Liječnici danas sve češće propisuju preparate željeza dojenčadi kako bi povećali njegove zalihe u djetetovoj krvi i na taj način prevenirali anemiju

Za normalan i intenzivan rast nakon rođenja djetetov organizam mora biti opskrbljen dostatnim količinama kisika. Da bi kisika bilo dovoljno, mora biti i dovoljno željeza u krvi koji ga prenosi. Obično se svako donošeno dijete, to jest ono koje je boravilo u majčinu trbuhu otprilike do porođajnog termina, rađa s potrebnom zalihom željeza. Nju će trošiti sljedećih mjeseci dok bude sisalo i polako pripremalo svoj organizam na hranu koja će zatim postupno preuzimati ulogu glavnog izvora željeza u životu. Zalihe željeza naslijeđene od majke i dobivene iz izdojenog mlijeka bit će dovoljne otprilike do 6. mjeseca djetetova života, ali tada se količina željeza smanjuje jer se djetetove potrebe povećavaju. Tada bi svakako trebalo uvoditi prve kašice te preko hrane početi nadoknađivati željezo.




Uzroci anemije


Ozbiljniji nedostatak željeza kod dojenčadi može se javiti kod beba čije su majke u trudnoći imale problema sa zdravljem, nisu pazile na raznovrsnu prehranu, zatim kod nedonošene djece koja nisu uspjela stvoriti dovoljne zalihe željeza jer su se rodile ranije, kod djece niske porođajne težine ili kod blizanaca koji su količine željeza morali dijeliti. Poteškoće s nedostatkom željeza, odnosno anemijom mogu se javiti i nakon porođaja zbog probavnih tegoba kod dojenčeta, nagla rasta, rahitisa, atopijskog dermatitisa ili zbog rana uvođenja kravljega mlijeka. Naime, kalcij iz kravljeg mlijeka i mliječnih prerađevina ometa apsorpciju željeza pa i to može izazvati slabokrvnost (anemiju).



Simptomi slabokrvnosti kod dojenčeta



  • bljedilo u licu



  • bljedilo usana, usne šupljine i sluznice oka



  • slab apetit



  • mlitava muskulatura



  • pospanost




Simptomi i liječenje


Ako su u djeteta prisutni neki od simptoma, dijete će biti upućeno na vađenje krvi i analizu hemoglobina. Ako je nalaz ispod 110 g/l krvi, tada će liječnik propisati terapiju željeza za dojenčad u kapima, koja će potrajati nekoliko mjeseci dok se zalihe željeza ne obnove.



Mnoge se majke pri posjetu pedijatru, međutim, susretnu s pitanjem treba li djetetu dodatno željezo ako su rezultati krvi pokazali granične vrijednosti? Mišljenja pedijatara o tom pitanju sve su manje podijeljena jer se struka sve više okreće prema prevenciji anemije. U praksi pedijatara pokazalo se da djeca koja primaju željezo od 2. mjeseca života pa do prve godine kao profilaksu, u 2. godini nemaju anemiju.



U prilog davanju pripravka željeza dojenčadi govori i činjenica da se željezo, kad se jednom potroši, vrlo sporo nadoknađuje. Tad niti hrana na žalost često nema dobar rezultat jer organizam možda uspijeva apsorbirati željezo za trenutačne potrebe, ali ne uspijeva stvoriti zalihe koje će dugoročnije zadovoljavati tek raznovrsna prehrana bogata mesom, jajima, zelenim povrćem i svim onim namirnicama koje dojenče još ne jede. Zato se dojenčadi često propisuje dodatna terapija željezom. Uz željezo se uvijek daje i vitamin C koji poboljšava njegovu apsorpciju. Nerijetko se terapija manjom dozom nastavlja nakon poboljšanja krvne slike sljedećih mjesec do dva da tijelo osigura dodatne zalihe željeza. Ako dijete ima jaku anemiju, a zbog proljeva ili povraćanja ne može uzimati željezo na usta, tada se daje terapija venskim putem.




Optimalna doza željeza


Kako bi se spriječile moguće neželjene posljedice uzimanja pripravaka željeza kod dojenčeta (proljev, zatvor, mučnina, bol u želucu i crna stolica), terapija počinje s 1/4 doze željeza, a zatim se doza povećava dok ne dođe do optimalne od 20-50 mg željeza na dan (ovisno o djetetovoj težini). Znak da je doza optimalna jest djetetova stolica koja je uredne konzistencije, ali sivkaste boje. Dok je god stolica žutosmeđa ili smeđa, to je znak da nema dosta željeza u terapiji.





Prehrana djeteta i majke dojilje


Kod djeteta koje ima problema s nedostatkom željeza potrebno je inzistirati na dojenju što je dulje moguće te nešto ranije (svakako bez odgode nakon 6. mjeseca) početi s dohranom mrkvicom, tikvicama, cvjetačom, bundevom, peršinom te zatim i mesom i jajima. Ove namirnice sadržavaju veće količine željeza.


Inače je pri pripremi obroka od mesa, jaja i zelenog povrća potrebno izbjegavati kombiniranje s kravljim mlijekom čiji kalcij ometa apsorpciju željeza. Kravlje mlijeko ne preporučuje se davati djetetu do godine dana, ali ako ga dajete, onda pripazite kako ga kombinirate.


Ne treba zanemariti niti stanje željeza kod majke dojilje. Obično žena nakon porođaja (zbog povećana gubitka krvi i napora) izgubi i dosta željeza. Zato bi dojilja svakako trebala napraviti pretrage željeza i pobrinuti se za raznovrsnost vlastite prehrane kako bi djetetu putem mlijeka mogla prenijeti sve potrebno pa tako i željezo.