Instinkt za sisanjem jedan je od najsnažnijih nagona kod novorođenčeta. On mu osigurava redovito hranjenje na majčinim prsima, odnosno bočici i štiti ga od gutanja svega što nije tekuće mlijeko

U prvim mjesecima života reflekssisanja može biti toliko snažno izražen da mnogi mališani neće moći zadovoljiti nagon za sisanjem isključivo dojenjem, već će dodatnu utjehu tražiti u sisanju dude i prstića. Ipak, kod većine mališana sisanje kao refleks zadržat će se do kraja prve godine.

Naravno, treba računati i s iznimkama jer neka djeca odbiju prsa i prije prve godine dok druga doje do druge ili se teško odvajaju od dude. Kako će vaše dijete reagirati, uvelike ovisi i o slabljenju refleksa sisanja.

Refleks hvatanja bradavice prepoznat ćete ako djetetu dotaknete bilo koji dio usana, a posebice kut usta. Dijete će na dodir odmah širom otvarati usta ne bi li zgrabilo bradavicu ili prst i na taj način počelo sisati. Kad je gladno, taj će pokret biti izraženiji, pohlepniji, a dijete će na dojci katkad činiti pokrete lijevo-desno kako bi se što bolje smjestilo.

Ovaj će refleks polako nestajati u trećem ili četvrtom mjesecu kad će dijete polako postajati svjesnije situacije i samo pogledom na majku, koja se sprema na dojenje, početi otvarati usta.

Foto: Thinkstock