinu, što također obogaćuje okoliš u kojem dijete uči. Moj je dugoročan cilj ovaj fitness s roditeljima i bebama provoditi u prirodi, gdje će se djeca imati priliku razvijati i učiti u prirodnoj sredini koja pozitivno djeluje na njihovo zdravlje, razvoj i otpornost organizma. Razvijene zapadne zemlje prepoznale su vrijednost vježbanja u prirodi i to više nije trend nego nužnost svakog čovjeka, a posebice roditelja kako bi sačuvali svoje i djetetovo zdravlje. Njihovi su parkovi puni rekreativaca i roditelja s djecom koja uživaju u vježbanju i igrama u prirodi", priča Božica Križanić.

Pitali smo je postoje li kontraindikacije za vježbe baby fitness programa i evo što nam je rekla: "Ako se vježbe i igre pravilno izvode te ako se osigura maksimalna sigurnost djeteta, vježbe nemaju nikakvih kontraindikacija ni za dijete ni za majku. No nepravilno izvođenje vježbi, pri kojem se dijete dovodi u neprirodan položaj, forsira se preko vlastitih mogućnosti ili se s njim vježba dok pokazuje otpor ili plače, može ugroziti djetetovo zdravlje i razvoj. Stoga svaki roditelj mora biti siguran da pravilno izvodi pojedinu vježbu prije nego što je primijeni na dijete. Neke su vježbice vrlo jednostavne i roditelji ih mogu izvoditi samostalno, no savjetujem da svaki roditelj prati i najmanji znak nezadovoljstva djeteta ili straha na njegovu licu. Dijete ima pravo odbiti i ne htjeti vježbati baš u tom trenutku, a mi na taj način pokazujemo da poštujemo njegove granice, jednako kao što ćemo poslije zahtijevati da ono poštuje tuđe."

Tekst: Snježana Krčmar Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više od osmijeha njihove bebe

beba

Treba li beba piti nešto drugo osim mlijeka?

Svejedno je dojite li dijete ili hranite na bočicu, zasigurno ste se pitali trebate li…