pelene

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis, neurodermitis i ekcem nazivi su za bolest kod koje se pojavljuje crvenilo kože s osipom koji svrbi. Osip može biti suh ili vlažan, kada se iz njega cijedi tekućina. Zbog naknadne infekcije koža može biti upaljena

Bolest se javlja već u najranijem djetinjstvu, a može se pojavljivati čitava života. Češća je kod članova iste obitelji, što ukazuje na gensku predispoziciju, odnosno postojanje gena (nasljedne osobine) koji se povezuju s drugim atopijskim stanjima (astmom, peludnom groznicom i drugim oblicima alergije). Najčešći su simptomi suh, crven, ljuskast osip koji jako svrbi. Javlja se na rukama i nogama, osobito u pregibima, te na vratu. Rjeđe zahvaća kožu čitava tijela. Koža je jako suha i sklona površinskim oštećenjima.

Vanjski čimbenici
Baš kao i u slučaju alergija, na pojavu atopijskog dermatitisa osim genske predispozicije mogu utjecati i vanjski čimbenici. Riječ je o namirnicama poput jaja, mliječnih proizvoda, brašna, ribe, umaka od rajčica, jagoda i orašastog voća (osobito kikirikija).
Aktivacija tegoba povezana je i s nekim kemikalijama u sapunu, deterdžentima, omekšivačima ili drugim kozmetičkim proizvodima. Pogoršanje nastaje i nakon izloženosti suhom zraku, hladnom vjetru, pretjeranoj toplini, tvrdoj vodi. Simptomi bolesti mogu biti izazvani kontaktom sa životinjskom dlakom, peludom, prašinom, vunom, sintetikom. Poznato je da je stres važan aktivator atopijskih bolesti.

Kako bi se smanjila aktivnost alergije, a stanje je doživotno, nužno je prilagoditi način života. U osnovi takvo dijete treba zaštititi od svih tvari koje dovode do aktivacije atopijskog stanja ili do njegova pogoršanja. U kući se mora poduzeti sve kako bi se znatno smanjila količina grinja (vlažno usisavanje prašine, antialergijska posteljina i madraci, redovito zračenje prostorija, uklanjanje tepiha i plišanih igračaka). Temperatura u prostoriji treba biti niža. Kupanje treba zamijeniti tuširanjem, uz uporabu kreme ili ulja a ne sapuna. Iako morska klima pogoduje smirivanju tegoba, izlaganje suncu može pogoršati stanje. Stoga je nužna zaštita kože kremama s visokim UV-faktorom i nošenjem pamučne odjeće. U prehrani je nužno izbjegavati namirnice za koje je utvrđeno da izazivaju bolest. Moguće je konzumirati zamjenske namirnice (primjerice piti sojino mlijeko umjesto kravljeg).

Kako pomaže homeopatija
U klasičnoj terapiji najčešće se daju protuupalne kreme, antihistaminici i kreme koje sadrže kortikosteroide. Primjena kortikosteroida mora biti vrlo ograničena što se tiče površine i duljine primjene. Kako je riječ o neuobičajenoj alergijskoj reakciji organizma, lokalnom se terapijom ne može postići dugotrajan zadovoljavajući rezultat.

Homeopatskim liječenjem utječe se na normalizaciju imunosne reakcije iznutra, pa je ono stoga učinkovitiji oblik liječenja. Kliničkim ispitivanjima utvrđeno je da dovodi do izlječenja kod blažih oblika bolesti ako se bolest počne liječiti u samom početku i ako je riječ o specifičnom alergenu (primjerice metalima i slično). Kod kroničnih i težih oblika bolesti postiže se dulja potpuna remisija (nestanak simptoma), smanjuje se učestalost napada bolesti kao i veličina zahvaćenog područja. Na raspolaganju stoji više stotina raznovrsnih homeopatskih pripravaka pa je nužna konzultacija s liječnikom homeopatom. Osim toga, kod ove je bolesti riječ o atopijskoj konstituciji (nasljednoj sklonosti) pa je potrebno konstitucijsko liječenje kojim se dugoročno može postići najbolji rezultat. Konstitucija u homeopatskom smislu označava određene tjelesne i mentalne osobitosti pojedinca, kao i sklonost određenim bolestima, a određuje se na temelju pregleda i detaljne anamneze.

Homeopatski pripravci za tretiranje neurodermitisa
Najčešći homeopatski preparati za rješavanje tegoba atopijskog dermatitisa jesu Antimonium crudum: za djecu (i odrasle) koja su osjetljiva, vole jesti, imaju višak kilograma i osjećaju pogoršanje zdravstvenih tegoba nakon dolaska u toplu prostoriju. Arsenicum album: za anksioznu djecu koja osjećaju pečenje i svrab te olakšanje kad razgrebu kožu, pomaže im toplina jer su zimogrozna.

Calcarea carbonica: za zimogroznu djecu koja imaju hladne ruke i noge, pogoršanje simptoma osjećaju zimi, deblja su.
Kad je površina inficirana, lokalno se daje Calendula. Kad je ekcem suh s dubokim pukotinama na koži, a koža je tvrda i debela oko očiju, na rukama, uz pogoršanje simptoma na toplo i težu koncentraciju, dobar je Graphites. Kod alergijskih reakcija u vlasištu daje se Mezereum.
Psorinum: za djecu koja se grebu do krvi, noću u toploj postelji uz očaj i jaku depresiju. Ako je dijete anksiozno i umorno, dobar je Rhus toxicodendron. Najčešći lijek kod intenzivnog svrbeža te grebanja do krvi uz jaču izraženost noću jest Sulphur.

Tekst: prof. dr. sc. Darko Ropac, Homeopatsko savjetovalište, Dom zdravlja, Zagreb
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Atopijski dermatitis: noćna mora za roditelje koja ometa zdravo djetinjstvo

Osigurajte bezbrižniji i dulji san djeci s atopijskim…

I bebe od sada imaju svog pouzdanog zaštitnika od atopijskog dermatitisa

Kliničkom je studijom uspješno dokazana tolerancija proizvoda Lipikar…

Podijelite plavi balon

Kožu sklonu atopiji karakterizira neprekidan osjećaj svrbeža, iritacije…

Pročitajte i:

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više od osmijeha njihove bebe