Događa li vam se da ste se po nešto zaputili, a zatim zaboravili po što ili se ne možete sjetiti imena tete iz vrtića?

Uporno sami sebi ponavljate kako ste postali zaboravljivi, a prijatelji i obitelj se zafrkavaju govoreći vam kako će vam za rođendan kupiti tablete ginsenga za bolje pamćenje.


No, vama je u početku ta "amnezija" možda i bila simpatična, no nakon dvije godine otkako ste rodili, počeli ste se brinuti. Jer prije nego što ste postali majka, znali ste, primjerice, brojeve mobitela vaših bližnjih napamet, a sada jedva možete upamtiti jedan broj.


No, zato nemate problema zapamtiti koliko ste puta na dan svojemu djetetu promijenili pelenu, u koje vrijeme mora popiti lijek, koliko je voća pojelo danas i što mu sve treba za vrtić sutra.


Ako se prepoznajete u ovom tekstu, mi vam dijagnosticiramo mamneziju. Dobro došli u klub mama čije se pamćenje lagano gubi pod opterećenjem svakodnevnih obiteljskih i poslovnih obaveza.



Zašto mi se to događa?


Znanstvenici smatraju da je uzrok mamnezije biološke naravi, no nemaju znanstvenu teoriju o uzrocima. Umor je zaista jedan od čimbenika zbog kojih polako gubimo pamćenje nakon porođaja. Žene u prvoj godini djetetova života izgube oko 700 sati sna, u prosjeku dva sata na dan, a one koje doje noću, budne su još i više. Usto, kažu stručnjaci, dojenje potiče cirkuliranje hormona koji proizvodi blago odsutno stanje.



Umor također snižava razinu koncentracije, a koncentracija igra veliku ulogu u učenju novih informacija. No, iako je majčinstvo nešto najljepše što vam se dogodilo, ono je također veoma stresno. A stres nikako ne pomaže vašemu pamćenju. Promjena rutine, spoznaja da ste odgovorni za jedno malo biće, nezadovoljstvo što odmah nakon rođenja bebe niste znali što sve treba učiniti s bebom (dojenje, previjanje…) − sve to može izazvati anksioznost koja rezultira povremenom zaboravljivošću. Posebice ako pokušavate biti supermama i na svim životnim područjima ostvariti savršen rezultat.



Imate mamneziju ako…



  • dozivate svojeg psa i ne možete se sjetiti njegova imena



  • neprestano se udarate u naslonjač koji već godinama stoji na istome mjestu



  • ne možete se parkirati na mjestu gdje bi stala dva automobila



  • ne možete se sjetiti koje ste poglavlje knjige prije spavanja pročitali



  • krenete hodati u nekom smjeru i ne možete se sjetiti kamo ste krenuli



Nove su mame iznimno posvećene svojemu djetetu i odlučne u tome da najprije udovolje njemu ili njoj, a tek onda svima ostalima. Majka se podsvjesno počinje prilagođavati novom životu, smatra neuropsihologinja Louann Brizendine s Massachusetts Institute of Technology. Prioriteti su se znatno promijenili, na prvom je mjestu dijete. Jedina je briga kako "služiti" djetetu, kako zadovoljiti njegove potrebe, kako ga zaštititi i spriječiti opasnost pod svaku cijenu, održati ga na životu, dok sve drugo biva smješteno u manje aktivan dio mozga.


I hormoni su "zaslužni" za vašu zaboravljivost.Kortizol koji je nakon porođaja povišen u ženinu tijelu, potiče regeneraciju tijela, no također djeluje na vašu zaboravljivost.


I nedostatak vitamina može utjecati na vašu koncentraciju i pamćenje. Nedostaje li vam cink, željezo, folna kiselina i vitamin B12, možda ćete imati problema sjetiti se kako vam se zove susjed. Stanje zaboravljivosti može se popraviti konzumiranjem integralnog kruha, mnogo povrća, žitarica, mesa, ribe, mlijeka i jaja.



Brzi mozak


Vaš mozak sada radi brže nego inače i selektira informacije po prioritetu. Zbog toga je lako moguće da ćete se prije sjetiti točnog datuma kada je vaše dijete prohodalo, nego datuma rođenja svoje prijateljice.



Koliko će to dugo trajati?


Neke majke pate duže vrijeme od mamnezije, neke kraće, a neke nikada. No, uvriježeno je mišljenje da je mamnezija prolazna. Također će polako nestajati, ovisno o kvaliteti vašega sna te o prehrani.


Mamneziju treba shvatiti kao način na koji vas priroda uči i prilagođava na majčinstvo. Nakon početne faze zbunjenosti mozak prihvaća novu situaciju i s vremenom postaje učinkovitiji.



Tekst: Jana Bačić


Foto: Thinkstock