Kao što proljeće navješćuju visibabe, jaglaci, šafrani... tako i novi zubić u djetetovom osmijehu ima svoje vjesnike



POJAČANO SLINJENJE


Zubić koji se probija kroz zubno meso podražava žlijezde slinovnice. Pojačano slinjenje dogodit će se otprilike u 4. mjesecu.


Savjet:Zapamtite trenutak kad ste primijetili da dijete pojačano slini, odbrojite 8 tjedana i tada očekujte prvi zubić.




NERVOZNO DIJETE


Dijete je nemirno, plače bez razloga (do sada ste već naučili razlikovati plač), nepokojno spava, slabije jede. Ovo stanje sliči simptomima neke bolesti, no nema li drugih znakova, gotovo zasigurno se radi o poteškoćama izazvanim izbijanjem zubića.


Savjet: Ne mijenjajte u ovim danima djetetove navike i ne uvodite nove namirnice. Također se ne preporučuje cijepiti dijete dok se tegobe sa zubićima ne smire. Dijete je samo po sebi nervozno i ne trebaju mu novi stresovi izazvani promjenama rutine.



DIJETE SVE STAVLJA U USTA


Igračka, žlica, krpica, šakica - sve to završava u djetetovim ustima i olakšava nelagodu i bol u desnima. Nema sumnje, zubići samo što se nisu pokazali!



Savjet: Promotrite djetetove donje desni. Ako su desni crvene, lagano otečene, na sredini vidite malu izbočinu, znači da će se za dva do tri dana pojaviti prvi mliječni zubić! Na isti način stizat će i svi ostali zubići.



RUMENI OBRAZI I LAGANO POVIŠENA TEMPERATURA


Crvenilo u licu javlja se zbog jače cirkulacije u području lica i čeljusti, a zbog intenzivnije izmjene tvari i bržih procesa u tijelu zbog nicanja zubića često se događa da je temperatura malo povišena.


Savjet: O lagano povišenoj temperaturi govorimo ako dijete nema više od 38 stupnjeva. Ako ova temperatura potraje više od 4 dana ili je viša od 38 stupnjeva, obratite se liječniku.




Kako olakšati djetetu rast zubića?


Rast zubića ne prolazi uvijek kao od šale. Prije nego što zubić nikne, desni se obično zacrvene, oteknu, izazivaju svrbež ili čak bole zbog čega dijete postaje uznemireno i plače. U tom razdoblju dijete loše spava i neutješno je sve dok bol ne prestane.



Što mama može učiniti?



  • Budite strpljivi i pokušajte tješiti dijete pružajući mu ljubav i zagrljaj. Roditeljska utjeha je prvo i posljednje za čim uvijek možete posegnuti, a zacijelo može najučinkovitije smiriti dijete.



  • Dajte djetetu specijalne igračke namijenjene grickanju koje će masirati desni i ublažavati bol. Potražite u trgovinama gumene prstenove ispunjene tekućinom koji se mogu staviti u hladnjak i tako hladni dati djetetu da ih grize. Hladnoća će ublažiti bol.



  • Masirajte prstima djetetove desni. Lagana masaža će potaknuti cirkulaciju u tom području te time ubrzati izbijanje samog zubića.



  • Postoje razni preparati u obliku gela i kapi za bebine desni koji lagano umrtvljuju tkivo, hlade ga i umanjuju bol. Oni su korisni, no prije uporabe dobro pročitajte upute i ne upotrebljavajte preparat neposredno prije dojenja. Preparati smanjuju osjećaj u desnima pa dijete može otežano sisati, a i majčine bradavice (areole) postaju manje osjetljive što otežava izlaženje mlijeka.



  • Nadraženje i crvenilo oko usta zbog viška sline ublažite dječjom kremicom. Slinu nježno upijte krpicom, bez trljanja kako ne biste time dodatno iritirali kožu.



Pogledajte slikovni prikaz rasta zubića i redoslijed kako rastu!