Možda patite od baby bluesa ili poslijeporođajne depresije? Ne brinite, to je vrlo učestalo

Mnoge se žene s tim same suočavaju i ne traže pomoć. Takvo je raspoloženje posljedica tzv. sindroma prilagodbe na majčinstvo. Žena se osjeća potišteno, često plače, čini se kao da je dijete uopće ne veseli, a obitelj je razdražuje. Povezano je s moćnom hormonskom promjenom u organizmu, s pojavom djeteta o kojem se sada mora neprestano brinuti, s pojavom goleme odgovornosti prema tom malom biću, ali i sa strahom za djetetovo zdravlje te s nesigurnošću u vlastite sposobnosti.

Što učiniti?

1. Za početak pokušajte uspješno uspostaviti dojenje. To je jedan od najboljih načina da se riješite depresije jer se tijekom dojenja stvara posebna veza s djetetom, a u majčinoj se krvi stvaraju tvari koje umiruju ženin živčani sustav. 2. Svaku slobodnu minutu iskoristite za odmor jer trebate prikupiti što više energije.

3. Zatražite pomoć obitelji i partnera. Ne morate sve raditi sami!

4. Zapamtite da je ovakvo stanje duha tek privremena pojava i da će uskoro prestati i ponovno ćete se dobro osjećati u svojemu tijelu. Kad god se osjetite potišteno, pokušajte se razveseliti nekom veselom glazbom, komedijom, razgovorom s prijateljicom ili partnerom.

5. Ako se takvo stanje tuge produlji i ne znate kako si pomoći, potražite stručnu pomoć psihologa ili psihijatra. Oni postoje da bi vam pomogli u takvim situacijama i možda vam upravo treba razgovor s vama nepoznatom osobom koja ima iskustva sa sličnim stanjima. Možda će vam trebati tek nekoliko razgovora da se vratite u ravnotežu.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock