Šarene, drvene, didaktičke, muzičke, na baterije, edukativne... Kako u tome mnoštvu odabrati pravu igračku za bebu

Igračke za bebe do šest mjeseci


Igrajući se, novorođenče uči kontrolirati svoje tijelo te upoznaje ljude i stvari koje ga okružuju. U prvih nekoliko mjeseci nije u stanju uhvatiti predmet svojim rukama, ali zato uživa istraživati očima i ušima. Igračke koje proizvode zvukove ili prikazuju velike kontraste, primjerice crno-bijele slike, osobito su privlačne novorođenčetu.



“Bebi kupujte viseće igračke, pokretne viseće igračke (mobile), prostirke različita dizajna, pokretne igračkice, igračke od tkanine, plišane igračke kratkih dlačica, slikovnice od tkanine, glazbene igračke, zvečke, šuškalice, gumene igračke za žvakanje koje im ujedno služe za jačanje desni prije izlaska zubića”, savjetuje odgojiteljica predškolske djece Iva Azinović i dodaje da bebe vole igračke u bojama, ali što jednostavnijeg dizajna.



No na neke stvari morate pripaziti kako igračke ne bi bile štetne za vašu bebu. S obzirom na to da su bebama u prvim mjesecima ruke i usta najvažniji za upoznavanje svijeta, važno je da igračke budu čiste i da ne sadrže ništa lomljivo, toksično ili toliko sitno da se može progutati. Kako biste spriječili moguće ozljede uzrokovane zapletanjem, uklonite viseće igračke kada se dijete počne oslanjati na ruke i koljena u položaju za puzanje. Ne ostavljajte igračke od tkanine u dječjem krevetiću bez nadzora ili dok dijete spava zbog opasnosti od gušenja.


U prvim godinama mi odrasli kontroliramo dječju igru i prostor u kojem se ona odvija, pa je potrebno da ga učinimo sigurnim za naše dijete.



Igračke za bebe od 6 do 12 mjeseci


U ovom razdoblju važno je da djetetu nadohvat ruke budu sigurne igračke koje može držati, njima manipulirati, slagati ih, stavljati u usta i istraživati. Jedna od omiljenih igrica djeci je hvatanje i bacanje stvari, s mnogo ponavljanja. Roditelji se trebaju oboružati strpljenjem jer je ta aktivnost u službi istraživanja daljine, zvuka i posljedica bacanja, kao i reakcije odraslih te načina postavljanja granica.



Kada nauče puzati ili hodati uz oslonac, uživat će u stvarima koje se miču s njima. Djeci ovog uzrasta zabavne su i igračke koje pokazuju uzroke i posljedice. Također se vole igrati igračkama koje su mekane, proizvode zvukove kada se stisnu, protresu ili dodirnu te onima koje se kreću pa ih mogu pratiti. Ovo je i vrijeme sakupljanja, stavljanja, ubacivanja, izbacivanja, a sve je zanimljivije kada je popraćeno zvučnim efektima. Na taj način dijete uči o odnosima stvari, veličini, masi, obliku, zvuku. Pripazite na to da zvučne igračke nisu preglasne.



“Kupujte im lopte promjera većeg od pet centimetara, igračke na guranje ili povlačenje, razne slagalice, primjerice puzzle ili kocke većeg promjera (do šest komada), igračke za slaganje oblika, velike kolutove ili ključeve, jednostavne glazbene instrumente, zvečke, gumene (plastične) igračke za kupanje, slikovnice od tkanine ili kartona”, savjetuje Iva Azinović.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock